StoryEditorOCM
Splitministarstvo utvrdilo

Nina Obuljen stala uz Most, niša od legalizacije: 'Na Marjanu nema tradicijskog naselja, samo devet potleušica'

14. veljače 2017. - 18:41
meje_gradnja3-280313

Sve manje su šanse da će se legalizirati 72 bespravno izgrađene kuće na Marjanu jer u Ministarstvu kulture smatraju da u park-šumi nema tradicijske naseobine koja je uvjet za ozakonjenje objekata.

Iz resorne administracije napominju da su 2013. odobrili konzervatorski elaborat za revitalizaciju devet tradicijskih kuća u park-šumi koji su izradile Katja Marasović i Snježana Perojević.

- Tim elaboratom utvrđeno je postojanje devet manjih prizemnica izgrađenih većinom u suhozidu te s pokrovom od kamenih ploča na dvovodnom krovu. Izgrađene su kao poljske kućice uz sjeverne obronke Marjana, na mjestima gdje je postojala kakva-takva obrada zemljišta. Osim navedenih objekata, na području Marjana nema druge tradicijske gradnje, a i spomenutih devet kućica nije povezano u bilo kakvu organiziranu cjelinu. Dakle, radi se o raštrkanim, pojedinačnim gradnjama, a ne o tradicijskoj naseobini - poručuju iz Ministarstva kulture i ujedno odbacuju odgovornost za odlučivanje o legalizaciji koju je na njih pokušalo prenijeti Ministarstvo graditeljstva na čelu s Lovrom Kuščevićem (HDZ), o čemu smo pisali.

- Važno je napomenuti da Konzervatorski odjel ni na koji način ne može biti nadležan za bespravne objekte na prostoru Marjana jer je park-šuma zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode koje je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša. Ministarstvo kulture prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nadležno je za kulturni krajolik Marjana, te kulturno-povijesnu cjelinu Meja koje su posve drugačije jurisdikcije i obuhvata - poručuju iz Ministarstva kulture.

Na ovaj način došao je u slijepu ulicu koncept ministra Kuščevića, po kojemu bi se uz pomoć konzervatora, u svrhu legalizacije, u park-šumi moglo proglasiti tradicijsku naseobinu čak i ako nema tradicijskih objekata. Nakon što je taj koncept osporilo Ministarstvo zaštite okoliša koje predvodiSlaven Dobrović (Most), sada je iz Ministarstva kulture koje drži HDZ-ova Nina Obuljen-Koržinek dano na znanje da se s njima kao alibijem za iznalaženje rupa u zakonu ne može računati i da je, dapače, za bespravnu izgradnju u park-šumi nadležan resor zaštite okoliša, a ne prostornog uređenja.

Di su kriteriji?

Vlasnici objekata na Marjanu koji očekuju legalizaciju nisu oduševljeni takvim ishodom. Gradonačelnički kandidat liste "Dišpet"Goran Jugović, ujedno i predsjednik u ostavci Udruge "Merjan", poziva Ministarstvo kulture da im dostave kriterije po kojima su utvrdili da nema tradicijske naseobine.

- Volio bih da nam kažu na temelju kojih pisanih kriterija i po kojem zakonu se to odlučuje jer oni nisu postojali kad smo mi zvali Ministarstvo. Također, isto Ministarstvo molimo da nam objasni kako su proglasili Marjan kulturnim dobrom a da nisu stupili na južne padine Marjana i napravili geodetske i druge stručne podloge koje su dužni napraviti po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Ako su to učinili, kada su bili, bez našeg znanja, na našim parcelama? Zašto nikad nije bilo javne rasprave o proglašenju Marjana kulturnim dobrom? - proziva Jugović.

Povodom javne reakcije Društva arhitekata Split, koju su podržali svi ogranci u Hrvatskoj, kojom je struka osudila Kuščevićev i Baldasarov pokušaj legalizacije recentne ilegalne izgradnje u zaštićenom području njezinim proglašavanjem za tradicijsku naseobinu, Jugović smatra da se "arhitekti javljaju kao dušebrižnici tamo gdje ne mogu zaraditi".

- U kontaktnim zonama park-šume na nekoliko mjesta se upravo zidaju stanovi, ali arhitekti se ne oglašavaju! Zašto su osjetljivi samo na pitanje legalizacije, a šutjeli su dok se moglo s dozvolama graditi zgrade po Marjanu - pita se Jugović, koji smatra da se ljude želi potjerati iz nezakonito izgrađenih kuća na Marjanu da bi veliki igrači gradili unosne projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 08:59