StoryEditorOCM
SplitLOŠA REKLAMA

Netflixov dokumentarac prikazao je Split kao grad kojem su tradicionalna jela - burek i ćevapi! Sve je krivo, u jednoj pekari protagonistu serijala ponuđen je i ‘fetivi‘ kolač

Piše Split SD
23. listopada 2022. - 12:08

U sklopu nove sezone Netflixove dokumentarne serije "Someone Feed Phil", u kojoj američki glumac, scenarist i TV producent Philip Rosenthal putuje po svijetu, upada na razna mjesta i prepušta se u ruke lokalaca da ga nahrane čime god misle da treba, boravio je u Hrvatskoj.

Kako prenosi portal Kult Plave kamenice epizoda o Hrvatskoj počinje u Splitu. Phil se divi Dioklecijanovoj palači (kao scenografije u Universal Studiju, kaže jer Philu je stil da se pravi pomalo glup). Nakon par divnih kadrova Splita, Phil odluči nešto pojesti.

Prvo mjesto u koje uđe je pekarnica Kruščić. Nije jasno zašto, ali u Kruščiću mu simpatični Splićanin barem ponudi višku pogaču. I neke pužiće i brownie, jer brownie je tradicionalni splitski kolač, fetivi. Philu se svidi samo jedan pužić. Višku pogaču ne razumije, brownie završi u jednom kadru.

image
Shutterstock

- I dok smo se pitali što mi zapravo gledamo, situacija se naglo pogoršala. Phil je, sve objašnjavajući kako bi svatko trebao doći u Split jer je grad lijep i u njemu se dobro jede, otišao u – burekdžinicu. Kod Mr.Bureka, koji se ljubazno predstavio kao Tim.

Phil je kupio burek, još jedno tradicionalno jelo kojim se Splićani generacijama ponose, i objasnio kako je riječ o jednom od temeljnih balkanskih jela. Jer Split je, kao što znamo, srce Balkana i balkanske kuhinje.

image
Neja Markičević/Ilustracija/Cropix

I kad smo mislili da imamo veliki povod za recenziju ove epizode, stvari su se nepovratno strovalile na dno. Jer Phil je odlučio pojesti još nešto tipično za kraj u kojem se našao i otišao – na ćevape. Srećom, brzo se spakirao na brod i otišao na Hvar, gdje ga je, srećom, dočekao gradonačelnik i odveo ga na ručak u konobu gdje je probao pršut, pašticada i vino - navodi Kult Plave kamenice

Phil je odlučio pojesti i gelato, ali slastičarnica pripada jednom slovenskom brendu. Nakon Hvara otišao je u Korčulu gdje je Phil okušao sreću u dvjema konobama. Posjetio je i Dubrovnik gdje je jeo sendviče i burger od hobotnice.

- Od nekih od restorana koji su bili u produkciji Someone Feed Phil doznali smo da se u seriju ne može ući nikakvim utjecajem. Philovi producenti danima obilaze gradove i kad im se neko mjesto svidi uđu, porazgovaraju s vlasnikom ili voditeljem, pitaju da li bi nastupio u seriji (nema opcije anonimnosti, nesnimanja lica i slično) i ako vlasnik pristane, odmah mu donesu ugovor. Čim se ugovor potpiše pred lokal stiže veliki tim, skupa s pravnicima, organizatorima, snimateljima, toncima…s njima i Phil Rosenthal i sve se snimi brzo i efikasno - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 06:42