StoryEditorOCM
Splitposlao video

Ravnatelj Marjana proziva ugostitelja s Bena zbog fekalija koji idu iz restorana u more: A vidite što su sad napravili

Piše Split SD
18. srpnja 2023. - 13:59

Puteljak na Benama gdje se izlijevaju otpadne vode iz septičke jame danas je posut šljunkom.

Podsjetimo, dograonačelnik Bojan Ivošević objavio je jučer frapantne rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Tragom dojava građana, ali i Društva "Marjan", Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan naručila je ispitivanje otpadnih voda koje se često slijevaju u more iz septičke jame.

Ni slučajno se nemojte ići kupati na Bene, analiza je iznjedrila katastrofalne podatke! Ivošević sve objavio

Naime, u vodopravnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne smije biti crijevnih enterkoka i escherichije coli na Benama, a malo je reći da su vijednosti prekoračene.

Sada je i Marko Pejnović, ravnatelj Javna Ustanova za upravljanje Park- šumom Marjan, detaljno objasnio kako su se uzimali uzorci za analizu na predjelu uvale Bene, koji je u koncesiji tvrtke National d.o.o. u vlasništvu Anđelke Vukorepe.

- Prvi uzorak je uzet u neposrednoj blizini septičke jame, dok je drugi uzorak uzet na mjestu izlijevanja "potoka" u more, a treći uzorak je uzet u moru pored mjesta izlijevanja "potoka" u more.

Ispitni rezultat za prva dva uzorka uzeta na kopnenom dijelu su dali poražavajuće rezultate koji nisu sukladni vodopravnoj dozvoli izdanoj tvrtki National d.o.o., dok je uzorak mora u granicama prihvatljivog sukladno graničnim vrijednostima Pravilnika o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

Također smo danas na terenu zatekli cijeli potok posut šljunkom što je protivno Zakonu o zaštiti prirode jer se radi o nedopuštenom zahvatu za koji nije ishodovano dopuštenje Splitsko-dalmatinske županije, točnije Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije, niti je JU Park-šuma Marjan prethodno obaviještena o predmetnom zahvatu.

Danas na terenu, osim medija, smo zatekli županijsku Povjerenstvo za dodjelu koncesijskih odobrenja koja je vrlo vjerojatno došla u svoj izvid problema i nadamo se kako će prevagnuti moralna odgovornost naprema bilokakvoj "političkoj zakulisnoj igri" i kako će prioritet zdravlja posjetitelja i korisnika plaže biti na prvom mjestu.

Cijeli slučaj je prijavljen od strane JU prema sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata 03. srpnja 2023., ali do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju - kazao je Pejnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:37