StoryEditor
SplitOTVARA SE SUTRA

Obilježava se sto godina splitskog ‘Jadrana‘, a izložba u Fotoklubu kronološki prati put vaterpolo kluba: našlo se tu svega - od požara do titula...

Piše A.P.
27. rujna 2020. - 12:52

Splićani će od ponedjeljka, 28. rujna, imati priliku pogledati izložbu '100 godina Jadrana'. Povodom stote godišnjice ovog vaterpolo i plivačkog kluba, u Galeriji fotografija Fotokluba Split u 19 sati otvorit će se izložba koja kronološki prati tradiciju plivačkog i vaterpolo kluba Jadran, od samih početaka do danas.

- Fotografije će nas tako podsjetiti na dane osnivanja Jadrana, izgradnju domova, bazena na Zvončacu, dva najveća sportska uspjeha vaterpolo kluba, dvije osvojene titule europskih prvaka te na plivačke legende Jadrana, dobro nam poznata muška i ženska lica koja su obilježila Jadranove plivačke podvige. Fotografije će nas prisjetiti i novije povijesti, na dva plivača Olimpijca zahvaljujući kojima Jadran danas piše novu povijest i obnavlja svoj "dom" - stoji u najavi.

Inače, Jadran je osnovan još 23. rujna 1920. godine u uvali Baluni na zapadnoj strani splitske luke. 

- Inicijativa je pokrenuta na konstituirajućoj sjednici Pomorskog športskog društva Baluni. Prvi predsjednik bio je Frane Aljinović, a 24. srpnja 1921. klub službeno otvara vrata svog „doma''.
Prva javna utakmica poslije Prvog svjetskog rata odigrana je 30. srpnja 1922. na prvom Podsaveznom prvenstvu u vaterpolu i plivanju u kojoj je ekipa Baluni pobijedila Firule rezultatom 5:1 - prisjećaju se iz Fotokluba Split.

image
Klub Jadran
Fotoklub Split

 
Nije Jadranu uvijek sve išlo glatko. Njihov je dom čak dva puta stradao u požaru, prvi put 1925. godine te opet točno deset godina kasnije.
 
 - U noći između 20. i 21. travnja 1935. opet je izgorio klupski dom te je odlučeno da se novi izgradi u susjednoj uvali Zvončac. Tijekom 1936. godine izgrađeno je osam kabina, iskopan je bazen, podignut zid prema groblju, postavljeni su tuševi, uređena je instalacija za vodu, izgrađene privremene tribune. S trenerom Nevenom Kovačeviće momčad Jadrana postala je prvak Jugoslavije 1991., na zadnjem prvenstvu u kojemu su sudjelovali hrvatski klubovi - stoji u priopćenju.

Jadran je dva puta osvojio titulu prvaka Europe, a čak devetnaest puta bili su državni prvaci.

Izložba o bogatoj povijesti kluba ostat će otvorena do 7. listopada.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 14:51