StoryEditor
SplitSLAVA PALIMA

Kakvi su to branitelji koji brane pravo na povratak imena Palmine Piplović vrtiću na Marjanu?

30. listopada 2020. - 15:29
Vojko Bašić/Cropix

Gradski vijećnik Ante Zoričić pokrenuo je inicijativu za povratak imena "Palmina Piplović" vrtiću na Marjanu, a Koordinacija udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije, izvijestile Banovinu da se tomu protive.

Zašto? Eto, kao, radi se o populističkom potezu Zoričića jer je i "na njihovom popisu 417 imena za čin sjećanja na hrabrost splitske mladosti, pa bi tako mogli preimenovati sve splitske ulice".

Hm... Znači, nismo za to da se vrtić ponovno nazove po Palmini Piplović jer ima toliko junaka koji su isto zavrijedili, ali za razliku od Palmine nisu stradali od nacista u onom, nego od četnika u ovom ratu.

Dobro. Ajmo onda, kako to branitelji traže - redom. I zdravom logikom. Gdje ćeš bolje poveznice od one da se žrtvama nacista i četnika, saveznika u Drugom svjetskom ratu koji su zajedničkim snagama pokušavali pobijediti partizane, oda počast. Je li tako? Ili to o savezništvu okupatora i domaćih izdajnika braniteljima koji potpisuju spomenuto priopćenje nije jasno?

Ako je velikosprska politika u ovom bila na tragu četničke iz onoga rata - a jest sto posto; i ako su kao žrtve takve politike izginuli naši najbolji sinovi i kćeri; a nažalost - jesu; onda su branitelji neovisne Hrvatske i Palmina Piplović pali od iste, okupatorske ruke, pa kao takvi zaslužuju duboki pijetet i antifašističkih, i braniteljskih udruga.

I zašto bi, pobogu, branitelji bili protiv toga da se vrtiću vrati ime žene koju su ubili nacisti, prijatelji četnika, njihovih neprijatelja?

Sve to je, za razliku od potpisnika peticije, prepoznao vijećnik Zoričić za kojeg se nikako ne može reći da pripada lijevom političkom spektru; dapače, bio je i hadezovac, i pašalićevac dok je postojao Hrvatski blok, surađivao s Kerumom, a opet - žrtva Palmine Piplović mu ne smeta. Zoričić smatra da je odavanje pijeteta djevojci koju su smaknuli nacisti iznad "lijevo-desnih" prepucavanja. I jest. I nema veze s njima. I to jedini ispravan stav o ovom pitanju.

Zoričić i kolega mu liberal Tonči Blažević koji ga podržava u borbi za povrat svetog Palmininog imena, za razliku od dijela branitelja koji su zauzeli političku busiju, postupa kao čovjek koji se klanja nevinoj žrtvi mlade žene čija je obitelj darovala zemljište za izgradnju vrtića na korist velovaroškoj dici. I što je onda bilo logičnije od toga nego da se ta odgojna ustanova zove po Palmini? I komu je uopće palo na pamet to mijenjati?

Shvaćate li vi koliko tu ima bucanja, i kako je Zoričić za razliku od Buzdovačića i kolega shvatio da je bilo nepravedno skidati ime Palmine Piplović vrtiću samo zato jer ga je ponio u režimu s čijim teškim pogreškama i skretanjima mlada splitska heroina nije imala ništa zajedničkog osim - antifašizma.

I da to ne znači da se u onom režimu nisu "krstile" državne ustanove po kojekakvima, a da to ničim nisu zaslužili, što Palmina svakako nije bila, jer njeno herojstvo nitko nije i ne smije dovoditi u pitanje, a najmanje ovodobni junaci - branitelji nezavisne Hrvatske, ljudi koji su se borili za iste ideale kao Velovarošanka - za slobodu, jednakost, mir.

Ponovimo još jednom: nacisti su Palminu uhapsili 7. listopada 1944. i tri je dana mučili u zatvoru, da bi je objesili o stup električne rasvjete na predjelu Ljubinac, između Bilankuše i Majdana.

Par tjedana kasnije, ti isti "junaci" koji su vješali ljude po stupovima samo zato jer su poticali njemačke vojnike da dezertiraju i tako spase goli život pred kraj rata, podvili su rep pred pobjedničkom partizanskom vojskom i zauvijek napustili Split.

Smeta li nekomu i ova činjenica? Ili je samo teško prihvatiti? I hoće li se i zbog toga pisati peticije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 15:29