StoryEditorOCM
SplitTRADICIJA STARA 20 GODINA

'Neće nam iz Zagreba govoriti kako uređivati Marjan!'

7. siječnja 2017. - 23:01
mar00

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević predložio je da se bespravno izgrađene objekte na Marjanu legalizira tako da se u izmjenama GUP-a to područje proglasi "zonom tradicijske naseobine". Kuščević je za "Slobodnu" izjavio da su nažalost i takve gradnje, nastale unutar granica park-šume tijekom posljednjih 50, ali i 20 godina, spadaju u tradiciju.

Budući da je Marjan zaštićeni kulturni krajolik, pokušali smo doznati od dr. Radoslava Bužančića, šefa Konzervatorskog odjela, hoće li podržati proglašenje tradicijske naseobine na području gdje gotovo nema izvorne gradnje, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili njegov odgovor.

Ministar je kazao da će o političkoj volji gradonačelnika Ive Baldasara ovisiti hoće li se krenuti putem predloženog modela legalizacije. No, poteštat se nije izjasnio o tom "vrućem krumpiru", pa nas je uputio na Ružicu Batinić Santro, gradsku pročelnicu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

No, i od nje nismo doznali hoće li se tradicijska naseobina na Marjanu uvesti u GUP, samo je poručila da tek pripremaju izvješće o javnoj raspravi o tom ključnom dokumentu, koje je trebalo biti gotovo prije dva mjeseca.

– Budući da nije utvrđen niti nacrt konačnog prijedloga, pa tako ni sam prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, do njihova utvrđivanja nisam u mogućnosti odgovoriti na postavljeni upit – odgovorila je pročelnica.

Predsjednik udruge bespravnih graditelja "Marjan" Goran Jugović, koji je u ime nezavisne liste "Dišpet" najavio i gradonačelničku kandidaturu, kazao nam je da su već umorni od prijedloga nadležnih.

– Pet godina nas zavlače. Rješenje je jednostavno. Neka dovedu bager i sruše nas u par dana. Ili, neka omoguće da se ozakonimo. Dosta nam je slušanja novih ideja i svađa. Gradsko vijeće je tri puta, jednom u doba Keruma i dvaput u Baldasarovu mandatu, odlučilo da nas treba legalizirati. I pet godina se nije ništa dogodilo! Da se htjelo, moglo se riješiti naš problem odavno. To će se morati jednom učiniti, jer ne možemo trajno ostati u neriješenom statusu – ustvrdio je Jugović.

HDZ-ov gradonačelnički kandidat Andro Krstulović Opara istaknuo je da je alergičan na alibi političara koji tvrde "nama je Kuščević to kazao".

– Kao budućega gradonačelnika ne zanima me što će iz nekog ministarstva kazati kako treba uređivati grad. Od tih sedamdesetak ljudi na Marjanu ima onih koji žive na svojoj didovini, a ima onih koji su izgradili objekte u zadnjih 20 godina. Ima ih koji žive, rade i žele podizati svoju djecu, a ima ih koji iznajmljuju hacijende. Ne može se to rješavati zakonom, a pogotovo ne iz Zagreba, već treba pristupati pojedinačno, precizno i iskreno, sa svim odgovornostima – naglasio je Krstulović Opara.

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za prvu ženu Splita, kazala nam je kako je ovo, uz Žnjan, već drugi veliki ministrov gaf.

– Stručnjaci tradicijsku gradnju definiraju kao gradnju jednostavnih oblika, neornamentiranu i od autohtonih, raspoloživih materijala, sa zadnjom vremenskom granicom oko 1900. godine. A ministar, naprotiv, građevine stare tek dvadeset godina želi proglasiti tradicijskim naseobinama.

Betonske višekatnice od stakla i željeza da odjednom postanu tradicijske naseobine? Time omalovažava i građane i Marjan kao iznimno vrijedan prostor i arhitektonsku struku koju bi upravo on trebao unaprjeđivati i štititi – zaključila je Puljak.


'Marjan': Žele izigrati zakon

U Društvu "Marjan" smatraju da Kuščević i Baldasar inzistiraju na izigravanju zakona.

– Legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada u park-šumi je izvan opsega zakonom definirane nadležnosti GUP-a. Skandalozno je, pravno i stručno, koristiti izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije za ozakonjenje nečeg što nema uporišta u zakonu – poručili su iz Društva i dodali da je takvom postupanju cilj otvaranje Pandorine kutije s mogućim izrazito negativnim posljedicama za očuvanje Marjana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 14:22