StoryEditorOCM
SplitPROJEKT ZA DJECU

Nije ljeto ako nema ‘Ljetne tvornice znanosti‘ na MedILS-u. Voditeljica radionica: Neće svi postati znanstvenici, ali mi ih na to potičemo

7. kolovoza 2020. - 08:52

Kozmičko zračenje, micro bit, tajni život beskičmenjaka, mostovi, pamćenje, stabilnost, čarobnjačka radionica – samo su neke od radionica na kojima osnovnoškolci i srednjoškolci dolaze u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način.

Uz opuštajući zvuk cvrčaka i u poticajnoj atmosferi Instituta za život MedILS na Mejama, ovih dana održava se još jedna "Ljetna tvornica znanosti", sjajan projekt istoimene udruge koja okuplja mlade entuzijaste s misijom da znanost približe što većem broju djece.

– U školi se obično ne susrećemo sa znanošću, nego samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što je većini djece odbojno. Kroz naše radionice se trudimo prikazati cijeli proces pronalaženja otkrića i korištenja tih ideja za neku praktičnu primjenu u svakodnevnom životu, kako bismo im pokazali ljepšu stranu znanosti. Radimo na popularizaciji znanosti, uključeni smo u Erasmus projekte, radimo na razvoju novih metoda za proučavanje znanosti – dočekuje nas Julijana Lana Prah, predsjednica udruge "Ljetna tvornica znanosti", sa zaštitnom maskom za lice.

Zbog strogih epidemioloških mjera, ovo ljeto za male znanstvenike drukčije je nego prošlo. Maske su obvezne tijekom cijelog dana, a nema iznimke ni za koga. Nije lako, kaže nam Lana, izdrži se, a djeci je program toliko zanimljiv da prevladaju tu smetnju na licu bez problema.

image
Mladi entuzijasti imaju misiju znanost približiti što većem broju djece
PRIVATNI ALBUM

– Ove godine imamo samo 40 polaznika, više nego upola manje nego prošle godine. Za razliku od prošlogodišnjih 13 radionica, ove godine ih je osam, a u grupama je po petero djece. Morali smo sve to ograničiti zbog epidemioloških mjera, a bilo je pitanje hoćemo li uopće moći održati "Ljetnu tvornicu znanosti".

U Splitu imamo svog saveznika – MedILS – koji nam jako puno pomaže i bez njih ovo ne bi bilo moguće. Donacije na koje smo računali izostale su zbog korone, ali nešto smo uspjeli prikupiti da se održi ovaj splitski program. Ipak, mentora nam ne nedostaje, čak smo ih dosta i odbili, a sve su to volonteri, studenti, profesori, znanstvenici, šaroliko društvo – kaže Julijana.

Dok razgovaramo s njom, polaznici ove tvornice znanosti igraju igru u grupama sa svojim mentorima ispred MedILS-a. Prva od igara bila je kako pravilno prati ruke. Program traje sedam dana, a djeca imaju topli obrok, vrijeme za marendu i odmor. No, njima odmor od znanosti ne treba jer su radionice osmišljene da na zabavan način djeca steknu nova saznanja. Ako njih pitate, nije ljeto ako nema "Ljetne tvornice znanosti"! Stoga se mnogi od njih i vraćaju svake godine, a dio njih kad odraste, postanu mentori mališanima.

– Drukčiji smo, program je uvijek drukčiji, a djeca biraju hoće li na fiziku, kemiju, matematiku, robotiku... Potičemo ih da sami uče, da usvajaju pojmove, dopuštamo im i da pogriješe i tako nauče nešto novo, da se sami zapitaju zašto nešto nije funkcioniralo i da dođu do pravog rješenja – navodi.

Ističe kako djeca na jednostavan i zabavan način usvajaju nova znanja i tako uče što je znanost, dobivaju osobni poticaj da budu što bolji.

– Ne kažem da će svi oni sutra biti znanstvenici, ali mi ih potičemo da krenu tim smjerom. Ako i ne i odu, upoznat će kroz ovaj projekt znanost, znanstvenike, studente koji su odabrali znanost za svoj poziv, steći će dragocjena iskustva koja će im koristiti u životu – govori ova mlada inženjerka molekularne biotehnologije, koja već dugi niz godina daje sebe zajedno sa svojim prijateljima kako bi posve volonterski otkrila svijet znanosti najmlađima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:17