stdClass Object ( [id] => 1330238 [title] => Koliko ste koncentrirani na poslu? Splitski stručnjaci su to izmjerili. Napravili su ‘mozgometar‘ i druge top stvari.. [alias] => koliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije pet godina na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) četvero mladih profesora, Maja Škiljo, Duje Čoko, Toni Perković i Petar Šolić, pokrenulo je Laboratorij za Internet stvari. Sve je, kazuju nam, počelo prijavom uspostavnog projekta “Internet of Things: Research and Applications”, koji je Hrvatska zaklada za znanost financirala u ukupnoj vrijednosti od 2.097.535,25 HRK (282.105,10 EUR).

Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste.

O uspjehu projekta najbolje govori gotovo 70 znanstvenih radova iz područja pametnih i održivih tehnologija proizišlih iz fundamentalnih kao i primijenjenih istraživanja u računarstvu i elektrotehnici, ali i u multidisciplinarnim područjima iz sfere medicine i građevinarstva.

---

image

Kreativni i inovativni

Ante Čizmić/Cropix
---

I kako ističe voditelj istraživačkog tima Petar Šolić, ono najvažnije je to što se ovaj tim “pojačao” sa šest mlađih istraživača, od kojih je jedna od njih, Lea Dujić Rodić, nedavno doktorirala na temu primjene algoritama strojnog učenja za izradu efikasnih hardverskih rješenja u IoT-u.

Izuzev Tonija Perkovića, koji je bio odsutan u vrijeme kad smo posjetili FESB, članovi ove istraživačke grupe – Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko Radanović – upoznali su nas sa svojim projektnim aktivnostima, a u IoT Labu imali smo priliku i doznati kako rade senzori koje su osmislili i proizveli.

Ako se pitate što znači Internet stvari, voditelj ove istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić pojašnjava kako je riječ o jeziku za oblikovanje prostora.

Alternativni senzori

– Pojam interneta stvari (IoT), iako učestalo korišten, zbog svoje naravi i beskonačne primjene nije jednostavan za definirati ni objasniti. Možemo reći da je to jezik ili osnovni instrument komunikacije kojim možemo oblikovati prostor koristeći sve što nam tehnologija današnjice pruža. Prisutan je u svim industrijama. Broj spojenih uređaja u takvim sustavima rapidno se povećava, tržište je godinama u porastu, a takav trend predviđa se i dalje – pojašnjava dr. Šolić.

Dodaje kako je u kombinaciji s umjetnom inteligencijom IoT zapravo srž buduće digitalne transformacije svjetskoga gospodarstva.

---

image

Voditelj istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić

Ante Čizmić/Cropix
---

– U svakodnevnom životu, bez da smo toga možda i svjesni, IoT je stvorio potpuno nove okolnosti. Sveprisutni senzorski uređaji i popratne mobilne aplikacije uvelike nam olakšavaju poslove i živote, sve do najsitnijih radnji. Želimo li dijeliti ključeve stana mobilnim putem, automatizirati zalijevanje vrta, paljenje i gašenje svjetla ili klimatizacijskih uređaja, platiti parking i provjeriti točno mjesto parkinga, znati u svakom trenutku potrošnju struje ili vode... opcija svakim danom ima sve više – ističe mladi znanstvenik.

Kad govori o petogodišnjim rezultatima tima s FESB-a, kaže i kako je tijekom pet godina rada na projektu evaluirana kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti. Izrađeni su alternativni senzori koji su svojom tehnikom jednostavniji, energetski efikasniji, a posljedično i jeftiniji.

Područja kojim su se bavili su RFID (Radio Frequency Identification), smart parking, pametno navodnjavanje, termalna ugoda i izrada novih sučelja za interakciju s korisnicima.

Pojašnjava nam kako su se korisnici RFID tehnologija često žalili da takvi sustavi nisu pouzdani, pa su testirali njihov napredak posljednjih 20 godina.

---

image

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Kvantificirali smo poboljšanja u performansama i objasnili široj publici koja su ograničenja i kako optimalno koristiti tehnologiju – kaže nam.

---

image

Parking senzor

Ante Čizmić/Cropix
---

Što se tiče smart parkinga, informira kako cijena jednog parking-senzora na tržištu danas prelazi iznos od 100 eura. Funkcionalnosti koje bi oni trebali imati su jednostavne (trebaju javiti je li navedeno parking-mjesto slobodno ili nije), i u tom smislu htjeli su ih pojednostavniti i, posljedično, pojeftiniti.

– Izrađena su tri prototipa parking-senzora koji svojom izvedbom omogućuju jednostavnu detekciju jer koriste naprednu i efikasnu infrastrukturu dojave temeljenu na promjeni razine osvjetljenja i Bluetooth modulu za dojavu o zauzetosti parking-mjesta. Navedeni senzor je u potpunosti energetski autonoman jer se napaja pomoću malih solarnih ćelija. Kroz projekt “Efficient RFID solution for detection of parking slot occupancy”, u suradnji Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke “Statim” d.o.o. (vrijednost projekta: 472.925,68 HRK – 63,605.48 EUR) izrađen je prototip RFID senzora koji detektira zauzetost parking-mjesta na udaljenostima do 50 metara – kazuje dr. Šolić.

Besplatna platforma

Što se tiče pametnog navodnjavanja, pojašnjava kako konvencionalni pristup u mjerenju vlage zemlje koristi sondu za mjerenje vlažnosti i dojavnu stanicu koja šalje podatke o vlažnosti.

– Kroz spomenuti projekt Hrvatske zaklade za znanost i projekt “H-Beacon – Soil Humidity Prediction: the beacon Approach”, koji je financirao program TETRAMAX H2020 Digital Innovation hub (istraživački projekt – transfer tehnologije, vrijednost projekta: 215.791,05 HRK – 29.000 EUR), izradili smo senzor koji temeljem promjene snage signala procjenjuje kolika je vlažnost zemlje. Naime, fizika propagacije radiovalova kaže da će snaga signala uređaja koji se nalazi u zemlji biti lošija u prisutnosti vode. U konačnici, razvijen je senzor s posebnom antenom koja u prisutnosti vode mijenja svoja svojstva ovisno o količini vode u zemlji. Takav senzor, zbog svoje jednostavnosti, u startu je 20 eura jeftiniji od konvencionalnih senzora i ima 30 posto manji utrošak energije, što značajno produljuje vijek trajanja baterije – ističe voditelj istraživačkog tima.

Jedan od rezultata rada na ovom projektu je i univerzalni IoT modem. Dr. Šolić kazuje kako se često u praksi javlja potreba za korištenjem drugih radiotehnologija za dostavu podataka. Oni su kao dio projektnih aktivnosti razvili Univerzalni IoT modem koji na sebe integrira: Bluetooth, Sigfox, LoRaWAN, NB-IOT, GPRS, ali i Ethernet podatkovni pristup.

– Naime, u pripadajućem softveru se definira koja se tehnologija želi koristiti i sam modem potom šalje podatke putem navedenog modula. Jedna od primjena su geografski udaljene lokacije gdje ključnu ulogu ima pokrivenost signalom. U slučaju da je GPRS (uz pomoć SIM kartice) jedini način za dostavu podataka, sustav će poslati podatke na navedenu mrežu. Ono što je bitno napomenuti jest da je navedeni IoT modem kompatibilan s većinom senzorskih sondi danas dostupnih na tržištu – kaže naš sugovornik.

---

image

Lea Dujić Rodić s odličnom interaktivnom igračkom

Ante Čizmić/Cropix
---

Dodaje kako su radili i na demokratizaciji senzora. Jedan od glavnih problema u svijetu IoT-a je, kaže, gomila softvera koje koriste proizvođači i podaci su dostupni samo kroz njihove ekskluzivne platforme.

– Uz pomoć TETRAMAX projekta, ali poslije i vlastitim razvojem, izrađena je platforma koja služi za vizualizaciju podataka i ne ovisi o pojedinom proizvođaču senzora. Radimo na tome da zaživi kao besplatna, univerzalna platforma za prikupljanje podataka koje će korisnici moći pratiti kroz dostupnu mobilnu aplikaciju – pojašnjava nam Petar Šolić.

U IoT Labu vidjeli smo i jednu interaktivnu igračku u obliku žirafe. Istraživači s FESB-a napravili su je za potrebe vježbanja djece koja imaju poteškoće u koordinaciji oko-ruka. Kombinacijom senzora (komercijalnih i u laboratoriju posebno prilagođenih) djeca kroz igru mogu vježbati geometriju, a sustav prepoznaje koliko su kvalitetno odradili zadatke.

– Ova igračka je namijenjena djeci predškolske dobi za učenje geometrije, interaktivna je, ima senzoriku i algoritam strojnog učenja kojim se prepoznaje dječji pokret. Djeca trebaju napraviti pokret koji imitira geometrijski lik koji se pokaže na ovom ekranu. Osim što služi za učenje geometrije, služi i za razvoj njihovih motoričkih sposobnosti. Igračku smo testirali s djecom, a primarno smo krenuli s tri lika – kvadratom, krugom i peterokutom. Ispitivali smo na koji način ide njihova motorika, kako im se sviđa igračka, ali i kako funkcionira senzorika i algoritmi strojnog učenja – kazala nam je Lea Dujić Rodić.

Kristina Zovko pokazala nam je kako radi uređaj BrainLink Lite, koji članovi tima od milja zovu “mozgometar”.

– Ovaj uređaj putem EEG senzora mjeri šest različitih moždanih valova te razinu koncentracije. Konkretno, testirali smo ga s kolegama s fakulteta prof. Ljiljanom Šerić i prof. Damirom Krstinićem u Javnoj vatrogasnoj postaji u Splitu, prilikom njihova rada na sustavu za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Dalmaciji. Tijekom njihova rada na sustavu mjerili smo im razinu koncentracije. Cilj je bio vidjeti koliko su koncentrirani tijekom rada i ako im opadne koncentracija ispod određene razine, da ih “probudimo” i vratimo pogled na monitore – kazala je Kristina.

Doznajemo kako su se bavili i mogućnostima u području e-zdravlja. Voditelj tima kaže kako je termalna ugoda subjektivni osjećaj pojedinca koja u kontekstu automatizacije sustava za grijanje i hlađenje prostora dobiva sve veću važnost.

Testiranje u

realnim uvjetima

– Naime, u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi, ali i samo jedna osoba, postizanje optimalne temperature nije jednostavno. Koristeći podatke s relativno jeftinih i vrlo dostupnih uređaja – pametnih satova, koji imaju ugrađene razne senzore, možemo doznati je li osobi hladno ili toplo, i prema tome zadovoljiti termalne preferencije pojedinaca uz minimalni utrošak energije. Podaci prikupljeni pametnim satovima kojima smo radili procjenu termalne ugode usmjerili su nas i u primjene u zdravstvu, kojih je beskonačno. Došli smo do ideje da pomoću pametnih satova pratimo vitalne funkcije starijih osoba u svrhu pravodobnog djelovanja i prevencije zdravstvenih problema, a trenutno surađujemo i s Laboratorijem za spavanje KBC-a Split, gdje u obradi prikupljenih podataka koristimo umjetnu inteligenciju – ističe dr. Šolić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Spomenimo i da su proveli aktivnosti na popularizaciji znanosti. Tako je u okviru zajedničkog projekta IPEMED-a, FESB-a i Medicinskog fakulteta (MEFST) “Uz zdrav životni stil raSTEMo”, nedavno proveden Hackathon u suradnji s Obrtnom tehničkom školom i Elektrotehničkom školom u Splitu, na kojem su učenici trećeg razreda prezentirali poduzetničke ideje koristeći razvojnu pločicu posebno izrađenu za edukaciju u e-zdravlju.

– Uz financijsku pomoć Agencije za elektroničke medije, u planu je izrada “Fact-checking” časopisa u posebnom formatu. Cilj je davanje prostora stručnjacima iz područja računarstva i energije da na jednostavan i nedvosmislen način prezentiraju znanstvene činjenice vezane uz popularne teme današnjice kako bi se zaustavilo širenje dezinformacija – informira nas također voditelj tima.

Zanimalo nas je i koliko je sve što su napravili drukčije od postojećih rješenja kod nas i u svijetu.

– Inovativno je, tehnološki jednostavnije i u konačnici jeftinije. Sve je objavljeno kroz top znanstvene časopise i konferencije. Koncepti su novi i to je potvrđeno kroz međunarodne recenzije u tim publikacijama – ističe Petar Šolić.

I na kraju pitamo može li se očekivati komercijalizacija i proizvodnja senzora, odnosno primjena njihovih prototipova senzora u svakodnevnom životu.

– Radimo na testiranjima u realnim uvjetima, a posebno ćemo se potruditi oko komercijalizacije. Tu računamo prevenstveno na Marka Mimicu i NetHub poduzetnički akcelerator, s kojima smo već pokrenuli projekte – kazuje voditelj ovog uspješnog istraživačkog tima.

Nagrade za projekte

Uz sve rezultate valja izdvojiti i nagrade dobivene na temelju ovoga projekta. Tako je izv. prof. dr. sc. Petar Šolić dobitnik dviju državnih nagrada za znanost (prva 2015. godine za znanstvene novake, druga u seniorskoj kategoriji za vrijeme trajanja projekta 2019.), Nagrade Hrvatske akademije tehničkih znanosti (Vera Johanides) za znanstvenike do 35 godina, Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu, te nagrade za najbolji poduzetnički transfer tehnologije u pozivu za financiranje TETRAMAX Horizon2020 projekta.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Osim toga, dobio je priznanje za jednog od najboljih recenzenata za prestižan časopis IEEE Communications Letters u području računalnih komunikacija. Izabran je za dopisnog člana Hrvatske akademije tehničkih znanosti. Projektne aktivnosti pomogle su da napreduje i kroz organiziranje znanstveno-stručnih događanja, poput SpliTech konferencije, čije je prethodno (osmo po redu) izdanje privuklo više od 400 sudionika iz cijeloga svijeta, a posebna izdanja vrhunskih svjetskih znanstvenih časopisa pozivaju autore konferencije za objavu proširenih verzija konferencijskih radova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKIPA S FESB-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => EKIPA S FESB-a 2 0 12789 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-11 08:13:15 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-13 15:42:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-13 15:42:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koliko ste koncentrirani na poslu? Splitski stručnjaci su to izmjerili. Napravili su 'mozgometar' i druge top stvari.. [metakey] => FESB, internet stvari, senzori , mozgometar, petar šolić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820585.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820613.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820612.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820610.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820606.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820605.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820603.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820602.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820600.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820588.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25820586.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010clanovi tima: Ana Alilovi\u0107, Duje \u010coko, Josip \u0160abi\u0107, Maja \u0160kiljo, Petar \u0160oli\u0107, Kristina Zovko, Ana Grubi\u0161i\u0107, Lea Duji\u0107 Rodi\u0107, Ana \u010culi\u0107 i Roko Radanovi\u0107<\/p>","

Tijekom pet godina napravili su devet razli\u010ditih prototipova senzora i prate\u0107ih softvera, ispisali vi\u0161e od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju na\u010din i performanse kako se ti senzori koriste<\/p>","

Dr. sc. Petar \u0160oli\u0107 s timom koji radi na velikim malim stvarima<\/p>","

Kreativni i inovativni<\/p>","

Parking senzor<\/p>","

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi \u2018mozgometar\u2018<\/p>","

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi \u2018mozgometar\u2018<\/p>","","

Lea Duji\u0107 Rodi\u0107 s odli\u010dnom interaktivnom igra\u010dkom<\/p>","

Voditelj istra\u017eiva\u010dke grupe izv. prof. dr. sc. Petar \u0160oli\u0107<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1307","hd_25820585_1920.jpg":"1920x1080","k_25820585_1280.jpg":"1280x1280","k_25820585_1024.jpg":"1024x1024","k_25820585_640.jpg":"640x640","k_25820585_480.jpg":"480x480","k_25820585_340.jpg":"340x340","k_25820585_220.jpg":"220x220","o_25820585_1280.jpg":"1280x871","o_25820585_1024.jpg":"1024x697","o_25820585_640.jpg":"640x435","o_25820585_480.jpg":"480x326","o_25820585_340.jpg":"340x231","o_25820585_220.jpg":"220x149","h_25820585_1280.jpg":"1280x854","h_25820585_1024.jpg":"1024x683","h_25820585_640.jpg":"640x427","h_25820585_480.jpg":"480x320","h_25820585_340.jpg":"340x227","h_25820585_220.jpg":"220x147","pp_25820585_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820585_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820585_640.jpg":"640x814","pp_25820585_480.jpg":"480x611","pp_25820585_340.jpg":"340x432","pp_25820585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_25820613_1920.jpg":"1920x1080","k_25820613_1280.jpg":"1280x1280","k_25820613_1024.jpg":"1024x1024","k_25820613_640.jpg":"640x640","k_25820613_480.jpg":"480x480","k_25820613_340.jpg":"340x340","k_25820613_220.jpg":"220x220","o_25820613_1280.jpg":"1280x856","o_25820613_1024.jpg":"1024x684","o_25820613_640.jpg":"640x428","o_25820613_480.jpg":"480x321","o_25820613_340.jpg":"340x227","o_25820613_220.jpg":"220x147","h_25820613_1280.jpg":"1280x854","h_25820613_1024.jpg":"1024x683","h_25820613_640.jpg":"640x427","h_25820613_480.jpg":"480x320","h_25820613_340.jpg":"340x227","h_25820613_220.jpg":"220x147","pp_25820613_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820613_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820613_640.jpg":"640x814","pp_25820613_480.jpg":"480x611","pp_25820613_340.jpg":"340x432","pp_25820613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_25820612_1920.jpg":"1920x1080","k_25820612_1280.jpg":"1280x1280","k_25820612_1024.jpg":"1024x1024","k_25820612_640.jpg":"640x640","k_25820612_480.jpg":"480x480","k_25820612_340.jpg":"340x340","k_25820612_220.jpg":"220x220","o_25820612_1280.jpg":"1280x858","o_25820612_1024.jpg":"1024x686","o_25820612_640.jpg":"640x429","o_25820612_480.jpg":"480x322","o_25820612_340.jpg":"340x228","o_25820612_220.jpg":"220x147","h_25820612_1280.jpg":"1280x854","h_25820612_1024.jpg":"1024x683","h_25820612_640.jpg":"640x427","h_25820612_480.jpg":"480x320","h_25820612_340.jpg":"340x227","h_25820612_220.jpg":"220x147","pp_25820612_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820612_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820612_640.jpg":"640x814","pp_25820612_480.jpg":"480x611","pp_25820612_340.jpg":"340x432","pp_25820612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_25820610_1920.jpg":"1920x1080","k_25820610_1280.jpg":"1280x1280","k_25820610_1024.jpg":"1024x1024","k_25820610_640.jpg":"640x640","k_25820610_480.jpg":"480x480","k_25820610_340.jpg":"340x340","k_25820610_220.jpg":"220x220","o_25820610_1280.jpg":"1280x847","o_25820610_1024.jpg":"1024x677","o_25820610_640.jpg":"640x423","o_25820610_480.jpg":"480x317","o_25820610_340.jpg":"340x225","o_25820610_220.jpg":"220x145","h_25820610_1280.jpg":"1280x854","h_25820610_1024.jpg":"1024x683","h_25820610_640.jpg":"640x427","h_25820610_480.jpg":"480x320","h_25820610_340.jpg":"340x227","h_25820610_220.jpg":"220x147","pp_25820610_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820610_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820610_640.jpg":"640x814","pp_25820610_480.jpg":"480x611","pp_25820610_340.jpg":"340x432","pp_25820610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_25820606_1920.jpg":"1920x1080","k_25820606_1280.jpg":"1280x1280","k_25820606_1024.jpg":"1024x1024","k_25820606_640.jpg":"640x640","k_25820606_480.jpg":"480x480","k_25820606_340.jpg":"340x340","k_25820606_220.jpg":"220x220","o_25820606_1280.jpg":"1280x849","o_25820606_1024.jpg":"1024x679","o_25820606_640.jpg":"640x424","o_25820606_480.jpg":"480x318","o_25820606_340.jpg":"340x225","o_25820606_220.jpg":"220x145","h_25820606_1280.jpg":"1280x854","h_25820606_1024.jpg":"1024x683","h_25820606_640.jpg":"640x427","h_25820606_480.jpg":"480x320","h_25820606_340.jpg":"340x227","h_25820606_220.jpg":"220x147","pp_25820606_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820606_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820606_640.jpg":"640x814","pp_25820606_480.jpg":"480x611","pp_25820606_340.jpg":"340x432","pp_25820606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25820605_1920.jpg":"1920x1080","k_25820605_1280.jpg":"1280x1280","k_25820605_1024.jpg":"1024x1024","k_25820605_640.jpg":"640x640","k_25820605_480.jpg":"480x480","k_25820605_340.jpg":"340x340","k_25820605_220.jpg":"220x220","o_25820605_1280.jpg":"1280x874","o_25820605_1024.jpg":"1024x699","o_25820605_640.jpg":"640x437","o_25820605_480.jpg":"480x327","o_25820605_340.jpg":"340x232","o_25820605_220.jpg":"220x150","h_25820605_1280.jpg":"1280x854","h_25820605_1024.jpg":"1024x683","h_25820605_640.jpg":"640x427","h_25820605_480.jpg":"480x320","h_25820605_340.jpg":"340x227","h_25820605_220.jpg":"220x147","pp_25820605_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820605_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820605_640.jpg":"640x814","pp_25820605_480.jpg":"480x611","pp_25820605_340.jpg":"340x432","pp_25820605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25820603_1920.jpg":"1920x1080","k_25820603_1280.jpg":"1280x1280","k_25820603_1024.jpg":"1024x1024","k_25820603_640.jpg":"640x640","k_25820603_480.jpg":"480x480","k_25820603_340.jpg":"340x340","k_25820603_220.jpg":"220x220","o_25820603_1280.jpg":"1280x874","o_25820603_1024.jpg":"1024x699","o_25820603_640.jpg":"640x437","o_25820603_480.jpg":"480x327","o_25820603_340.jpg":"340x232","o_25820603_220.jpg":"220x150","h_25820603_1280.jpg":"1280x854","h_25820603_1024.jpg":"1024x683","h_25820603_640.jpg":"640x427","h_25820603_480.jpg":"480x320","h_25820603_340.jpg":"340x227","h_25820603_220.jpg":"220x147","pp_25820603_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820603_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820603_640.jpg":"640x814","pp_25820603_480.jpg":"480x611","pp_25820603_340.jpg":"340x432","pp_25820603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_25820602_1920.jpg":"1920x1080","k_25820602_1280.jpg":"1280x1280","k_25820602_1024.jpg":"1024x1024","k_25820602_640.jpg":"640x640","k_25820602_480.jpg":"480x480","k_25820602_340.jpg":"340x340","k_25820602_220.jpg":"220x220","o_25820602_1280.jpg":"1280x805","o_25820602_1024.jpg":"1024x644","o_25820602_640.jpg":"640x402","o_25820602_480.jpg":"480x302","o_25820602_340.jpg":"340x213","o_25820602_220.jpg":"220x138","h_25820602_1280.jpg":"1280x854","h_25820602_1024.jpg":"1024x683","h_25820602_640.jpg":"640x427","h_25820602_480.jpg":"480x320","h_25820602_340.jpg":"340x227","h_25820602_220.jpg":"220x147","pp_25820602_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820602_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820602_640.jpg":"640x814","pp_25820602_480.jpg":"480x611","pp_25820602_340.jpg":"340x432","pp_25820602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25820600_1920.jpg":"1920x1080","k_25820600_1280.jpg":"1280x1280","k_25820600_1024.jpg":"1024x1024","k_25820600_640.jpg":"640x640","k_25820600_480.jpg":"480x480","k_25820600_340.jpg":"340x340","k_25820600_220.jpg":"220x220","o_25820600_1280.jpg":"1280x853","o_25820600_1024.jpg":"1024x682","o_25820600_640.jpg":"640x426","o_25820600_480.jpg":"480x320","o_25820600_340.jpg":"340x226","o_25820600_220.jpg":"220x146","h_25820600_1280.jpg":"1280x854","h_25820600_1024.jpg":"1024x683","h_25820600_640.jpg":"640x427","h_25820600_480.jpg":"480x320","h_25820600_340.jpg":"340x227","h_25820600_220.jpg":"220x147","pp_25820600_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820600_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820600_640.jpg":"640x814","pp_25820600_480.jpg":"480x611","pp_25820600_340.jpg":"340x432","pp_25820600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_25820588_1920.jpg":"1920x1080","k_25820588_1280.jpg":"1280x1280","k_25820588_1024.jpg":"1024x1024","k_25820588_640.jpg":"640x640","k_25820588_480.jpg":"480x480","k_25820588_340.jpg":"340x340","k_25820588_220.jpg":"220x220","o_25820588_1280.jpg":"1280x862","o_25820588_1024.jpg":"1024x689","o_25820588_640.jpg":"640x431","o_25820588_480.jpg":"480x323","o_25820588_340.jpg":"340x228","o_25820588_220.jpg":"220x148","h_25820588_1280.jpg":"1280x854","h_25820588_1024.jpg":"1024x683","h_25820588_640.jpg":"640x427","h_25820588_480.jpg":"480x320","h_25820588_340.jpg":"340x227","h_25820588_220.jpg":"220x147","pp_25820588_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820588_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820588_640.jpg":"640x814","pp_25820588_480.jpg":"480x611","pp_25820588_340.jpg":"340x432","pp_25820588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25820586_1920.jpg":"1920x1080","k_25820586_1280.jpg":"1280x1280","k_25820586_1024.jpg":"1024x1024","k_25820586_640.jpg":"640x640","k_25820586_480.jpg":"480x480","k_25820586_340.jpg":"340x340","k_25820586_220.jpg":"220x220","o_25820586_1280.jpg":"1280x853","o_25820586_1024.jpg":"1024x682","o_25820586_640.jpg":"640x426","o_25820586_480.jpg":"480x320","o_25820586_340.jpg":"340x226","o_25820586_220.jpg":"220x146","h_25820586_1280.jpg":"1280x854","h_25820586_1024.jpg":"1024x683","h_25820586_640.jpg":"640x427","h_25820586_480.jpg":"480x320","h_25820586_340.jpg":"340x227","h_25820586_220.jpg":"220x147","pp_25820586_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820586_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820586_640.jpg":"640x814","pp_25820586_480.jpg":"480x611","pp_25820586_340.jpg":"340x432","pp_25820586_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15306448 Threads: 3 Questions: 3181067875 Slow queries: 7135467 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235593049 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/koliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238 [printLink] => /split/koliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218323 [name] => fesb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fesb [link] => /tag/fesb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733136 [name] => internet stvari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 17:43:14 [main_article_id] => 0 [alias] => internet-stvari [link] => /tag/internet-stvari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295383 [name] => senzori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => senzori [link] => /tag/senzori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733137 [name] => mozgometar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 17:43:14 [main_article_id] => 0 [alias] => mozgometar [link] => /tag/mozgometar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733138 [name] => petar šolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 17:43:14 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-solic [link] => /tag/petar-solic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKIPA S FESB-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koliko ste koncentrirani na poslu? Splitski stručnjaci su to izmjerili. Napravili su ‘mozgometar‘ i druge top stvari.. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820585.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Članovi tima: Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko Radanović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820585.jpg [title] =>

Članovi tima: Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko Radanović

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820613.jpg [title] =>

Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820612.jpg [title] =>

Dr. sc. Petar Šolić s timom koji radi na velikim malim stvarima

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820610.jpg [title] =>

Kreativni i inovativni

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820606.jpg [title] =>

Parking senzor

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820605.jpg [title] =>

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820603.jpg [title] =>

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820602.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820600.jpg [title] =>

Lea Dujić Rodić s odličnom interaktivnom igračkom

Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820588.jpg [title] =>

Voditelj istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić

Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25820586.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije pet godina na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) četvero mladih profesora, Maja Škiljo, Duje Čoko, Toni Perković i Petar Šolić, pokrenulo je Laboratorij za Internet stvari. Sve je, kazuju nam, počelo prijavom uspostavnog projekta “Internet of Things: Research and Applications”, koji je Hrvatska zaklada za znanost financirala u ukupnoj vrijednosti od 2.097.535,25 HRK (282.105,10 EUR).

Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste.

O uspjehu projekta najbolje govori gotovo 70 znanstvenih radova iz područja pametnih i održivih tehnologija proizišlih iz fundamentalnih kao i primijenjenih istraživanja u računarstvu i elektrotehnici, ali i u multidisciplinarnim područjima iz sfere medicine i građevinarstva.

---

image

Kreativni i inovativni

Ante Čizmić/Cropix
---

I kako ističe voditelj istraživačkog tima Petar Šolić, ono najvažnije je to što se ovaj tim “pojačao” sa šest mlađih istraživača, od kojih je jedna od njih, Lea Dujić Rodić, nedavno doktorirala na temu primjene algoritama strojnog učenja za izradu efikasnih hardverskih rješenja u IoT-u.

Izuzev Tonija Perkovića, koji je bio odsutan u vrijeme kad smo posjetili FESB, članovi ove istraživačke grupe – Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko Radanović – upoznali su nas sa svojim projektnim aktivnostima, a u IoT Labu imali smo priliku i doznati kako rade senzori koje su osmislili i proizveli.

Ako se pitate što znači Internet stvari, voditelj ove istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić pojašnjava kako je riječ o jeziku za oblikovanje prostora.

Alternativni senzori

– Pojam interneta stvari (IoT), iako učestalo korišten, zbog svoje naravi i beskonačne primjene nije jednostavan za definirati ni objasniti. Možemo reći da je to jezik ili osnovni instrument komunikacije kojim možemo oblikovati prostor koristeći sve što nam tehnologija današnjice pruža. Prisutan je u svim industrijama. Broj spojenih uređaja u takvim sustavima rapidno se povećava, tržište je godinama u porastu, a takav trend predviđa se i dalje – pojašnjava dr. Šolić.

Dodaje kako je u kombinaciji s umjetnom inteligencijom IoT zapravo srž buduće digitalne transformacije svjetskoga gospodarstva.

---

image

Voditelj istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić

Ante Čizmić/Cropix
---

– U svakodnevnom životu, bez da smo toga možda i svjesni, IoT je stvorio potpuno nove okolnosti. Sveprisutni senzorski uređaji i popratne mobilne aplikacije uvelike nam olakšavaju poslove i živote, sve do najsitnijih radnji. Želimo li dijeliti ključeve stana mobilnim putem, automatizirati zalijevanje vrta, paljenje i gašenje svjetla ili klimatizacijskih uređaja, platiti parking i provjeriti točno mjesto parkinga, znati u svakom trenutku potrošnju struje ili vode... opcija svakim danom ima sve više – ističe mladi znanstvenik.

Kad govori o petogodišnjim rezultatima tima s FESB-a, kaže i kako je tijekom pet godina rada na projektu evaluirana kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti. Izrađeni su alternativni senzori koji su svojom tehnikom jednostavniji, energetski efikasniji, a posljedično i jeftiniji.

Područja kojim su se bavili su RFID (Radio Frequency Identification), smart parking, pametno navodnjavanje, termalna ugoda i izrada novih sučelja za interakciju s korisnicima.

Pojašnjava nam kako su se korisnici RFID tehnologija često žalili da takvi sustavi nisu pouzdani, pa su testirali njihov napredak posljednjih 20 godina.

---

image

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Kvantificirali smo poboljšanja u performansama i objasnili široj publici koja su ograničenja i kako optimalno koristiti tehnologiju – kaže nam.

---

image

Parking senzor

Ante Čizmić/Cropix
---

Što se tiče smart parkinga, informira kako cijena jednog parking-senzora na tržištu danas prelazi iznos od 100 eura. Funkcionalnosti koje bi oni trebali imati su jednostavne (trebaju javiti je li navedeno parking-mjesto slobodno ili nije), i u tom smislu htjeli su ih pojednostavniti i, posljedično, pojeftiniti.

– Izrađena su tri prototipa parking-senzora koji svojom izvedbom omogućuju jednostavnu detekciju jer koriste naprednu i efikasnu infrastrukturu dojave temeljenu na promjeni razine osvjetljenja i Bluetooth modulu za dojavu o zauzetosti parking-mjesta. Navedeni senzor je u potpunosti energetski autonoman jer se napaja pomoću malih solarnih ćelija. Kroz projekt “Efficient RFID solution for detection of parking slot occupancy”, u suradnji Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke “Statim” d.o.o. (vrijednost projekta: 472.925,68 HRK – 63,605.48 EUR) izrađen je prototip RFID senzora koji detektira zauzetost parking-mjesta na udaljenostima do 50 metara – kazuje dr. Šolić.

Besplatna platforma

Što se tiče pametnog navodnjavanja, pojašnjava kako konvencionalni pristup u mjerenju vlage zemlje koristi sondu za mjerenje vlažnosti i dojavnu stanicu koja šalje podatke o vlažnosti.

– Kroz spomenuti projekt Hrvatske zaklade za znanost i projekt “H-Beacon – Soil Humidity Prediction: the beacon Approach”, koji je financirao program TETRAMAX H2020 Digital Innovation hub (istraživački projekt – transfer tehnologije, vrijednost projekta: 215.791,05 HRK – 29.000 EUR), izradili smo senzor koji temeljem promjene snage signala procjenjuje kolika je vlažnost zemlje. Naime, fizika propagacije radiovalova kaže da će snaga signala uređaja koji se nalazi u zemlji biti lošija u prisutnosti vode. U konačnici, razvijen je senzor s posebnom antenom koja u prisutnosti vode mijenja svoja svojstva ovisno o količini vode u zemlji. Takav senzor, zbog svoje jednostavnosti, u startu je 20 eura jeftiniji od konvencionalnih senzora i ima 30 posto manji utrošak energije, što značajno produljuje vijek trajanja baterije – ističe voditelj istraživačkog tima.

Jedan od rezultata rada na ovom projektu je i univerzalni IoT modem. Dr. Šolić kazuje kako se često u praksi javlja potreba za korištenjem drugih radiotehnologija za dostavu podataka. Oni su kao dio projektnih aktivnosti razvili Univerzalni IoT modem koji na sebe integrira: Bluetooth, Sigfox, LoRaWAN, NB-IOT, GPRS, ali i Ethernet podatkovni pristup.

– Naime, u pripadajućem softveru se definira koja se tehnologija želi koristiti i sam modem potom šalje podatke putem navedenog modula. Jedna od primjena su geografski udaljene lokacije gdje ključnu ulogu ima pokrivenost signalom. U slučaju da je GPRS (uz pomoć SIM kartice) jedini način za dostavu podataka, sustav će poslati podatke na navedenu mrežu. Ono što je bitno napomenuti jest da je navedeni IoT modem kompatibilan s većinom senzorskih sondi danas dostupnih na tržištu – kaže naš sugovornik.

---

image

Lea Dujić Rodić s odličnom interaktivnom igračkom

Ante Čizmić/Cropix
---

Dodaje kako su radili i na demokratizaciji senzora. Jedan od glavnih problema u svijetu IoT-a je, kaže, gomila softvera koje koriste proizvođači i podaci su dostupni samo kroz njihove ekskluzivne platforme.

– Uz pomoć TETRAMAX projekta, ali poslije i vlastitim razvojem, izrađena je platforma koja služi za vizualizaciju podataka i ne ovisi o pojedinom proizvođaču senzora. Radimo na tome da zaživi kao besplatna, univerzalna platforma za prikupljanje podataka koje će korisnici moći pratiti kroz dostupnu mobilnu aplikaciju – pojašnjava nam Petar Šolić.

U IoT Labu vidjeli smo i jednu interaktivnu igračku u obliku žirafe. Istraživači s FESB-a napravili su je za potrebe vježbanja djece koja imaju poteškoće u koordinaciji oko-ruka. Kombinacijom senzora (komercijalnih i u laboratoriju posebno prilagođenih) djeca kroz igru mogu vježbati geometriju, a sustav prepoznaje koliko su kvalitetno odradili zadatke.

– Ova igračka je namijenjena djeci predškolske dobi za učenje geometrije, interaktivna je, ima senzoriku i algoritam strojnog učenja kojim se prepoznaje dječji pokret. Djeca trebaju napraviti pokret koji imitira geometrijski lik koji se pokaže na ovom ekranu. Osim što služi za učenje geometrije, služi i za razvoj njihovih motoričkih sposobnosti. Igračku smo testirali s djecom, a primarno smo krenuli s tri lika – kvadratom, krugom i peterokutom. Ispitivali smo na koji način ide njihova motorika, kako im se sviđa igračka, ali i kako funkcionira senzorika i algoritmi strojnog učenja – kazala nam je Lea Dujić Rodić.

Kristina Zovko pokazala nam je kako radi uređaj BrainLink Lite, koji članovi tima od milja zovu “mozgometar”.

– Ovaj uređaj putem EEG senzora mjeri šest različitih moždanih valova te razinu koncentracije. Konkretno, testirali smo ga s kolegama s fakulteta prof. Ljiljanom Šerić i prof. Damirom Krstinićem u Javnoj vatrogasnoj postaji u Splitu, prilikom njihova rada na sustavu za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Dalmaciji. Tijekom njihova rada na sustavu mjerili smo im razinu koncentracije. Cilj je bio vidjeti koliko su koncentrirani tijekom rada i ako im opadne koncentracija ispod određene razine, da ih “probudimo” i vratimo pogled na monitore – kazala je Kristina.

Doznajemo kako su se bavili i mogućnostima u području e-zdravlja. Voditelj tima kaže kako je termalna ugoda subjektivni osjećaj pojedinca koja u kontekstu automatizacije sustava za grijanje i hlađenje prostora dobiva sve veću važnost.

Testiranje u

realnim uvjetima

– Naime, u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi, ali i samo jedna osoba, postizanje optimalne temperature nije jednostavno. Koristeći podatke s relativno jeftinih i vrlo dostupnih uređaja – pametnih satova, koji imaju ugrađene razne senzore, možemo doznati je li osobi hladno ili toplo, i prema tome zadovoljiti termalne preferencije pojedinaca uz minimalni utrošak energije. Podaci prikupljeni pametnim satovima kojima smo radili procjenu termalne ugode usmjerili su nas i u primjene u zdravstvu, kojih je beskonačno. Došli smo do ideje da pomoću pametnih satova pratimo vitalne funkcije starijih osoba u svrhu pravodobnog djelovanja i prevencije zdravstvenih problema, a trenutno surađujemo i s Laboratorijem za spavanje KBC-a Split, gdje u obradi prikupljenih podataka koristimo umjetnu inteligenciju – ističe dr. Šolić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Spomenimo i da su proveli aktivnosti na popularizaciji znanosti. Tako je u okviru zajedničkog projekta IPEMED-a, FESB-a i Medicinskog fakulteta (MEFST) “Uz zdrav životni stil raSTEMo”, nedavno proveden Hackathon u suradnji s Obrtnom tehničkom školom i Elektrotehničkom školom u Splitu, na kojem su učenici trećeg razreda prezentirali poduzetničke ideje koristeći razvojnu pločicu posebno izrađenu za edukaciju u e-zdravlju.

– Uz financijsku pomoć Agencije za elektroničke medije, u planu je izrada “Fact-checking” časopisa u posebnom formatu. Cilj je davanje prostora stručnjacima iz područja računarstva i energije da na jednostavan i nedvosmislen način prezentiraju znanstvene činjenice vezane uz popularne teme današnjice kako bi se zaustavilo širenje dezinformacija – informira nas također voditelj tima.

Zanimalo nas je i koliko je sve što su napravili drukčije od postojećih rješenja kod nas i u svijetu.

– Inovativno je, tehnološki jednostavnije i u konačnici jeftinije. Sve je objavljeno kroz top znanstvene časopise i konferencije. Koncepti su novi i to je potvrđeno kroz međunarodne recenzije u tim publikacijama – ističe Petar Šolić.

I na kraju pitamo može li se očekivati komercijalizacija i proizvodnja senzora, odnosno primjena njihovih prototipova senzora u svakodnevnom životu.

– Radimo na testiranjima u realnim uvjetima, a posebno ćemo se potruditi oko komercijalizacije. Tu računamo prevenstveno na Marka Mimicu i NetHub poduzetnički akcelerator, s kojima smo već pokrenuli projekte – kazuje voditelj ovog uspješnog istraživačkog tima.

Nagrade za projekte

Uz sve rezultate valja izdvojiti i nagrade dobivene na temelju ovoga projekta. Tako je izv. prof. dr. sc. Petar Šolić dobitnik dviju državnih nagrada za znanost (prva 2015. godine za znanstvene novake, druga u seniorskoj kategoriji za vrijeme trajanja projekta 2019.), Nagrade Hrvatske akademije tehničkih znanosti (Vera Johanides) za znanstvenike do 35 godina, Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu, te nagrade za najbolji poduzetnički transfer tehnologije u pozivu za financiranje TETRAMAX Horizon2020 projekta.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Osim toga, dobio je priznanje za jednog od najboljih recenzenata za prestižan časopis IEEE Communications Letters u području računalnih komunikacija. Izabran je za dopisnog člana Hrvatske akademije tehničkih znanosti. Projektne aktivnosti pomogle su da napreduje i kroz organiziranje znanstveno-stručnih događanja, poput SpliTech konferencije, čije je prethodno (osmo po redu) izdanje privuklo više od 400 sudionika iz cijeloga svijeta, a posebna izdanja vrhunskih svjetskih znanstvenih časopisa pozivaju autore konferencije za objavu proširenih verzija konferencijskih radova.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Članovi tima: Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko Radanović

Ante Čizmić/Cropix

Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste

Ante Čizmić/Cropix

Dr. sc. Petar Šolić s timom koji radi na velikim malim stvarima

Ante Čizmić/Cropix

Kreativni i inovativni

Ante Čizmić/Cropix

Parking senzor

Ante Čizmić/Cropix

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix

Kristina Zovko pokazuje nam kako radi ‘mozgometar‘

Ante Čizmić/Cropix

Lea Dujić Rodić s odličnom interaktivnom igračkom

Ante Čizmić/Cropix

Voditelj istraživačke grupe izv. prof. dr. sc. Petar Šolić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/koliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=165a27e2b549794a68b9d2a10549254d07bd3f70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koliko+ste+koncentrirani+na+poslu%3F+Splitski+stru%C4%8Dnjaci+su+to+izmjerili.+Napravili+su+%E2%80%98mozgometar%E2%80%98+i+druge+top+stvari..&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKIPA S FESB-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitEKIPA S FESB-a

Koliko ste koncentrirani na poslu? Splitski stručnjaci su to izmjerili. Napravili su ‘mozgometar‘ i druge top stvari..

Piše Ljubica Vuko
13. listopada 2023. - 17:42
Članovi tima: Ana Alilović, Duje Čoko, Josip Šabić, Maja Škiljo, Petar Šolić, Kristina Zovko, Ana Grubišić, Lea Dujić Rodić, Ana Čulić i Roko RadanovićAnte Čizmić/Cropix

Prije pet godina na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) četvero mladih profesora, Maja Škiljo, Duje Čoko, Toni Perković i Petar Šolić, pokrenulo je Laboratorij za Internet stvari. Sve je, kazuju nam, počelo prijavom uspostavnog projekta “Internet of Things: Research and Applications”, koji je Hrvatska zaklada za znanost financirala u ukupnoj vrijednosti od 2.097.535,25 HRK (282.105,10 EUR).

Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste.

O uspjehu projekta najbolje govori gotovo 70 znanstvenih radova iz područja pametnih i održivih tehnologija proizišlih iz fundamentalnih kao i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:58