StoryEditorOCM
Splitmala izlaznost

Izabrani čelni ljudi Hrvatske liječničke komore; među njima je opet poznata splitska doktorica. Ovo su im prioriteti...

Piše Mirela Goreta
24. svibnja 2024. - 19:26

Dr. Krešimir Luetić, gastroenterolog u KB Sv. Duh i splitska liječnica obiteljske medicine dr. Vikica Krolo, prema privremenim rezultatima izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK), ostaju na njezinim čelnim pozicijama. Stari-novi predsjednik i dopredsjednica bili su jedini kandidati za vodeća mjesta u Komori i dobili su 1423 glasa na aktualnim izborima na kojima su se birali  i zastupnici u Skupštini HLK, odnosno članovi županijskih povjerenstava HLK-a, Povjerenstva Grada Zagreba, Povjerenstva MORH-a i Povjerenstva HZZO-a. 

image

dr. Vikica Krolo

Paun Paunović/Cropix

Izlaznost je bila izrazito niska uzme li se u obzir činjenica da je u pojedinim županijama, neslužbeno doznajemo, liječnike trebalo vući za rukav kako bi pristupili elektroničkom glasanju. Mnogi među njima - a bilo je potrebno samo kliknuti mišem i sudjelovati u glasanju u organizaciji kojoj plaćaju članarinu i bez čijeg odobrenja za samostalan rad (licence) njih dvadesetak tisuća ne može djelovati - očito nisu bili zainteresirani za sudjelovanje u izborima svojih predstavnika u tijelima HLK.

Četiri glasa iz Gospića

Tako su, primjerice, u Ličko-senjsko županiji u Općoj bolnici Gospić evidentirana svega četiri glasa, u Krapinsko-zagorskoj samo 16 (Opća bolnica Zabok 15, Specijalna bolnica Krapinske toplice 1), Virovitičko-podravskoj 26, Šibensko-kninskoj 28 (Opća bolnica Šibenik), Bjelovarsko-bilogorskoj 31, a u Dubrovačko-neretvanskoj (Opća bolnica Dubrovnik) njih 46.

Na proteklim izborima u svibnju 2019. dr. Krešimir Luetić, dotadašnji prvi dopredsjednik komore i vršitelj dužnosti predsjednika, postao je predsjednik HLK. Njemu je tada dalo glas oko 2.500 liječnika, koji su prvi put imali mogućnost glasati elektroničkim putem za predsjednika i članove skupštine. Na izbore je tada, prema neslužbenim informacijama, izašlo oko 5.000 liječnika od nešto više od njih 19.000 s pravom glasa.

image

dr. Krešimir Luetić

Ranko Šuvar/Cropix

Izbori u HLK 2019. nisu prošli mirno, pojedini kandidati tvrdili su da su nelegitimni, jer je zbog elektroničkog glasanja 30 posto liječnika ostalo bez mogućnosti glasanja. Pri tom se, prije pet godina, na izborima za čelnu osobu Hrvatske liječničke komore nadmetalo šest kandidata - uz dr. Luetića i Ada Barić Grgurović, smijenjeni predsjednik Komore Trpimir Goluža, Miran Cvitković, Hrvoje Tomasović i Matija Majić

U svom izbornom programu za mandat 2024-2029. dr. Krešimir Luetić i dr. Vikica Krolo su, između ostalog, naveli nastavak snažnog zagovaranja donošenja Zakona o radnopravnom statusu liječnika i obvezujućih vremensko-kadrovskih normativa, kao alata za uređenje zdravstvenog sustava.

image

dr. Vikica Krolo

Božidar Vukičević/Cropix

Najavili su i nastavak inicijative za ukidanje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, uvođenje e-knjižice i evaluacija mentora u specijalističkom usavršavanju kao i preuzimanje nove javne ovlasti HLK – vođenja (administriranja) specijalističkog usavršavanja liječnika.

I dalje će se zalagati za praćenje kvalitete zdravstvenih procedura, parametara sigurnosti pacijenata i ishoda liječenja, te inzistirati na smanjenju broja pacijenata u skrbi liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) i administrativnih procedura nametnutih liječnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 15:49