StoryEditorOCM
SplitGradsko vijeće

Kerumovoj vijećnici ne štima matematika oko prodaje zemljišta Kauflandu: Razlika je milijun kuna. A komunalni doprinos?

Piše Tanja Gattin
12. veljače 2024. - 15:52

Gradski vijećnici raspravljali su o prodaji čestice zemlje Kauflandu koji gradi trgovački centar na Trsteniku.

Kaufland se, naime, obvezao urediti ceste u obuhvatu. Tako Grad prodaje Kauflandu zemljište za formiranje čestice za izgradnju trgovačkog centra, a od Kauflanda kupuje čestice zemlje za javne prometnice.

Tomislav Šuta (HDZ) je uputio apel da kada se isprepliće privatni interes s javnim, da se napravi jasna procedura kako bi poduzetnici znali korake kako se postupa u takvim situacijama.

Lidija Bekavac (HGS) pokušavala je razriješiti tko što komu plaća, tko tu što dobiva, a tko gubi:

- Kaufland kupuje od Grada zemljište u iznosu od 857.008,58 eura. Grad plaća Kauflandu za zemlju 1.455.331,89 eura. Ostaje nejasno koliki je komunalni doprinos i tko je ovdje na gubitku a tko na dobitku.

image

Zemljiste uz Poljicku cestu na kojem se gradi Kaufland

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Ne vidim zašto je ovo točka Gradskog vijeća - dodao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Kako je Bekavac izračunala da njen obračun i obračun Grada razlikuje u milijun kuna, Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, je zatražio da se svima dostavi obračun komunalnog doprinosa i dodao da vjeruje da je računica Grada dobra.

Davor Matijević (SDP) kaže da je u mandatu Ivice Puljka Kauflandu omogućeno da prvo izgradi trgovački centar, a naknadno garažu.

- Nije istina da su prometnice samo u funkciji centra, već i za javnu garažu kojoj bi Split parking bio upravitelj. Gradnja javne garaže je već počela i sve ide planiram dinamikom - kazao je Ivošević.

Vijećnici su na kraju rasprave izglasali prijedlog gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:06