StoryEditor
Splitšarenilo u đardinu

Najaktualnija maska - koronavirus! Dječji karneval protekao je u sjajnom raspoloženju, a kreativnost je bila na zavidnoj razini

22. veljače 2020. - 12:03
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Burno, ali sunčano subotnje jutro u splitskom Đardinu pokazalo se kao idealna kulisa za sve maškarane mališane i njihove roditelje - Dičji karneval protekao je u sjajnome raspoloženju.

Program je otvoren točno u jedanaest sati, kada je započeo ludi ples pod maskama i suncem. Kada su djevojčice u pitanju, još uvijek prednjače princeze. Ukrasa i detalja čini nam se nikad više, osim raskošnih krinolina, uglavnom ružičaste boje, male dame nisu zaboravile ni na prstenja, vrpce za kosu, šljokice i torbice...

Lik Else iz Disneyeva crtića također je neiscrpan izvor inspiracije, tako da se popularan hit “Puštam sve” iz animiranog filma “Frozen” pjevao na sve strane. Doduše, nisu sve djevojčice došle u haljinama. Bilo je i onih nešto drukčijeg stava, u ulozi superjunakinja, s plaštevima i povezom na očima.

- Ja sam Superwoman - pokraj nas je projurila osmogodišnja Klara.

Obiteljske maske

Kostim su joj kupili baka i djed, a posebno je bila ponosna na crvene patike sa znakom Spidermana, drugog joj omiljenog junaka.

Ni dječaci se nisu dali zeznuti, ratnici i junaci raznih vrsta trčali su s plastičnim mačevima i sličnim rekvizitima po Đardinu, bilo je i mornara, tek poneki klaun.

Čini nam se da je kreativnost roditelja ove godine bila na zavidnoj razini, tako da se nisu maškarala samo djeca, već su cijele obitelji nosile grupne maske. Mila i njezini roditelji svakako su privlačili pozornost.

- Odlično se osjećam, tata i ja imamo zube Drakule. S mamom smo pravi tim. I moje prijateljice vole vampire - kazala nam je šestogodišnja Mila.

Iako je bio namijenjen uzrastu osnovnih i srednjih škola, na ovom karnevalu uglavnom su sudjelovala djeca vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole. Pod maskama su bili i mališani iz dječjeg vrtića “Potočnica 2”, iako je vrtićki karneval zakazan za ponedjeljak ujutro u dvorani na Gripama. Teta i mališani se nisu dali - svi su bili maskirani u cvijeće, i to ne bilo kakvo, već u potočnice.

Za oko nam je zapeo sjajan dvojac iz kultnog filma “Ljepotica i zvijer”. Tata je, naravno, bio zvijer, a njegova kćerka besprijekorna Bella. Jedna ljepotica plijenila je pažnju kao princeza iz futurističkog hita “Ratovi zvijezda”, a oči nismo mogli skinuti ni s malog Orašara i Kralja miševa. Brat i sestra, u pratnji majke, nasmijali su nas do suza.

Dva govanca

- Mi smo vam dva govanca - smiju nam se s malo provokacije u glasu, čekajući našu reakciju. Odgovaramo im kako nikad nismo vidjeli slađi karnevalski par.

Lijepo je bilo vidjeti da ni neki stari likovi iz bajki nisu zaboravljeni, pa bismo s vremena na vrijeme sreli poneku Snjeguljicu, gusara, viteza. Među mališanima predvrtićke dobi najpopularniji su kostimi bubamara, a bez riječi nas je ostavila i jedna, tek prohodala, bucmasta bundeva.

Maškaranu ekipu s pozornice je stalno animirala kostimirana plesna ekipa iz Centra plesa, nema tko se nije obradovao velikom Minionu, Minnie, superženi...

O nagradama ne odlučujemo mi, ali ako bismo već morali odabrati, onda bismo na prvo mjesto svakako stavili najaktualniju masku, genijalno osmišljenu i realiziranu - jedan dječak bio je koronavirus! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 14:24