StoryEditorOCM
SplitEBRD u Banovini

Smiješe nam se velike investicije zahvaljujući povoljnim zajmovima važne europske banke: ‘Pozdravljamo Zeleni Split‘

Piše Split SD
20. listopada 2023. - 17:54

U Banovini je u petak održan radni sastanak predstavnika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s predstavnicama Grada na temu implementacije Akcijskog plana za zeleni Split i daljnje suradnje koji je dan ranije izglasan na Gradskom vijeću.

- Split je prvi grad u Hrvatskoj koji je usvojio Akcijski plan za zelene gradove - rekla je Lin O‘Grady, pomoćnica direktora  i voditeljica programa zelenih gradova Europske banke.

Do sada je više od 50 gradova usvojilo program, kazala je Katharine Chang, šefica diplomatske misije Ureda Taipeija za gospodarstvo i kulturu u Austriji koji financijski podupire projekt.

- Usvajanje Akcijskog plana za zeleni Split (Green City Action Plan) predstavlja ključni korak na putu prema postizanju neto nulte emisije ugljičnog dioksida na razini cijele Hrvatske. Pozdravljam odluku Grada Splita o usvajanju GCAP-a, a posebno pohvaljujem posvećenost izgradnji zelenije budućnosti.

image
Grad Split

Program zelenih gradova Europske banke za obnovu i razvoj bio je ključan kod osiguravanja potrebnih ulaganja u održivu tranziciju, od čega je korist do sada imalo više od 50 gradova. Ovu smo inicijativu ojačali pružanjem povlaštenih zajmova putem TaiwanICDF-a, kao i grantova kroz TaiwanBusiness-EBRD Fonda za tehničku suradnju.

Napredak tajvanskih tvrtki u tehnologiji i inovacijama kontinuirano drži važnu poziciju u globalnom lancu opskrbe zelene tehnologije. Veselimo se nastavku naše suradnje s Gradom Splitom, kako kroz partnerstvo s EBRD-om, tako i kroz izravne bilateralne odnose - istaknula je Chang.

Gradonačelnik Ivica Puljak još je jednom istaknuo posvećenost Splita u provedbi politika održivog razvoja.

- Grad Split je formalizirao svoju namjeru doprinosa borbi protiv klimatskih promjena pridruživanjem EBRD-ovom programu Zeleni gradovi. Akcijski plan za zeleni Split tako nastoji izgraditi bolju i održiviju budućnost za grad Split i njegove stanovnike kroz mjere i intervencije predložene na temelju provedene analize stanja i utvrđenih specifičnih potreba.

image
Grad Split

Ovim dokumentom i ostalim gradskim politikama koje trenutno planiramo i provodimo, naša je ambicija da grad Split bude hrvatski lider u usvajanju zelenih, digitalnih i inovativnih rješenja koja će nam pomoći u prevladavanju izazova s kojima se suočavamo, kao i da omogućimo ugodan život i okruženje svakom stanovniku grada - kazao je gradonačelnik.

Iz Banovine podsjećaju kako se Grad pridružio programu u listopadu 2020. godine, a glavni ciljevi programa u Akcijskom planu su: poboljšanje sustava upravljanja vodama, uređenje obalnog pojasa, održiva prometna mobilnost, integrirano planiranje u urbanizaciji i razvoju, unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, povećanje energetske učinkovitosti, zelena infrastruktura u zapuštenim dijelovima grada, zaštita i veća bioraznolikost zelenih površina, povećanje otpornosti grada na prirodne rizike i klimatske opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:57