StoryEditor
Splitnema mu ravnog

Mavro Božičević iz splitskog MIOC-a - najbolji maturant u Hrvatskoj!

Piše PSD.
12. srpnja 2012. - 19:53
Rado bismo napisali kako je Mavro Božičević, učenik III. gimnazije u Splitu, najuspješniji od svih 32.000 učenika u generaciji. Naime, takvu tvrdnju ne možemo sa stopostotnom sigurnošću izreći, iako je ovaj učenik s upravo takvim postotkom točnosti riješio višu razinu ispita iz matematike, te fizike i tako “osvojio” dva prva mjesta na državnoj maturi. Uz to je na maturi dobio petice i iz hrvatskog i engleskog.

No, ni on ne zna je li jedini među tisućama đaka kojemu je pošlo za rukom biti najviše plasirani iz čak dva predmeta. I to zato što Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja taji podatke o najbolje rangiranima na maturi. Zbog njihova čudnog principa, možda nikada nećemo doznati je li ovoga vreloga ljeta 2012. godine Mavro Božičević iz splitskog MIOC-a “rasturio” na državnoj maturi. No, svejedno, Mavro je naš junak!

I da odmah demistificiramo njegovo neobično ime; dobio ga je, kaže, po dubrovačkom pjesniku i filozofu Mavru Vetranoviću iz 16. stoljeća. Zanimalo nas je jesu li ga iznenadili rezultati testova i je li se posebno pripremao za maturu.

- Tijekom cijeloga gimnazijskog obrazovanja sve sam predmete redovito učio prvenstveno radi sebe. Odrastao sam u obitelji čijim je svim članovima samostalno učenje cjeloživotni izbor. Stoga mi nisu bile potrebne nikakve dodatne pripreme, a ni rezultati na maturi nisu me iznenadili. Posebno sam zahvalan profesorici matematike Snježani Serdar, koja svojim predanim i sustavnim radom motivira sve učenike da postignu svoj maksimum - ističe Mavro, dodajući kako je njegova sad već bivša škola - III. gimnazija - iznimno kvalitetna škola koja nudi ozbiljnu radnu atmosferu i velik intelektualan izazov, naročito na polju prirodnih znanosti – matematike, fizike, geografije, informatike...

- Volim MIOC! - poentira ovaj genijalac, koji je još od osnovne škole sudjelovao na državnim natjecanjima iz engleskog jezika (3. mjesto 2008. i 2010. te 5. mjesto 2012. godine). Treću je gimnaziju predstavljao je i na natjecanjima iz geografije (1. mjesto u Poreču 2011., mentor prof. Antonio Vrbatović), te iz latinskog jezika (3. mjesto 2010., mentorica prof. Tonkica Novogradec).

- Međutim, u životu bih se najviše želio baviti informatikom i računarstvom, pa ću studirati na splitskom FESB-u, za koji imam informaciju da nudi jednako ozbiljan izazov kao i Treća gimnazija - ističe naš mladi sugovornik, kojemu, osim strasti za učenjem, ne manjka ni drugih hobija.

- Obožavam putovati i upoznavati nova mjesta i kulture, a bavim se i fotografijom. Zato gotovo svakog vikenda odlazim na izlet u neki od gradova Dalmacije ili susjedne BiH, a ljeti posjećujem i druge europske zemlje, poput Njemačke, Velike Britanije, Slovenije - navodi Mavro Božićević. Svaka čast, i blago FESB-u što će dobiti ovakvog brucoša!

Piše Diana Barbarić
Snimio Nikola Vilić/Cropix

Sve je moguće uz ozbiljan pristup

Mavru Božičevića smo upitali i kako komentira da su od obveznih predmeta na državnoj maturi učenici najlošije napisali test iz matematike?

- Matematika zahtijeva sposobnost apstraktnog mišljenja, ali i veliku predanost i trud. Teško je ponuditi i jedno i drugo u dovoljnoj mjeri, ali ne i nemoguće uz ozbiljan pristup - kaže on.


Ima ih još

U sutrašnjem broju Slobodne Dalmacije čitajte priče o ostalim najboljim dalmatinskim maturantima.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 17:03