StoryEditorOCM
Splitsjedi drvo na drvo

Jesu li stare nakupine deblovine po Marjanu leglo potkornjaka? Koharević: Kora je bila adekvatno zbrinuta, a pojedina debla bila su prekrivena insekticidnim mrežama

28. prosinca 2019. - 00:29

Nakon prve faze sanacije Marjana u šumi su ostavljene brojne hrpe deblovine, osobito granja, što je daleko od šumskog reda i djeluje više kao “šuma Striborova”. Koordinator Kriznog stožera Nenad Ružić kazao nam je kako još nije izvršena primopredaja šume s izvođačem radova, tvrtkom “Matima project”, jer se ne mogu dogovoriti oko isplate računa.

No, jesu li nakupine deblovine koje godinama leže razbacane svuda po šumi uzrokovale razmnožavanje potkornjaka? Javna je ustanova o ovom pitanju doživjela žestoku kritiku od nadzora sanacijskih radova tvrtke “Stenavert”.

U svojem izvještaju napisali su da su se “konstantno unutar zahvata radova pronalazile manje ili veće hrpe kratko ispiljene drvne mase bora koja je posječena znatno ranije i kao takva je bila stanište potkornjaka i potencijalna opasnost za širenje požara”.

Kontaktirali smo bivšeg ravnatelja Roberta Koharevića, koji je danas zamjenik ravnatelja Damira Grubšića, i upitali ga zašto je za njegova ravnateljskog mandata po šumi ostavljeno toliko nakupina deblovine da nadzor smatra kako su “rezultirale širenjem potkornjaka”.

– Navedene nakupine deblovine nisu rezultirale širenjem potkornjaka, s obzirom na to da je „neizvučena” drvna masa pokrivana insekticidnim mrežama, a dio posloženih hrpa bili su stari sušci (uspostavljen šumski red) u kojima odavno nije bilo potkornjaka. Ispravnost radova Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan tijekom 2018. godine potvrđuje i izjava dr. Milana Perneka, koji je provodio monitoring, a 22. veljače 2019. na Gradskom vijeću izjavio je da je zabilježen nagli pad broja zaraženih stabala – tvrdi Koharević.

Sve po uputama Inspekcije

Sanaciju u 2018. obavljala je zadruga “Terra Concordia”, ali je Koharević radove prekinuo zbog ljetne sezone. Kaže da je kora bila adekvatno zbrinuta, a pojedina debla bila su prekrivena insekticidnim mrežama.

– Stari sušci, koje su potkornjaci napustili davno prije sječe, na pojedinim lokacijama ostavljeni su sukladno uputama Šumarske inspekcije o ostavljanju prirodnih staništa za druge organizme – tvrdi Koharević.

Iz Javne ustanove nisu ostali dužni “Stenavertu”. U dokumentu koji je Javna ustanova poslala Kriznom stožeru, gradskim vijećnicima i Povjerenstvu za Marjan, za “Stenavertovo” izvješće tvrde da je “hrpetina laži i lako oborivih tvrdnji”.

– Broj stabala koja su se nalazila na trasama vučnica i posječena su bez doznake puno je veći od onoga koji je naveden u izvještaju “Stenaverta”.

– Šumski red nije uspostavljan, brojne šetačke staze zatrpane su organskim materijalom i srušenim suhozidima, te su stoga neprohodne i izvor su opasnosti za sigurnost posjetitelja park-šume – napominju iz Javne ustanove, dodajući da je upravo izvođač sanacijskih radova “Matima” držao ogromnu količinu drva na Benama nepokrivenu insekticidnim mrežama, zbog čega je, kako tvrde, postojala opasnost od širenja potkornjaka, te da je stovarište prekriveno tek na traženje Javne ustanove.

Desetljeća nebrige presudila Marjanu

U prijedlogu mjera sanacije od Javne ustanove iz kolovoza 2018. godine nalazi se analiza stanja inženjera šumarstva Ivana Ljubića, koja ide na teret odgovornosti Koharevića za Marjan budući da je on, uključujući staž u “Parkovima i nasadima” i Javnoj ustanovi od 2005. do lipnja 2018., bio zadužen za šumu na Marjanu.

– Zbog dosadašnje zapuštenosti šumskog ekosustava i nepravodobne sanitarne sječe stabala u ranoj fazi napada potkornjaka došlo je do eskalacije potkornjačke brojnosti, koja je uzrokovala dramatično narušavanje stabilnosti ekosustava koji je zbog desetljeća nedovoljne provedbe gospodarskih postupaka bio “uspavan” i u potpunosti nepripremljen na stresne čimbenike koji su ga pogodili – napisao je, između ostalog, Ljubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:36