StoryEditor
Splituzurpacija prostora

Pod krinkom 'kulturno-turističkog projekta' na Matejuški niče kafić!? Došli smo do dokumenta koji otkriva da će uz kućicu doći i štekat, iza svega stoji faca s estrade

21. srpnja 2018. - 14:02
split_matejuska2-200718

Velika ugostiteljska kućica koja je, u jeku euforije oko svjetskog srebra "vatrenih", osvanula na Matejuški digla je na noge građane vezane uz ovu jednu od rijetkih oaza u centru Splita koja još odolijeva naletu komercijalizacije i turistifikacije. Njihova nervoza ni ne čudi ako se podsjetimo slučaja otprije četiri godine, kada je zbog uzurpacije ovog javnog prostora bio organiziran i prosvjed protiv organizatora "nogometne zone" Damira Karamana, čiji su zaštitari pretresali prolaznike i onemogućavali unošenje vlastita pića na prostor omiljenog mandrača.

Ovaj put u glavnoj ulozi je poduzetnik i estradnjak Josip Ivančić preko svoje najnovije tvrtke "Riceta" (tri prethodne su u stečaju), a sve ostale pozicije su jednake: Športsko-ribolovno društvo "Lubin" kao nositelj koncesije, Splitsko-dalmatinska županija, koja tu koncesiju treba nadzirati nakon što ju je izdala, te Grad Split kao promatrač kojem su gotovo pa vezane ruke.Došli smo u posjed predloženog projekta, o kojem se odlučivalo u "Lubinu", iz kojeg je vidljivo kako bi se uz kućicu koja je iznenadila građane postavio još infopult, ali i osam stolova s po četiri stolice, te još dodatnih osam visokih stolova koji bi bili ispred montažne pozornice.

Ipak predsjednik Uprave ŠRC-a "Lubin" Damir Perić tvrdi kako se na društvenim mrežama podignula nepotrebna prašina jer je cijela priča "zamišljena kao kulturno-turistički projekt koji bi najmanje bio ugostiteljstvo".

– Ja sam se izuzeo od odlučivanja, ali članovi uprave su jednoglasno podržali projekt "Dalmatinski grad", koji bi trebao početi s radom krajem idućeg tjedna. Prvo su im podršku dali u Turističkoj zajednici i Županiji, pa su došli kod nas sa svim papirima. Dali smo mu zeleno svjetlo jer prvi put se nešto slično radi na našim prostorima. Ugostiteljstvo je tu najmanje važno, prodavat će se suveniri i tradicionalni proizvodi, a tijekom dva mjeseca organizirat će se večeri folklora i klapa, prezentirat će se zanati i stare igre – kazao nam je Perić, koji je na upit o financijama rekao kako je u pitanju "donacija od nekih 20 tisuća kuna koje će puno značiti u radu njihova društva".

– Inzistirao sam da u ugovoru bude posebna točka u kojoj je navedeno da organizator neće smjeti ni u jednom trenutku zabraniti prolaznicima prolazak preko Matejuške, jer će se u suprotnom ugovor raskinuti – htio je naglasiti predsjednik "Lubina".

Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, potvrdio nam je kako "Lubin" može davati potkoncesije, te da su zaprimili odluku njihova upravnog odbora društva u roku 10 dana od potpisa, što im je i zakonski propisano.

– Dobili su našu podršku koja se odnosi na ribarske večeri i slične privremene manifestacije, odnosno isključivo na djelatnosti koje oni kao športsko-ribolovna udruga mogu obavljati. Dakle za nešto što traje dan ili dva, nikako mjesec dana. Uz to za svaku manifestaciju na Matejuški podrazumijeva se potpora Turističke zajednice i Grada Splita. Tamo se ne mogu postavljati nikakve kućice bez suglasnosti Grada i trajno obavljati bilo kakva ugostiteljska ili trgovačka djelatnost – poručio je Čogelja, iz čega se da zaključiti kako ovaj posao tvrtki "Riceta" ozbiljno visi.

Očito je nakon negativnih reakcija javnosti proradila lokalna "vertikala vlasti", jer za dobiti minimalne tehničke uvjete organizatorima će uz pisma potpore koje su prikupili ipak trebati i nekoliko pečata iz Banovine.

 

Turistička zajednica: Podršku su dobili za sadržaj, ne i za lokaciju


Iz Turističke zajednice grada Splita potvrdili su nam kako su projektu koji se trebao održavati "u ljetnim mjesecima svaku večer" dali načelnu podršku (ne i financijsku, i to u prvoj fazi dok još nije imao ishođene dozvole). Podršku su im dali za predloženi sadržaj, a ne i za lokaciju manifestacije.

– Temeljem naše procjene sadržaja, organizator je dobio pismo potpore za projekt "Dalmatinski grad" s obzirom da je riječ o projektu koji bi trebao pružati autentičan doživljaj tradicije i kulturne baštine – poručili su iz TZ-a, uz napomenu kako oni podržavaju projekte koji obogaćuju turističku ponudu, ali nemaju ovlasti za odobravanje izvođenja istih na lokacijama kojima ne upravljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 15:31