StoryEditorOCM
Splitšaka osmijeha i more ljubavi

Ekipa iz 'Bonačija' razveselila ‘MoStove’ beskućnike: malene ruke za svoje su prijatelje iz prihvatilišta umijesile i ispekle ukusne slastice

6. prosinca 2019. - 13:26

Kada Mario Mihovil raširi ruke, u njegovu biste se zagrljaju mogli otopiti. Od dragosti. Od nježnosti. Od ljubavi žive.

Dok trepće plavim okicama, sretan što “daje intervju”, objašnjava nam kako su mu od svih kolača na svijetu najdraži – “čupavci”.

– Ovo ti je sve super, vidi, mirišu kolači, pravimo palačinke, baš nam je ovo prava radost – veli naš najnoviji prijatelj.

Ugostio nas je u predvorju Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, koji se na jedan dan pretvorio u slatku radionicu. Polaznici Centra su zajedno sa svojim odgojiteljicama i učiteljicama radno proslavili svoj dan, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Pretvorili su svoj atrij u školu iz snova, tako smo je nazvali, jer, zamislite kada uđete u obrazovnu zgradu, a baš sve miriše na božićne slastice, ore se blagdanske pjesme, a ekipica svakog gosta dočekuje s onim božanstvenim zagrljajem s početka ove priče. Mijese, razvlače tijesto, kalupima ocrtavaju božićne jele, srca, zvjezdice, pa potom – složene – šalju u pećnicu.

– Ovo je već tradicionalna proslava našeg dana, provodimo ga u zajedništvu, kako je i red. Nazvali smo ga čarolijom zajedništva jer morate znati kako smo jedni drugima dar, tu smo da širimo i ljubav i mir – kaže Snježana Čotić, “Bonačijeva” ravnateljica.

Doznajemo kako su im slastičari hotela “Le Meridien Lav” darovali ne samo svoje vrijeme i znanje, nego i sve namirnice koje su im trebale za izradu kolača. Tim velikim ljudima pridružili su se i kuhari iz udruge “Škmer”, a da sve dobro bude još bolje, ekipica iz “Juraja” odlučila je sve ispečene kolačiće, palačinke i vafle darovati svojim prijateljima, korisnicima “MoStova” prihvatilišta za beskućnike, kao dio najbolje akcije na svijetu “O La La 366 večera za beskućnike”.

– Ovo je jedinstvena prilika našoj djeci da pokažu što sve mogu i što znaju. Ovako im pomažemo razvijati samopouzdanje – objašnjava Snježana Smoje, učiteljica u jednoj od odgojnih skupina.

– Možda je najbitnija socijalizacija u svemu ovom, njihovo međusobno druženje je prekrasno. A usput razvijaju maštu i kreativnost – naglašava defektologinja Ankica Marović.

Pokušavaju stručnjaci Centra svoje učenike prilagoditi i svijetu rada jednog dana, neki od njih će postati pomoćni kuhari, a ova im je “slatka priča” pomogla u tome. Pomogli su i beskućnicima, dodaje Đordana Barbarić, predsjednica “MoSta”, oduševljena kako se “maleni anđeli” brinu za svoje prijatelje iz prihvatilišta.

– Naši su im korisnici nedavno pomogli obojiti ogradu oko Centra, a oni to nisu zaboravili, hvala im na tome – ističe Barbarić.

Recept za slastice naših malih prijatelja vrlo je jednostavan: šaka osmijeha, zrno volje i kap ljubavi. No, moramo priznati kako im je “malo pobigla ruka” jer su u svoja slatka djela unijeli puno više od kapi ljubavi, unijeli su cijelo more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:33