StoryEditorOCM
Splitškolska monarhija

Ravnatelj splitske škole zbog uhljebljivanja rodbine prijavljen DORH-u: ‘Klupko se odmotaje! Nije samo sina zaposlio...‘

Piše Ana Pivčević
11. srpnja 2023. - 11:02

Sjednica Školskog odbora Osnovne škole "Pujanke" na kojoj je jedini kandidat za ravnatelja Branimir Glavinović, inače sin sadašnjeg ravnatelja Mate Glavinovića, trebao predstaviti svoj program trebala se održati u petak, 7. srpnja, ali je ona odgođena.

Novi termin sjednice je danas (11. srpnja) u 16 sati, a zbog čega je točno otkazana nije poznato našem sugovorniku Frani Beškeru, članu Školskog odbora i predstavniku osnivača odnosno Grada Splita.

- U četvrtak, dan prije sjednice, članovi odbora su putem e-maila od predsjednice odbora dobili obavijest o novom datumu sjednice, 11. srpnja s početkom u 16 sati, bez dodatnog pojašnjenja. Zanimljivo je da je kandidat Glavinović prošlog tjedna predstavio svoj program Učiteljskom vijeću, Skupu radnika i Vijeću roditelja, a mi bi danas odmah nakon predstavljanja programa trebali o istome i glasati - kazao nam je Bešker. 

image

Frane Bešker

Privatni album

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prošlog tjedna je na svom Facebook profilu komentirala je slučaj OŠ "Pujanke" i između ostalog napisala kako u "ovom i sličnim slučajevima "nasljeđivanja" rukovodeće pozicije u javnim i državnim službama i poduzećima, ako i nije prekršena zakonska norma, sigurno je da ovo nije niti moralno niti etično". 

- U pojedinačnom slučaju, prosvjetna inspekcija bi trebala ispitati prvo postupak zapošljavanja sina u školi u kojoj je otac bio ravnatelj. Jesu li i drugi kandidati za radno mjesto bili u ravnopravnoj poziciji, gdje je objavljen natječaj, tko je donosio i potpisivao odluke (nije valjda otac?) i sl. To isto bi se trebalo napraviti i vezano uz kandidaturu sina na ravnateljsko mjesto. Također bi program rada kandidata za ravnatelja (sina) trebao biti dostupan svima kako bi se moglo o njemu raspraviti i ocijeniti ga. Ovakva provjera koristila bi i dvojcu otac-sin i onima koji odlučuju da se skine sumnja ako je sve bilo u redu, ali i ako nije da se na vrijeme reagira. Sve ovo je važno jer, prema javno dostupnim informacijama, ovo nije bilo jedino zapošljavanje bliskih rođaka u toj školi - napisala je između ostalog Divjak. 

Dodala je da se u sličnim slučajevima ne može ništa jer većina o tome šuti i time prihvaća pod normalno te je istaknula da se nepravilnosti trebaju prijaviti nadležnim tijelima. Upravo je to i učinio predstavnika Grada Splita Frane Bešker

- Kao član Školskog odbora OŠ "Pujanke" podnio sam u ponedjeljak i prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu da provjere sva sporna zapošljavanja. Kada su mediji počeli pisati o ovom slučaju, klupko se samo krenulo otpetljavati. Tako je osim zapošljavanja sina, isplivalo i zapošljavanje nećakinje. Također je primjerice na voditeljskom radnom mjestu zaposlena osoba koja je tek izašla s fakulteta, bez završenog smjera u području u kojem je bio natječaj, bez radnog iskustva, a da je na tom natječaju bilo ljudi sa završenim smjerom u području rada i s debelim radnim iskustvom. Formalno je povjerenstvo u razgovoru s kandidatima utvrdilo da se radi o najboljem kandidatu, ali nemojmo se varati - kazao nam je Bešker. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 07:24