StoryEditorOCM
SplitKAKVA TUGA I JAD

Iza požara barake je tužna priča o obitelji koja je trebala krenuti u bolji život. Jednu im je kuću već progutala vatra

Piše Frano Kiso
5. prosinca 2023. - 21:17

Mnogobrojne vatrogasne snage su danas poslijepodne izašle na teren da bi ugasile veliku vatrenu buktinju na Sućidru. Prema svemu sudeći, riječ je o baraci u kojoj su volonteri splitske udruge "Empatija" nedavno uredili sobu 85-godišnjem Luki Matkoviću i njegovoj kćeri Jeleni o kojima smo pisali prije nešto više od mjesec dana.

Bijeda sućidarske barake je iza njih. Barba Luka ide u dom, a njegovoj kćeri su uredili sobu: ‘Da je bar ne sruše...‘

Veliki požar u Splitu; vatra guta objekt ispred škole na Sućidru, pogledajte ovu buktinju unatoč pljusku...

Informaciju da se radi o baš toj baraci potvrdila nam je i Jagoda Laco, predsjednica Udruge Empatija koja je bila u vidnom šoku kad smo je nazvali.

image

Jagoda Laco

Tom Dubravec/Cropix

Uspjela nam je samo reći kako je pod dojmom i bez riječi te da je Jelena - živa.

Podsjetimo, u našem tekstu od prije mjesec dana smo ispričali cijelu nesretnu priču ove obitelji. Naime, nakon što je njihova baraka, u kojoj su na Brdima živjeli sedamdesetih godina prošloga stoljeća, izgorjela, preselili su se u sličnu takvu, ali tek izgrađenu na Sućidru u kojoj žive skoro četiri desetljeća.

image
Paun Paunović/Cropix

Poslije njih uselilo se još šest obitelji, koje su većinom do Domovinskog rata uspjele dobiti stanove i otići iz već tada trošne i neodržavane barake.

Luka Matković cijeli je život bio preponosan i nije želio moliti za pomoć, pa je na kraju jedini s kćeri i suprugom, stekavši, prema vlastitim riječima, stanarsko pravo, ostao u bijedi i nevolji sućidarske barake na broju 77A. Sada ni tog doma više nema...

Prema izjavama mještana koji su svjedočili požaru, vatrogasci su morali crijevo s vodom razvijati preko stubišta i uzbrdice do lokacije požarišta, a za sve je kriv ogroman broj parkiranih vozila.

image
Saša Burić/Cropix

- Godinama vapimo da nam Grad napravi garaže i da se izbjegne ovo divlje parkiranje koje je danas blokiralo vatrogasce - kaže nam stanar obližnje zgrade i tvrdi da su vozači primorani tražiti svaki slobodni kvadratni metar površine za parkiranje svojih automobila.

Inače, ovaj dio Split između sućidarskih nebodera nedavno je proglašen najgušće naseljenim kvadratnim kilometrom u Hrvatskoj i stanari godinama muku muče s parkingom. Taj problem se večeras prelio i na hitne vatrogasne službe kojima su srećom pomogle kišne oborine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 22:35