StoryEditorOCM
SplitE-TICKETING IMA UĆ

Renesansa splitskog ‘Prometa‘: s 24 milijuna kuna vozit ćemo se s beskontaktnim kartama, uvest će se kartomati, paneli s informacijama kad će bus... Sve to starta već u srpnju, donosimo detalje

Piše Tanja Giovanelli
3. lipnja 2022. - 13:23

Danas je u kinoteci Zlatna vrata predstavljen novi sustav e-ticketinga u javni prijevoznik "Promet" koji s primjenom dijelom kreće od 1. srpnja.

Vrijednost projekta je skoro 24 milijuna kuna s tim da je sredstvima Europske unije financirano 60,48 posto. Dobavljači sustava su tvrtke King ICT i Corvus Info.

Sustav je predstavio Zoran Ranogajec, voditelj ključnih kupaca u King ICT-u.

- Uz rame smo velikim i razvijenim gradovima, trenutno imamo najnapredniji sustav u Hrvatskoj, drugdje je eventualno implementiran parcijalno. Njegove module čine automati za prodaju karata, prodaju na prodajnim mjestima, prodaja karata kod vozača i putem bankovnih kartica, aplikacija za kontrolore, validatori karata u vozilima, te mobilna i web aplikacija dostupna putem Android i iOS platforme - pohvalio se Ranogajec.

image
Joško Ponoš/Cropix

Napominje kako će ovim sustavom kupnja karata biti dostupna 24 sata sedam dana u tjednu koje će se validirati po ulasku u autobus, a putnicima će biti omogućene karte u elektronskom obliku. Također, imat će na raspolaganju i kartografski prikaz linija i lokaciju kartomata diljem grada - ispred HNK, Općine, Pazara, trajektne luke, bolnice Firule, koje će biti produžene ruke biljetarnice koje će također non stop raditi i to po modelu plaćanja bankovnim karticama, a bit će omogućena i kupnja dobrih starih papirnatih kartica.

image

Predstavljanje novog sustava u Zlatnim vratima

Joško Ponoš/Cropix

Informacije o voznom redu bit će dostupne u realnom vremenu, a na stanicama i na terminalu bit će biti paneli s informacijama o linijama, a to će biti omogućeno i putem web aplikacije...

Miroslav Delić, direktor "Prometa" je kazao kako će implementacija sustava biti od početka srpnja do početka kolovoza te istaknuo kako će se mijenjati i dosadašnji zonski tarifni model.

- Sada svaka jedinica lokalne samouprave određuje tarifu prema svojim prihodima. Promjene su sukladne Planu potpunog oporavka Prometa od 2019 do 2023 godine. Ostvarujemo viziju koju su mnogi gledali s nevjericom. U kojem će se smjeru dalje javni promet razvijati, ostaje u domeni politike - zaključio je Delić. Nakon prezentacije za novinare je predviđena probna vožnja autobusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 00:23