StoryEditorOCM
SplitDALEKO OD UŽASA RATA

Školarci iz Ukrajine posjetili Split, ukrajinski konzul poslao važnu poruku: ‘Pogledajte ovu djecu, kakav život žive...‘

Piše Božidar Lončar
16. listopada 2023. - 17:20

U centru Splita smo danas „uhvatili” posebnu grupu posjetitelja koji su uživali u lijepom vremenu, sladoledu i razgledavanju grada - ukrajinsku djecu svih uzrasta i nekoliko odraslih koji su bili s njima u pratnji.

Na Rivi ih je dočekao Ivica Pirić, počasni ukrajinski konzul u Splitu i Victoria Belan, Ukrajinka koja se, kako nam kaže, zbog ljubavi doselila u Split prije pet godina.

U posjet Hrvatskoj je, prema riječima počasnog konzula, i ove godine stiglo 28 djece školskog uzrasta iz oblasti Lviv u Zapadnoj Ukrajini koja su u ratu izgubila oba ili jednog roditelja te odgajateljice. 

- Od 2015. dolaze djeca i branitelji na proljeće i na jesan. Do sada smo ugostili 3600 ukrajinske djece i oko 450 branitelja. Ovdje su po prvi put i ostat će trinaest dana. Smješteni su u trogirskom hotelu Medena - kazao nam je Pirić.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Prilikom posjeta Splitu posjetili su ukrajinski konzulat nakon čega su s domaćinima otišli na sladoled i kolače i u razgledavanje. More, hrana i priroda im se najviše sviđaju.

- Najviše mi se svidjelo more i tvrđave – rekla nam je jedanaestogodišnja Solomia..

- More, šume i planine i osobito druženje na plaži – odgovorila je Kira kojoj je osam i pol godina.

- Krem juha, posebna priprema krumpira, salate i riba mi se od hrane najviše sviđaju. More i bazen također – pojasnio je desetogodišnji Stanislaw.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ovo je jedna od najvećih humanitarnih akcija, objašnjava nam Ivica Pirić koji nam kaže kako je Ukrajina zemlja koja je njegovoj obitelji mnogo dala.

- Htio bih samo poslati poruku našim političarima da vide ovu djecu, što su prošli, kakav život žive i još jednom naglasiti kako Ukrajina vodi obrambeni rat. To je poruka za koju želim da se čuje u javnost - zaključuje.

U Hrvatskoj se, prema riječima počasnog konzula, trenutno nalazi oko 32 tisuće osoba iz Ukrajine. 

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:58