StoryEditorOCM
Split županijsko državno odvjetništvo utvrdilo da dio marjanskih parcela nije mogao biti predmet kupoprodaje

Fani Horvat i prodavatelji pomorskog dobra pokraj Prve vode pod istragom

Piše PSD.
4. veljače 2011. - 22:43
Veliko iznenađenje dočekalo je jučer vijećnike Županijske skupštine na sjednici na kojoj se trebalo odlučiti hoće li Županija koristiti pravo prvokupa na parcele kod Prve vode na Marjanu. Naime, vijećnici su upoznati s dopisom koji je Županiji 2. veljače poslala Lenda Pezzi, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

U njemu stoji da 1346 četvornih metara - od ukupno 5411 kvadrata, koliko ih je kod Prve vode kupila “Latebra”, tvrtka Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma - spadaju u pomorsko dobro.

“Navedeni dio koji je pomorsko dobro nije mogao biti predmetom kupoprodaje, odnosno Odredba o kupoprodaji pomorskog dobra čini ugovor ništetnim u dijelu u kojem nekretnine imaju taj status, pa utoliko taj dio ne može biti obuhvaćen niti pravom prvokupa”, stoji u dopisu.

Bivši vlasnici

Fani Horvat i bivši vlasnici koji su parcele kod Prve vode prodali tvrtki “Latebra” formalno-pravno nisu morali znati da se dio zemljišta nalazi na pomorskom dobru, doznaje “Slobodna” iz pouzdanih izvora. No, u stvarnosti su morali prostim okom vidjeti da su parcele smještene uz samo more, odnosno da su u pojasu pomorskog dobra. Prema našim izvorima, istražit će se jesu li prodavatelji svjesno trgovali dijelom pomorskog dobra, koje je državno vlasništvo, a pokaže li se da jesu – nedvojbeno su kao prevaranti počinili kazneno djelo.

Kasno se otkrilo

Desetak prodavatelja, potvrđeno nam je, dužno je vratiti novac Fani Horvat, odnosno tvrtki “Latebra”, za 1346 četvornih metara koji se nalaze na pomorskom dobru, od ukupno 5411 kvadrata, koliko su joj prodali kod Prve vode. Osim toga, iz izvora bliskih istrazi, doznajemo i da će se ispitati i podrijetlo novca kojim je “Latebra” kupila zemljište na Marjanu vrijedno 1,2 milijuna eura.

Iz DORH-a pojašnjavaju kako se kasno otkrilo da je riječ o pomorskom dobru, jer su u popisu marjanske imovine “Latebre” navedeni novi brojevi čestica (7399/325, 7399/326 i 7399/327) “koje su nastale od onih koje su predmet ugovora zahvaćenog povredom prava prvokupa”, zbog čega je DORH tek detaljnijom analizom utvrdio da je gotovo tisuću i pol metara pomorskog dobra nelegalno upalo u ovu transakciju. DORH je poduzeo radnje da se zaštiti pomorsko dobro kod Prve vode, ispravljen je popisni list, napravljen je elaborat potvrđen od Državne geodetske uprave, Područnog ureda za katastar Split, a općinski DORH je elaborat podnio na provedbu u katastru.

Nakon što se u katastru i zemljišnoj knjizi upiše pomorsko dobro, za taj dio Park-šume Marjan, smanjit će se za 1316 kvadrata količina zemlje kod Prve vode kojom se može trgovati, i to tako što će se na teret navedenih triju čestica upisati pomorsko dobro, čime se ujedno u tom dijelu poništavaju kupoprodajni ugovori kojima je “Latebra” uknjižila zemljište koje nije ni smjela kupovati.

piše sandi vidulić

Samo sam pitao, a ne prijavljivao

Mogu li članovi saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti ignoranti? Smiju li širiti netočne informacije?
Pitanja su isključivo retoričke naravi, jer potvrdni odgovori na oba ne mijenjaju ništa bitno: naime, časni članovi časnog odbora moja su novinarska pitanja o izjavama Željka Keruma, splitskoga gradonačelnika, lažno predstavili kao prijavu protiv njega.
Krajem studenoga nazvao sam Povjerenstvo i pitao ima li elemenata sukoba interesa u Kerumovim izjavama da će u 2011. godini njegove tvrtke izgraditi četiri trgovačka centra, te da će dovršiti hotel “Marjan”.

To mi se učinilo kao zgodna novinska tema, jer je stupanjem na gradonačelničku dužnost Kerum po zakonu bio dužan odreći se upravljačkih ovlasti u svojim tvrtkama. Iz Povjerenstva su me u skladu s običajima uputili da im pitanja pošaljem mailom. To sam uradio 30. studenoga u 12.10. Odgovor do danas nisam dobio, ali su jučer medijima razglasili da postupaju po mojoj prijavi!?

Kakvoj prijavi? Inače, nemam problema s razumijevanjem prave naravi Kerumove vladavine, ali zbog istine i razvijene averzije prema novinarskom društveno-političkom aktivizmu ponavljam – Keruma nisam prijavio, samo sam pitao članove Povjerenstva hoće li raditi ono za što su plaćeni.

Vladimir MATIJANIĆ

‘Kerum u najčišćem sukobu interesa’

Inicijativa “ZA Marjan”, koja je posljednjih tjedana organizirala niz prosvjednih akcija u povodu zaštite Marjana od graditeljskih ambicija Fani Horvat, reagirala je na najnovije istupe Željka Keruma objavljene u “Slobodnoj”, te u svojem dopisu tvrde da su njegove izjave dočekali “s olakšanjem, ali i zaprepaštenjem”.

− S olakšanjem, zato što je gradonačelnik prvi put priznao da njegov kapital stoji iza investicije unutar Park-šume Marjan na lokaciji Prva voda. Time je samo potvrdio naše dosadašnje sumnje i definitivno potvrdio da se nalazi u najčišćem sukobu interesa. S tim u vezi, očekujemo od saborskog Povjerenstva da kazni Željka Keruma, a od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da istraži čitavu urbanističku proceduru oko Prve vode, unutar koje mi prepoznajemo niz pogodovanja, štetnih ugovora i sukoba interesa s očitim elementima kaznenog djela − tvrde iz Inicijative “ZA Marjan”.

U izjavi upućenoj medijima, Inicijativa “ZA Marjan” poseban naglasak stavlja na gradonačelnikovu tezu kako bi “samo budala radila a da ne nema zaradu”.
− Ovom je izjavom Željko Kerum uvrijedio sve one volontere koji ulažu svoj trud i novac u odgajanje tuđe djece, karitativni rad, sportska i umjetnička društva, te svojim volonterstvom sudjeluju u stvaranju boljeg društva. Što je najvažnije, Kerum je ovom izjavom pokazao da ne razumije bit onoga što Marjan jest.

Jer, Marjan upravo i jest rezultat nesebičnog, neprofitnog truda i pregnuća jedne generacije Splićana koji su bili dovoljno “budale” da bez težnje za zaradom ulože svoja zemljišta, novac i rad za dobrobit vlastita potomstva.

Držimo da Kerumova izjava iskazuje onu ključnu razdjelnicu koja nas odvaja od današnje splitske vlasti. To je razdjelnica između onih koji u životu ne vide drugi cilj osim novca, i onih koji drže da u životu postoje trajnije i temeljnije vrijednosti. Jednu od tih vrijednosti mi prepoznajemo u Marjanu kao trajnom javnom dobru koje poklanjamo našim potomcima − zaključuje se u izjavi Inicijative “ZA Marjan”.

S. Vidulić

Juričko: Latebra ne polaže pravo na pomorsko dobro

− Kad je tvrtka “Latebra” zaključivala ugovor o kupoprodaji nekretnina s tadašnjim prodavateljima, granica pomorskog dobra nije bila utvrđena − rekla nam je Meri Juričko, odvjetnica iz Splita koja zastupa tvrtku “Latebra” u vlasništvu Fani Horvat.
− To praktički znači da granica nije postojala na terenu, da nije bila ucrtana u katastru, da nije bila evidentirana u zemljišniku, te da nije bilo moguće utvrditi koji je dio nekretnine pomorsko dobro.

Tek nakon izvršene kupoprodaje na ovom području započet je postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra, i kako pomorsko dobro ne može biti ni u čijem vlasništvu, uopće nije sporno da onaj dio nekretnina koji je utvrđen pomorskim dobrom − a postupak još uvijek nije završen − nije ni vlasništvo tvrtke “Latebra” − istaknula je odvjetnica Juričko.

 − Prema tome, Fani Horvat, kao vlasnica tvrtke “Latebra”, ne polaže bilo kakvo pravo na pomorskom dobru, jer ono može biti samo predmet koncesije − zaključila je Meri Juričko te dodala:

− Nije točno da je predviđena gradnja objekta na pomorskom dobru, jer objekt je smješten na dijelu nekretnine koji je u vlasništvu tvrtke “Latebra”. Inače, navodi koji govore o tome da je DORH poništio kupoprodajni ugovor nisu točni, jer DORH takve ovlasti nema, nego Republika Hrvatska može ustati tužbom pred nadležnim sudom radi poništenja kupoprodajnog ugovora u dijelu u kojem se raspolagalo pomorskim dobrom.

Ovdje je očito riječ o pogrešnoj interpretaciji navoda Županijskog državnog odvjetništva − zaključila je “Latebrina” odvjetnica Juričko.

E.V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:12