StoryEditorOCM
SplitRasplamsala se

U splitskoj školi pojavila se neugodna zarazna bolest. Epidemiologinja uputila važan apel, na ove simptome paziti

Piše Diana Barbarić
31. siječnja 2023. - 14:36

U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar pojavio se svrab. Svrab ili šuga. Znamo, grozno zvuči, puno ljudi misli da je riječ o iskorijenjenoj zaraznoj bolesti, ali malo je reći da nije tako. No, u pravilu nije riječ o nikakvoj fatalnoj bolesti i rijetko dolazi do komplikacija.

Informaciju da su neki učenici ove škole zaraženi svrabom neki nastavnici su, kako doznajemo, već jučer iskomunicirali s roditeljima i pozvali ih na dodatan oprez, no sad je stigla i službena informacija o zarazi u OŠ Sućidar.

Dakle, zaraženo je nekoliko sućidarskih osnovaca, kod kojih je dijagnosticirana ova kožna bolest praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži. U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve se odvija pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa.

Primarijus dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, nam je kazala da je sretna okolnost da je u OŠ Sućidar liječnica školske medicine vrlo brzo reagirala i već je uključena epidemiološka služba kako bi se stvari stavile pod kontrolu. Nije ništa neobično da se svrab pojavio u školi, jer se ova bolest i inače najčešće javlja u napučenim velikim kolektivima poput škola, vrtića, staračkih domova...

A nije čudno ni da se nakon lockdowna i izolacije zbog koronavirusa, sada rasplamsala. Zanimljivi su podaci državnog Zavoda za javno zdravstvo koji kažu da je najviše oboljelih od svraba bilo tijekom Domovinskog rata da bi nakon toga svrab skoro nestao iz Hrvatske. Međutim, od 2009. godine je brojka zaraženih od svraba stalno rasla, osim u pandemiji kada je drastično pao broj zaraženih. Dovoljno govori podatak kako smo u 2009. imali 405 zaraženih, a 2019. čak 2453 bolesnika sa svrabom.

Vratimo se u OŠ Sućidar.

Svrab je neugodna zarazna bolest, u ovom trenutku čini nam se jako važno prenijeti apel dr. Nonković kako se nipošto ne bi smjelo stigmatizirati učenike koji su se zarazili. Može se dogoditi bilo kome, bilo gdje, bilo kada.

- Osobe zaražene svrabom, kao i one kod kojih se pojave dječje gliste ili uši, prati stigma kako ne vode računa o higijeni, što uopće nije točno. To je samo znak da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i ništa više - ističe ova epidemiologinja, dodajući da se nerijetko dogodi i da se medicinske sestre zaraze njegujući pacijente.

image

Dr. Diana Nonković

Duje Klarić/Cropix

Dakle, učenici se nipošto ne bi smjeli rugati (to ne bi smjeli ni inače!) zaraženim školskim prijateljima, jer lako bi ih i same moglo zasvrbjeti i to ne zato što ne vode brigu o čistoći, nego zato što se to naprosto događa u kolektivima. Ako se zaraženi ne detektiraju i uzročnik ne eliminira, zaraza se širi. Vrlo jednostavno. A da se ne bi nastavila širiti, roditelji osnovaca sa Sućidra već su dobili detaljne upute, uz napomenu kako nema mjesta velikoj zabrinutosti.

Bolest će, ukoliko se pojavi, kod djeteta prepoznati ako mu se nakon jakog svraba pojavi crveni osip na mjestima grebanja i češkanja. Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa bolest mogu prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava.

Roditelji su dobili uputu da u tom slučaju odmah kontaktiraju svoga liječnika i ne šalju dijete u školu dok ne provjere o čemu se radi. Ako je svrab u pitanju, liječnik će im prepisati potreban lijek i objasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena.

Svakako, dijete u periodu terapije ne smije dolaziti u školu i strogo se mora držati uputa liječnika dok traje mogućnost prijenosa bolesti na ostale učenike. Isto vrijedi i za braću i sestre i ostale ukućane, jer ukoliko jedan član obitelji dobije svrab postoji velika vjerojatnost pojave i kod ostalih članova obitelji.

- Molimo vas također da upozoravate svoje dijete da ne oblači odjeću drugih učenika, primjerice jakne, i što manje koristi stvari drugih učenika, izbjegava fizičke kontakte i redovito pere ruke - poručili su stručnjaci roditeljima đaka sa Sućidra, a taj apel je objavljen i na web stranici škole.

Dr. Nonković nam je kazala kako se svrab tretira "kremama" koje se dobiju na recept, a ponekad je terapiju nužno i ponoviti, no u pravilu sve to završi dobro.

Oprati odjeću u vrućoj vodi, promijeniti posteljinu...

Svrab uzrokuje grinja, mali člankonožac, nevidljiv oku, koji se vrlo lako prenosi izravnim duljim fizičkim kontaktom s čovjeka na čovjeka ili preko zaražene odjeće, ručnika ili posteljine.

Prema uputama Zavoda za javno zdravstvo, uz odgovarajuće lijekove vrlo je važno dan nakon početka terapije oprati u vrućoj vodi svu odjeću, posteljinu i ručnike koji su bili u upotrebi posljednjih nekoliko dana te ponoviti postupak nakon tjedan dana. Tepihe i presvučeni namještaj bi trebalo usisati i vrećice iz usisavača odmah baciti. Predmete koji se ne mogu prati bi trebalo odnijeti na kemijsko čišćenje ili zatvoriti u plastične vreće na tjedan dana. Također, u sprječavanju ponovne zaraze, nužno je da se svi članovi obitelji i spolni partneri istodobno liječe. Kućni ljubimci ne zahtijevaju liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:08