StoryEditorOCM
Splitnazvali su ga usyk

Poznata sudbina divlje životinje koja je usred Splita oduzeta stranom državljaninu: ‘Sretni smo što se brzo reagiralo‘

Piše P. K.
20. svibnja 2024. - 17:49
Stranom državljaninu oduzet je ćuk kojeg je iskorištavao za ostvarivanje financijske koristiIlustracija/Bojan Ivošević/Zaklada Bestie

Poznata je sudbina dvogodišnjeg ćuka koji je u petak privremeno oduzet stranom državljaninu nakon što je Državnom inspektoratu prijavljeno da iskorištava zaštićenu životinju za ostvarivanje financijske koristi. Ćuk Usyk trenutno se nalazi u Zakladi Bestie, a uskoro će otići u Sokolarski centar u Šibeniku, u kojem će se zadržati do donošenja sudske odluke.

image

Dvogodišnji ćuk sada je na sigurnom

Zaklada Bestie

- Dvogodišnji ćuk, kojeg smo imenovali Usyk, oduzet je reakcijom policije, gradskih vlasti i veterinarske inspekcije. Usyk je bio zatočen i vezan od strane svoga vlasnika, stranog državljanina te korišten za fotografiranje/slikavanje za financijsku korist. Ovakvo držanje i korištenje divljih životinja strogo je zabranjeno u Republici Hrvatskoj te smo sretni da je došlo do brze reakcije i zaštite ove ptice.

Usyk će u što kraćem roku stići u Sokolarski centar u Šibeniku gdje će boraviti na sigurnom do donošenja sudske odluke - poručili su iz Zaklade.

Podsjetimo, ćuk je stranom državljaninu oduzet u petak po rješenju Veterinarske inspekcije, a na terenu su, osim inspektora, bili i djelatnici PU splitsko-dalmatinske te komunalni redari. O svemu se oglasio i dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je iskazao zadovoljstvo postupanjem svih aktera, a dodao je da postoji mogućnost da se u ovom slučaju radi o kaznenom dijelu.

Šta je ovim ljudima?! Policija kazneno goni muškarca koji je po centru Splita šetao sa zaštićenom životinjom u ruksaku!

Sličan slučaj iskorištavanja zaštićene životinje građani su prijavili prije samo tjedan dana pa veseli što su nadležne službe  ‘pokazale zube‘ i poslale poruku da se ovakve štetne prakse neće tolerirati. Ovim životinjama mjesto je u prirodi, a ne na ulicama turističkih središta kao što je Split. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 07:47