StoryEditor
SplitNOVA APLIKACIJA

Sa Splitskog sveučilišta zovu poštene najmodavce da se besplatno oglase i ponude studentima stanove. Uvjet je da ih ne izbacuju zbog turista

Piše Diana Barbarić
24. srpnja 2020. - 15:24
Nova aplikacija Studentskog centra bit će korisna i studentima i najmodavcimaScst

Jedan od najvećih problema splitskih studenata, koji su dolazili tu studirati iz drugih krajeva države i iz inozemstva jest bio manjak smještajnih kapaciteta u ovdašnjim domovima i preskupi podstanarski stanovi iz koje su ih najmodavci često izbacivali već na proljeće kako bi napravili mjesto za bolje platežnu klijentelu, odnosno turiste. 

Korona-kriza je sve to malo poremetila, ovaj put na stranu studenata, ali već iduće sezone moglo bi im se isto pisati.

- Najmodavci su zaključili kako je lakše zaraditi u tri mjeseca sezone, nego li imati podstanare cijelu godinu. Jako je malen broj stanova ostao za dugoročan najam i brojni su studenti osuđeni na prerano napuštanje stanova zbog turističkih ambicija najmodavaca. Bilo je pitanje vremena kada će se taj nerealan i neodrživ sustav urušiti.

Ekonomski šok prouzrokovan korona virusom resetirao je sustav iznajmljivanja na tvorničke postavke i sada je potrebno sustav graditi pametnije. Privatni iznajmljivači su se iz prve ruke uvjerili da turizam ne smije biti jedina grana na kojoj sjede jer ova će turistička sezona očito biti nedovoljna za cjelogodišnji opstanak- tvrde na Sveučilištu u Splitu.

Pa su onda, vođeni tom idejom, Studentski centar u Splitu i Ured za studentski standard Sveučilišta u Splitu odlučili pomoći i studentima u potrazi za smještajem, ali i privatnim iznajmljivačima u nevolji, a sve u svrhu podizanja studentskog standarda.

Danas su lansirali web-aplikaciju na adresi oglasnik.scst.hr na kojoj svi privatni iznajmljivači mogu oglasiti svoj stan za najam studentima.

- Pokretanjem aplikacije na dobitku su i studenti i najmodavci. Za najmodavce je oglas besplatan i nema plaćanja provizije agencijama za nekretnine. Plaćanje iste provizije zaobilaze i studenti uz garanciju da stan neće trebati napustiti u jeku ispitnih rokova.

Najmodavci preko par klikova kreiraju oglas uz samostalno određivanje cijene te mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane student preko aplikacije uz upotrebu određenih filtera može jednostavno pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu. A svi oni koji traže cimera ili cimericu također pomoć mogu naći koristeći ovu aplikaciju - ističu na Splitskom sveučilištu.

Studentski centar i Sveučilište u Splitu planiraju uskoro regulirati i uvjete iznajmljivanja kako bi se zaštitili i student i najmodavac. Radi se i na izradi pravilnika ponašanja studenata u iznajmljenim stanovima i nadogradnji aplikacije koja će sustavno provoditi kontrolu kvalitete smještajnih kapaciteta. 

- Teško je u ovoj neoptimističnoj situaciji za naše gospodarstvo tražiti pozitivnu stvar, ali možda nam je upravo ova korona kriza pomogla da svoj grad pogledamo iz nekog drugog kuta u kojem je student kao nositelj budućnosti ove zemlje ipak korak ispred turista u prolasku. Otvorimo oči. Nije sve tako crno - poručuju sa Spltskog sveučilišta.

U svrhu promocije ove web-aplikacije snimljen je i video.

" target="_blank">

U normalnim okolnostima nedostaje domova i hotela, pa je velika navala na privatni smještaj

Na Sveučilištu u Splitu studira nešto više od 20.000 studenata i najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište na najuglednijoj svjetskoj ljestvici visokih učilišta World University Rankings.

Prošla je sezona u turističkom smislu bila jako uspješna za grad Split. Milijun turista ostvarilo je 2,8 milijuna noćenja što je Split smjestilo na visoko četvrto mjesto po broju ostvarenih noćenja. Smještajni kapacitet jako je bitna stavka za obje spomenute grane. Hoteli u Splitu nude približno 5.000 kreveta turistima.

Studentski domovi Bruno Bušić i Franjo Tuđman te hostel Spinut nude nešto više od 1.200  kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata i gotovo 800 studenata ostane svake godine bez mjesta u domu.

Činjenica je da Splitu ima nedovoljno hotela i studentskih domova pa je nastala velika navala na privatni smještaj. Upravo je tu došlo do velikog nesrazmjera dviju grana jer je broj apartmana u Splitu i okolici premašio 4.000 te je gotovo 35.000 kreveta namijenjeno isključivo turistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 02:15