StoryEditorOCM
Split‘ja mogu sve‘

Na sajmu GAST održana humanitarna revija i promocija učeničkih koktela, a sve u suorganizaciji udruge ‘Autizam 365‘

Piše PROMO SD
9. ožujka 2023. - 18:54

U sklopu 27. međunarodnog sajma GAST danas se održala humanitarna revija i promocija koktela u plavoj boji pod nazivom "Ja mogu sve" kojeg je osmislio poznati splitski barmen Jure Vojković.

Koktel su spravljali i učenici Ugostiteljsko-turističke škole Split. Ovaj humanitarni događaj na sajmu GAST suorganiziraju Udruga roditelja djece i odraslih s poremećajem iz autističnog spektra "Autizam 365", barmen Jure Vojković, Ugostiteljsko turistička škola Split, PPD Croatia i Sajam Split kao organizator GAST-a 2023.

- Evo me već 28 godina na sajmu GAST. Danas sam, zajedno sa učenicima, pripremao koktel ‘Ja mogu sve‘, alkoholni i bezalkoholni. Piće je plave boje jer je to i zaštitna boja udruge Autizam 365. Osim toga, družili smo se i proveselili na najbolji mogući način, ali i pomogli udruzi - kazao je Vojković.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

- Drago mi je da san podržao ovakvu humanitarnu akciju i što su ljudi došli probati naš Plavi koktel. Nadam se da ćemo prikupiti što više novaca za djecu - rekao je Heribert Povh, jedan od učenika sudionika.

Iz udruge "Autizam 365" ističu kako i ovom prigodom žele promovirati kampanju "Autizam 365" te poručiti da autizam ne poznaje ljetne ni zimske praznike, već traje 365 dana u godini, sedam dana u tjednu i 24 sata dnevno.

Upravo je ova poruka lajtmotiv kampanje #autizam365 koju su pokrenuli kako bi ukazali na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Prvi cilj kojeg kampanjom žele postići je organizacija ljetnog kampa, odnosno dežurstva za vrijeme ljetnih školskih praznika tijekom kojih bi se djeci osigurale likovne, glazbene i sportske radionice te radna okupacija za odrasle autiste.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

-Naša kampanja je počela prije nekoliko dana i njen cilj je osvijestiti društvo o autističnim osobama, a ujedno izmjena i dopuna statuta Centra za autizam Split, kako bi ta ustanova mogla pružati, uz odgoj i obrazovanje, i rehabilitaciju koja zasad izostaje. Sada, završetkom školske godine, naša djeca nemaju gdje, a ljetni kamp bi omogućio njihovim roditeljima da steknu financijske uvjete kako bi mogli skrbiti o svojoj obitelji te doprinijeti ovoj zajednici - poručila je Vesna Golemac, predsjednica Udruge Autizam 365.

Dopunom registracije djelatnosti bi se obuhvatile i socijalne usluge ove institucije.

- U Splitu još uvijek nije sustavno riješena skrb za odrasle osobe s autizmom pa roditelji nose teret brige za svoju djecu - poručuju iz udruge.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 05:54