StoryEditorOCM
SplitLEGALIZACIJA

Na Marjan ni bloketa više

Piše PSD.
18. srpnja 2014. - 00:50

Grad Split, kako doznajemo, i službeno je pokrenuo proces legalizacije pedesetak objekata unutar granica park-šume Marjan.

Banovina je, naime, zeleno svjetlo za intervencije u zaštićenom području prije desetak dana dobila od Anke Mrak-Taritaš, ministrice prostornog uređenja i graditeljstva, a nakon nedavnog sastanka s predstavnicima obitelji koje žive na Marjanu definitivno je prelomljeno da se krene sa sređivanjem stanja. Vijest nam je jučer potvrdio i dogradonačelnik Goran Kovačević.

Napravljen prvi korak

- Prvi korak je napravljen, sada nam predstoji izrada analize svih nelegalnio izgrađenih objekata. Detaljno ćemo snimiti stanje na terenu i onda donijeti plan sanacije. Razgovarat ćemo i s čelnicima Građevinsko-arhitektonskog fakulteta jer moramo biti sigurni u svaki centimetar prostora. To nam je podloga za kasnije izmjene Urbanističkog plana - kazao nam je Kovačević.

Prema riječima Gorana Jugovića, predsjednika Udruge “Merjan” koja okuplja vlasnike bespravnih objekata u park-šumi, mjerenje kuća i analiza stanja potrajat će nekoliko mjeseci.

- Nadamo se da će gradske vlasti izgurati ovo do kraja. Rekli su nam da bi sve moglo biti spremno za sjednicu Gradskog vijeća u listopadu. Sada je na njima da analiziraju postojeće stanje. Koliko znam, prostorni planeri ići će od kuće do kuće te na na licu mjesta utvrditi u kojima se doista živi, koje se mogu uklopiti u okoliš i slično. Naš je stav od početka ove priče da se legaliziraju objekti izgrađeni do 2011. godine, da se ne mijenjaju granice park-šume te da se više ne dopusti ni bloketa. Ne bismo željeli da ovu situaciju iskoriste pojedinci koji bi preko naše grbače došli do atraktivnih građevinskih lokacija - poručio je Jugović.

Ovakav način legalizacije, po kojem se ne bi mijenjao obuhvat zaštićenog područja već bi se objekti pokušali uklopiti u okoliš, pozdravili su i u Društvu “Marjan”, udruzi koja se već 110 godina brine o splitskoj šumi.

- U ovoj kaotičnoj situaciji koju imamo na Marjanu ovo je najbolje rješenje, odnosno najmanje zlo. Naime, da su se vladajući odlučili za pomicanje granica park-šume, nastala bi katastrofa. Ovako će se utvrditi točni gabariti svakog nelegalnog objekta i što se može legalizirati. Izvršio bi se tzv. program sanacije: kuće bi se pokušale uklopiti u okoliš primjerenim bojama, novim materijalima, sadnjom visoke vegetacije... Sigurno je i da se svi objekti neće legalizirati jer su na pomorskom dobru ili su izišli iz svih mogućih gabarita - ustvrdio je Srđan Marinić, predsjednik Društva “Marjan”.

Leo Kovačić

Zaobilaznim putem do čistih ‘papira’

Podsjetimo, zahtjev za legalizaciju još prije dvije godine zatražilo je ukupno 59 obitelji koje stanuju unutar park-šume Marjan, no odbijeni su jer Zakon o legalizaciji ne predviđa objekte unutar zaštićenih područja. Ministarstvo prostornog uređenja, međutim, naknadno je dopustilo da se i te kuće ozakone, i to zaobilaznim putem - programom sanacije.

- Tražili smo od Ministarstva da nam pomogne, budući da su oni pisali aktualni zakon. Nije bilo lako, ovo što smo pokrenuli mi u Splitu nije napravio još niti jedan grad u državi. Sanacija objekata u zaštićenom pojasu je pionirski pothvat - priznao nam je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:41