StoryEditorOCM
Splitsve puno bakterija

‘Ni slučajno se nemojte ići kupati na Bene, analiza je iznjedrila katastrofalne podatke!‘ Ivošević sve objavio

Piše Split sd
17. srpnja 2023. - 13:18

Alarmantni su podaci (ne)čistoće mora na Benama.

Tragom dojava građana, ali i Društva "Marjan", Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan naručila je ispitivanje otpadnih voda koje se često slijevaju u more iz septičke jame. Naime, u vodopravnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne smije biti crijevnih enterkoka i escherichije coli na Benama, a malo je reći da su vijednosti prekoračene.

Splitski dograonačelnik Bojan Ivošević objavio je frapantne rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Usporedbe radi kada dodatno pročišćene komunalne otpadne vode ispuštate u površinske priobalne vode u 100ml smije biti prisutno 200cfu crijevnih enterkoka i 500cfu escherichije coli.

JU PŠ Marjan zajedno s NZJZ SDŽ uzela je uzorak s Bena, a rezultati su alarmantni!

U 100ml uzorka s Bena, crijevnih enterokoka je 2.000.000 cfu odnosno 10.000 puta više nego što smije biti u komunalnim otpadnim vodama koje se smiju puštati u more, a escherichije coli ima 5.800.000 cfu odnosno 11.600 puta više! - naglasio je.

Više nema dileme iz kojeg se splitskog restorana izlijevaju fekalije na plažu. Ravnatelj Pejnović: ‘Imamo i video‘

Usporedio je podatke s Bena s graničnim vrijednostima koje moraju biti u komunalnim otpadnim vodama i tada su rezultati više od deset tisuća puta prekoračili vijednosti. Ukratko, podaci su katastrofalni.

Podsjetio je kako je koncesiju dala i nadzire je Splitsko-dalmatinska županija.

Godinama upozoravamo na septičku jamu iz koje su se fekalije više puta slijevale u more. Međutim, nikada se ništa nije poduzelo kako bi se sanirao problem.

- Suprug i ja se kupamo tamo već godinama i svake godine isto.. Na današnji praznik smo odlučili otići ranije i zatekli smo ovaj prizor. More puno fekalija - pričala nam je ogorčena Jasenka koja nam je prije mjesec dana poslala fotografije fekalija u moru.

Odvratni prizori na splitskoj plaži; fekalije plivaju u moru, kupači zgroženi pobjegli. Upozoravaju na jednu stvar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:29