StoryEditorOCM
Splitpotpisan ugovor

Znate li da ovo splitsko naselje još nema kanalizaciju? Napokon kreće veliki projekt od 23 milijuna €, ovo su detalji...

Piše split sd
26. veljače 2024. - 14:38

U prostorijama gradske tvrtke "Vodovod i kanalizacija" u ponedjeljak je u sklopu "Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin" potpisan ugovor za odvodnju i vodoopskrbu naselja Žrnovnica i Korešnica.

Ugovor su potpisali direktor Miroslav Delić, ispred "Vodovoda i kanalizacije Split" te Marija Brkljačić, direktorica tvrtke ROCO-COMMERCE ispred Zajednice ponuditelja ROCO ING. d.o.o. iz Zagreba te ROCO-COMMERCE d.o.o. Livno, podružnica Zagreb, koja će izvršavati ugovorene radove.

image

Miroslav Delić i Marija Brkljačić

Vodovod i kanalizacija Split

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 22.895.333,96 eura bez PDV-a, odnosno 28.619.167,45 eura s PDV-om, a rok dovršetka su 34 mjeseca.

U sklopu odvodnje i vodoopskrbe naselja Žrnovnica i Korešnica izgradit će se 23.455 metara kanalizacijskih cjevovoda, 1.022 metra tlačnih kanalizacijskih cjevovoda te 26.947 metara vodoopskrbnih cjevovoda.

Nadalje, izgradit će se kanalizacijska crpna stanica Žrnovnica kapaciteta 28,4 litara u sekundi, crpna stanica Blato kapaciteta 6,9 l/s te crpna stanica TTTS kapaciteta 50 l/s. Planirana je i izgradnja vodoopskrbnih crpnih stanica Žrnovnica kapaciteta 5,5 l/s, HS Žrnovnica kapaciteta 9 l/s, crpna stanica Korešnica kapaciteta 8 l/s te crpna stanica u vodospremi Amižići 3 kapaciteta 3,8 l/s.

Izgradit će se vodosprema Korešnica kapaciteta 300 metara kubičnih, vodosprema s crpnom stanicom Amižići 3 kapaciteta 200 kubika, vodosprema Amižići 2 također kapaciteta 200 kubika, a isti kapacitet će imati i vodosprema Privor.

Stanovnici će dobiti 2.064 kućnih priključaka, od čega 925 kanalizacijskih te 1139 vodovodnih priključaka, a u duljini 248 metara izvest će se i sanacija kanalizacijske mreže.

image

Panorama Korešnice

Vojko Bašić/Cropix

U duljini od 19.535 metara izvest će se kabelska kanalizacija za sustav daljinskog nadzora i upravljanja objektima (SDNU) čime će se omogućiti učinkovitije praćenje i kontrola vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, što će povećati učinkovitost održavanja i smanjiti rizik od kvarova.

Naselja Žrnovnica i Korešnica trenutno koriste neregulirani lokalni vodoopskrbni sustav sa zahvatom vode iz izvora rijeke Žrnovnice, a sama vodoopskrba suočava se s učestalim poremećajima u radu. Postojeći lokalni vodoopskrbni sustav izgrađen je davnih 1970-ih i 1980-ih godina, a njime trenutno upravlja lokalna samouprava, odnosno nije u nadležnosti "Vodovoda i kanalizacije".

image
Vodovod i kanalizacija Split

- Kako bi se riješila spomenuta problematika, potrebno je izgraditi novu vodoopskrbnu mrežu čime bi se osigurala kvalitetna i kontrolirana opskrba pitkom vodom. Provedbom ovog Ugovora stanovnici će napokon imati pouzdanu opskrbu, iz vodoopskrbnog sustava grada Splita sa zahvatom vode iz rijeke Jadro, što će biti od presudne važnosti za kvalitetu života.

S druge strane, izgradnjom sustava odvodnje omogućit će se priključenje kućanstava Žrnovnice i Korešnice na sustav odvodnje otpadnih voda, koji do sada nije postojao. Završetkom radova stanovnici Žrnovnice i Korešnice dobit će kontrolirani sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će biti integriran u jedinstven sustav "Vodovoda i kanalizacije". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:29