StoryEditorOCM
SplitU KBC-u Split

Psihijatrijski pacijenti s Ugljana sami napisali i izveli predstavu o svojoj bolesti: ‘Fascinira kako gledaju na svijet‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
21. svibnja 2024. - 16:40

I koliko god ih okolina stigmatizirala, micala ih od sebe s gomilom predrasuda, ljudi s psihijatrijskim bolestima mogu puno toga napraviti u svojim životima. Pokazali su nam to AnteIvan, još jedan Ivan, LidijaKate, PredragTomo, redom glumci predstave "U oblacima", održane u utorak u Velikoj predavaonici KBC-a Split.

Ova glumačka postava je čisti kuriozitet jer ju čine pacijenti Psihijatrijske bolnice na Ugljanu. I privukli su toliku pažnju svojim dolaskom, da je publika njihovu priču pratila i sa stepeništa dvorane. A predstavu na kraju pozdravila dugim pljeskom.

image
Jakov Prkić/Cropix

Spojila ih dijagnoza

Dijagnoza psihijatrijska bolest ih je spojila, ali i uvela u glumačku ekipu koja je na izvanredan način pokazala stigme, nemir, unutarnju borbu, uloge koje im bolest nosi, a glasovi podupiru, frustraciju, želju, protok vremena, samoću. Mala, ali snažna ekipa Splitu je svoju borbu iznijela iz prve ruke, kroz riječi koje su sami napisali. Time i brojnim studentima medicine i specijalizantima psihijatrije, dali novi uvid u mentalne proces koji ih prate. Vrijedilo je ovo pogledati.

– Ovo je naša glumačka ekipa iz radionice koja djeluje unutar Psihijatrijske bolnice na Ugljanu. Nastala je kao plod suradnje s redateljicom Anom Dalbello i udrugom "Teatar soli". Imali smo već predstavljanja na nekoliko hrvatskih fakulteta, i radujemo se suradnji sa splitskom medicinom.

Sukus je na radno okupacijskom procesu u psihijatriji, u kojem umjetnost ima jako važnu ulogu. Predstava želi pokazati koliko kreativnosti leži u našim pacijentima, i koliko je velika vrijednost onoga što oni izbace na površinu. Možemo pričati o boljitku socijalizacije, smanjenju stigme... Ali ono što fascinira je njihovo progovaranje o bolesti, o životu, načinu njihova gledanja na svijet oko sebe, pa i na nas koji se bavimo duševnim bolestima – veli Vitomir Višić, dr. med. spec. psihijatar iz Psihijatrijske bolnice na Ugljanu.

Stvari se mogu držati pod kontrolom

Iz spone medicine i umjetnosti, u suradnji s dramaturginjom Anom Dalbello izišlo je nekoliko predstava čije tekstove, pazite ovo, pišu, "režiraju" i izvode pacijenti bolničke ustanove na Ugljanu. I to je čar i bit cijele ove priče. Kroz tehnike improvizacije, i skupljanju njihovih tekstova na radionicama izlaze mala sjajna djela. A ona pokazuju, naveo je i prof. dr. sc. prim. Trpimir Glavina, predstojnik Klinike za psihijatriju splitskog KBC-a, kako i bolesnici s ovakvim dijagnozama mogu puno toga napraviti.

– Svijet pamti iznimne genijalce, stvaratelje nevjerojatnih izuma, koji su s druge strane imali mentalne poremećaje. Sjećate se filma "Genijalan um" i John Nasha, dobitnika Nobelove nagrade.

S druge strane bio je potpuno shizofreni bolesnik s halucinantnim epizodama. Nužno je s ovakvih bolesnika maknuti predrasude. Uz današnje mogućnosti terapije bolest se, kao i brojne druge može itekako dobro držati pod kontrolom – naveo je predstojnik Glavina.

image

I tjelesni govor je važan dio predstave

Jakov Prkić/Cropix
image

 Predstavu ‘U oblacima‘ izveli su pacijenti Psihijatrijske bolnice Ugljan

Jakov Prkić/Cropix
image

Psihijatar Vitomir Višić u društvu splitskog kolege predstojnika  Trpimira Glavine

Jakov Prkić/Cropix
image

 Lijecnici Vitomir Višić i Trpimir Glavina.
 

Jakov Prkić/Cropix
image

 Liječnik Vitomir Višić
 

Jakov Prkić/Cropix
image

 Redateljica Ana Dalbello.
 

Jakov Prkić/Cropix
image

Dvorana splitskog KBC-a bila je puna

Jakov Prkić/Cropix
image

Detalj s predstave

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 03:59