StoryEditorOCM
SplitNEMA IH NI ZA LIJEKA

Drama u KBC-u Split usred drugog vala pandemije: tražili 70 medicinskih sestara na određeno, javilo se tek njih 14! Glavna sestra: Pred zidom smo...

Piše Ivica Marković
23. listopada 2020. - 11:33

Sva dramatičnost trenutka u kojemu se nalazi hrvatski zdravstveni sustav možda se najbolje očitava u ogromnom nedostatku zdravstvenog kadra koji bi morao biti "žila kucavica" tog sustava.

Već i ptice na grani znaju da u Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara, iako ovih potonjih, prema riječima Marija Gazića, predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara u Hrvatskoj, trenutno ima 470 nezaposlenih.

Da dramatičnije ne može biti sa sestrinskim kadrom najbolje govori situacija u KBC-u Split, gdje prema najoptimističnijim brojkama nedostaje 150, a prema Pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima, čak 300 medicinskih sestara.

I zbog toga je KBC od Ministarstva zdravstva zatražilo raspisivanje natječaja i dobilo odobrenje za primanje u radni odnos 120 medicinskih sestara. Od tog broja, njih 70 se prima u radni odnos na određeno vrijeme, a njih 50 na neodređeno radno vrijeme.

I dok s prijavama za natječaj na neodređeno radno vrijeme, nema problema, jer se u pravilu radi o sestrama koje već rade u bolnici, ali su do sada radile na određeno radno vrijeme, s ovim drugim prijavama za zapošljavanje na određeno radno vrijeme ima problema.

- Na žalost moram ustanoviti da se za natječaj na određeno radno vrijeme, po kojemu primamo 70 medicinskih sestara, javilo samo njih 14 - kazuje nam viša medicinska sestra Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split.

image
Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split
Duje Klarić/Cropix

Od 14 medicinskih sestara koje su se prijavile na natječaj za određeno radno vrijeme ima i onih koje imaju i više od 50 godina života. One su, vrlo vjerojatno, do sada radile u privatnoj praksi.

I dok su lanjskih godina medicinske sestre "umorne od rada u bolnici" odlazile raditi kod privatnika sada očigledno žele raditi u bolnici i staviti svoje znanje i iskustvo u službu KBC-a Split.

Dakle, splitska bolnica, kao i ostale hrvatske bolnice nasušno treba medicinske sestre, a njih nema, odnosno ima ih na tržištu rada, ali mnoge od njih ne zadovoljavaju uvjete za posao.

Kako nam je nedavno rekao Marijo Gazić, velika većina njih od 470 nezaposlenih nema završen pripravnički staž pa ne mogu ni raditi kao medicinske sestre, odnosno ne mogu dobiti licencu za rad.

Zašto nemaju završen pripravnički staž?

- Radi se o medicinskim sestrama koje su svoje školovanje završile prije ulaska Hrvatske u EU, kada je školovanje za medicinsku sestru trajalo četiri godine, a sada traje pet godina. No, nikada nisu radile u sustavu zdravstva, već ih je život odveo u drugom smjeru. Sada bi radile, ali bi morale završiti pripravnički staž koji traje godinu dana. No, za sve zdravstvene profesije koje trebaju pripravnički staž osigurano je samo 170 mjesta, odnosno novac za samo njih 170 - rekao nam je nedavno Gazić.

Težak rad koji iscrpljuje i fizički i psihički

Nekih prijašnjih godina, kada je također nedostajalo sestara, na natječaje u KBC Split javljale su se i medicinske sestre iz drugih krajeva Hrvatske. Tako su u Split, privučene blagom klimom, ljepotom grada i životom u Gradu, u KBC Split znale dolaziti raditi medicinske sestre iz drugih krajeva Hrvatske. A, sada nema ni njih. Ili su otišle na rad u inozemstvo ili ih je život odveo u neka druga zanimanja.

Dakle, tko želi raditi može raditi, ali rad u bolnici nije lagan. Vrlo je zahtjevan i da bi se netko prilagodio tom "bolničkom žrvnju" mora biti i fizički i psihički jak, kako bi odolio svim izazovima rada u bolnici. Posao medicinskih sestara u bolnici je zahtjevniji i složeniji nego u izvanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Potrebna je i dodatna edukacija za specifična područja rada, kao što je rad u Hitnom prijamu, JIL-u...

image
Tom Dubravec/Cropix

- Mi smo pred zidom, u bolnici trebamo sestara, a malo ih se javlja na natječaj. Već idući tjedan ćemo početi pozivati na razgovor ove medicinske sestre koje su se javile za natječaj. Nakon obavljenog razgovora one će morati obaviti sistematski pregled, položiti zaštitu na radu i potom ćemo ih početi polagano uvoditi u sustav. Nadam se, kako bi one mogle unutar sustava biti za 15-tak dana - rekla nam je Marija Grančić.

U splitskoj bolnici svakodnevno jedna, dvije ili više sestara ostaju zbog pandemije koronavirusa u samoizolaciji ili postaju pozitivne. Manjak sestrinskog kadra se očituje na svakom koraku, sestre "padaju s nogu" i sve rade sve. Uskoro, zbog porasta broja zaraženih, valja očekivati i otvaranje Spaladium Arene kojoj će biti montirano 250 kreveta.

Tko će brinuti o ljudima koji će tu biti smješteni? To nitko ne zna. Bitno da se kreveti montiraju.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 02:24