StoryEditorOCM
SplitSVE UPROPASTILI

Kako je Split sebi ovo dopustio? Liječnik fotodokumentirao sramotno stanje velikog kompleksa: ‘Pitajte Šibenčane...‘

Piše SPLIT SD
27. svibnja 2024. - 09:04

Dr. Joško Kalilić, umirovljeni splitski liječnik, ali i organizator brojnih javnih akcija, pa tako i onoga "Čista i uređena Tvrđava Gripe“ tvrdi kako je upravo tvrđava Gripe najzapušteniji povijesno-kulturni spomenik u Splitu. Priložio nam je i fotografije s lica mjesta koje svjedoče u korist njegove tvrdnje.

U nastavku objavljujemo njegov dopis:

"Tvrđava Gripe je jedna od najvećih, najljepših i najočuvanijih tvrđava u Hrvatskoj koja je predstavljala jedan od najvažnijih sklopova povijesnog obrambenog sustava grada Splita i kao takva obranila je Split od osmanlijskih osvajača. Bez nje ne bi bilo Splita. Naime, turska vojska je prije 300 godina tri puta pokušavala osvojiti tvrđavu Gripe u želji da razaranjem Splita (zračna udaljenosti 500 m) svojim velikim i teškim topovima prisili Splićane na predaju ali na sreću u tome nisu uspjeli jer su Splićani hrabro i uspješno obranili tvrđavu. Tako je spriječeno razaranje Splita i njegovih najpoznatijih povijesno kulturnih spomenika  kao što su Dioklecijanova palača i katedrala sv. Dujma. Tvrđava Gripe je izgrađena u 17. stoljeću kao fortifikacijska utvrda za obranu od turske vojske a  u mirnodopskim uvjetima služila je kao vojarna (Venecija, Francuska, Austrija, Italija, Njemačka, JNA). Vojarna Gripe u kojoj je bila smještena JNA prva je oslobođena vojarna u Splitu u Domovinskom ratu.

 Unutar bedema tvrđave Gripe privremeno su smješteni Pomorski muzej, Hrvatski državni arhiv i  Odjel za likovne umjetnosti. Jedina crkvica posvećena sv. Anti u Splitu nalazi se unutar tvrđave, a smatra se da je izgrađena prije 400 godina.

Nažalost, tvrđava Gripe kao zaštićeno povijesno, arhitektonsko i kulturno dobro  je u kontinuitetu najzapušteniji povijesno-kulturni spomenik u Splitu. Zbog stanja u kojem se nalazi turistički je minimalno iskorišten a ni stanovnici Splita nemaju većeg interesa prošetati golemim neuređenim bedemima koji za djecu čak predstavljaju i opasnost od ozljeda.

image

Tvrđava Gripe je u sramotnom stanju

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Volonteri su prije 7 godina (uz pomoć inozemnih volontera iz Njemačke, Švedske i Španjolske) kroz organiziranu masovnu akciju očistili bedeme iznutra i izvana ali je nažalost tako ekološki uređena tvrđava, zbog neredovitog održavanja, vraćena po izgledu na stanje kao i prije volonterske akcije.

Brojne fotografije uzete nedavno (u prilogu) argumentirano pokazuju i potvrđuju sve navode u ovom dopisu.

Velike količine komunalnog otpada uz visoku nepokošenu travu i neotklonjene pajasene (divlje orahe) te brojne jame na parkiralištu uz oštećene zidove bedema iznutra i izvana, daju dojam svakom posjetitelju o potpuno zapuštenoj tvrđavi usprkos činjenici da ima status zaštićenog kulturnog dobra.

image

Tvrđava Gripe je u sramotnom stanju

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Odroni

Vidljivi su veći odroni kamenja  od najviših dijelova zida bedema koja na sreću nisu nikoga ozlijedila ili nanijela štetu parkiranim vozilima. Tom urušavanju kamenja naročito doprinosi korijenje visokih borova (ima ih 20-ak) koji rastu uz rub vanjskih zidova i iz sigurnosnih razloga ne bi trebali biti na tim mjestima. Također, velike krošnje borova izvor su opasnih padova polomljenih suhih i zelenih grana za vrijeme jake bure ili juga. Te borove treba iz sigurnosnih razloga ukloniti jer su neplanirano slučajno tu iznikli i narasli iz sjemena nanesenog vjetrom na zemlju između vanjskih i unutarnjih zidova.  

Bedemi tvrđave Gripe za razliku od drugih tvrđava građeni su na specifičan način ubacivanjem velikih količina zemlje između vanjskih i unutarnjih zidova što je kod vojnih opsada olakšavalo brzi popravak oštećenja od topovskih kugli. Tu zemlju koja se nepotrebno uzdiže 1-2 m iznad gornjih rubova zidova nužno je ukloniti zajedno s borovima i poravnati što će spriječiti urušavanje zemlje i kamenja i omogućiti izgradnju šetnice a posjetiteljima ugodnu šetnju i lijep pogled na cijeli Split.

image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Postojeća sigurnosna metalna ograda (potpuno zahrđala jer više godina nije obojena) nalazi se oko jedan metar od vanjskog zida bedema i oko 1-2 m iznad visine vanjskog zida što omogućava da se zemlja i kamenje između ograde i vanjskog zida stalno urušavaju i padaju s visine od 10-ak metara što je vrlo opasno za prolaznike i vozila.

Neprimjereni grafiti, oštećene elektro - instalacije...

Na klupama i unutarnjim zidovima mogu se vidjeti vrlo neprimjereni natpisi i grafiti od kojih su neki čak i pornografskog sadržaja koje bi trebalo što prije ukloniti. Na vanjskim zidovima bedema na nekim mjestima vise prekinuti kabeli za koje se ne zna je su li dio električne ili telefonske mreže. Čak i na oštećenom asfaltu pokraj crkvice sv. Ante vide se oštećeni elektrokabeli po kojima prolaze vozila do mjesta za parkiranje.

U tijeku volonterske akcije otkriven je tajni tunel (1.5 x 1.5 m x 30 m) koji prolazi ispod cijele širine istočnog bedema u dužini od oko 30 m (vjerojatno je u prošlosti služio za dopremu hrane, oružja, vojnika ili je korišten za eventualno povlačenje vojnog osoblja). Volonteri su prvi prošli tim tunelom u pratnji novinara iako u opasnim uvjetima jer je tunel pun odronjenog kamenja. Taj tunel bi trebalo osigurati za građevinske djelatnike i detaljno ispitati i jer je uočeno da se račva u više tunela koji su trenutačno zatrpani.

 Gustu, visoku i suhu travu između metalne ograde i vanjskog zida bedema treba ukloniti jer postoji opasnost od požara a i vidljivost zbog visine trave izvan ograde je smanjena do te mjere da se ni zvonik sv. Duje ne može jasno vidjeti.

image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Veliko brodsko sidro kao i stari topovi na ulazu u tvrđavu jedva su vidljivi zbog visoke nepokošene trave. Ne postoji čak ni ploča s natpisom „Tvrđava Gripe“ niti važni podaci o njoj što potpuno zbunjuje turiste koji su u turističkim vodičima informirani o postojanju i lokaciji tvrđave. Brojni kontejneri za otpad postavljeni uz jugozapadni dio bedema puni su otpada unutar i izvan kontejnera što stvara vrlo ružnu sliku za sve prolaznike uključujući i turiste.

 Velika uokvirena kamena ploča utisnuta u zid južnog bedema(na visini od oko 8 m)  s uklesanim slovima sigurno sadrži neke zanimljive podatke o tvrđavi ali su slova potpuno nevidljiva i oštećena zbog nepovoljnih dugogodišnjih vremenskih uvjeta pa je očito potrebna stručna ruka restauratora da je dovede u prijašnje čitljivo stanje.

image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Opasan ulaz

Najveća opasnost koju krije tvrđava Gripe je 2-3 metra široki ulaz u tvrđavu u dužini od oko 20-ak metara. Svaki prolaznik ili vozač nekog vozila može očekivati, dok prolazi tim dijelom ulaza  pad neke cigle ili kamena s visine od 5-6 m gdje se nalaze rubovi južnog i sjevernog zida s mnoštvom slabo povezanih cigala i kamenja nakon namjerno porušenog svoda da bi vojna vozila s opremom koja je nadilazila visinu svoda mogla lakše prolaziti. Rubovi tog zida su dodatno opterećeni agresivnim rastom pajasena čije korijenje opasno gura rahlo povezano kamenje i cigle. Pravo je čudo kako do sada nije došlo do tragedije, tim više, što se ljeti  održavaju razni koncerti i priredbe kada je broj posjetitelja i prolaznika značajno povećan. Održani svod iznad ulaznih vrata tvrđave sadrži korodirane šipke željeza koje tako oslabljene mogu lako popustiti što bi omogućilo urušavanje velike količine kamenja koje leži na tim šipkama.

image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

Volonteri su se nakon završene akcije obratili Ministarstvu kulture za savjet i pomoć. U odgovoru Ministarstva je napisano sljedeće:.

„Skrećemo pozornost da je ovo, iznimno značajno kulturno dobro, u vlasništvu grada Splita koji ima obvezu čuvati i održavati navedeno kulturno dobro, odnosno upravljati njime sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Zaključak: grad Split je vlasnik tvrđave Gripe i odgovoran je za njeno redovito održavanje, uklanjanje svih nedostataka, popravak oštećenja i pripremu za detaljan projekt o definitivnom budućem izgledu tvrđave Gripe kako bi posjetitelji i turisti mogli u punom smislu uživati u povijesnoj tvrđavi kao zaštićenom kulturnom dobru i jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Splitu.

Pitajte Šibenčane kako se to radi!

U tom pogledu Ministarstvo kulture će i dalje pomagati gradu Splitu preko Konzervatorskog odjela. Bilo bi dobro da se zbog velikog iskustva u uređivanju tvrđava u Šibeniku uprava Splita obrati za savjetodavnu pomoć  javnoj ustanovi u kulturi „Tvrđava kulture Šibenik“ koja vrlo uspješno upravlja svim tvrđavama u Šibeniku. Za projektnu aktivnost u vezi tvrđave Gripe Europa sa svojim fondovima stoji na raspolaganju kako piše i u odgovoru iz Ministarstva kulture. Grad bi stoga trebao što prije formirati stručno povjerenstvo za izradu projekta o konačnom izgledu tvrđave (arhitekt, arheolog, konzervator, inženjer građevinarstva, turistička zajednica).

U međuvremenu bilo bi poželjno da uprava grada Splita traži zamjenski prostor za Hrvatski Državni arhiv, Odjel likovne umjetnosti i Pomorski muzej. Ove tri institucije smatraju da nemaju nikakvu ugovornu i zakonsku obvezu sudjelovati u čišćenju i uređenju tvrđave Gripe bez obzira što su korisnici gradskog prostora unutar tvrđave.

Unutar zidova bedema ima po površini dovoljno vanjskog i unutarnjeg prostora za održavanje raznih kulturnih događanja posebno u ljetnoj sezoni. Čak i prostor bivšeg zatvora unutar istočnog bedema, koji se trenutačno koristi kao skladište Pomorskog muzeja, može se urediti za razne korisne svrhe unutar novog projekta. Novootkriveni tunel ispod istočnog bedema treba detaljnije istražiti, urediti i staviti u funkciju za posjetitelje.

Mislim da je krajnje vrijeme da uprava Grada Splita poduzme ozbiljne korake i brigu o redovitom održavanju kao i projektu o konačnom uređenju tvrđave Gripe kao zaštićenom kulturnom dobru i povijesnom objektu od velike važnosti za grad Split."

image

Tvrđava Gripe je u sramotnom stanju

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe je u sramotnom stanju

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe je u sramotnom stanju

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija
image

Tvrđava Gripe

Joško Kalilić/Slobodna Dalmacija

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 01:25