stdClass Object ( [id] => 169335 [title] => Don Ivan Grubišić: Parade nisu rješenje i u subotu neću u povorku! [alias] => don-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

- Sve stranke nam prodaju maglu, sve su iste. To sam govorio još prije šest godina, a uvjerio se i nakon pola godine u Saboru. Nitko u Splitu ne govori o nezaposlenim, stečajevima, lošoj situaciji ..., već o gay paradi. Ako o tome ne govoriš nisi in – kazao je don Ivan Grubišić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da parade nisu rješenje.

- Gdje će zvučnici, bina ..., sve je to magla. Ako ti ljudi, čija prava podržavam, imaju problema oko legalizacije zajednica, usvajanja djece i sl, to trebaju rješavati institucije, a ne ulica – kazao je Grubišić.

RANIJE

I splitski HSS na konferenciji za medije izrazio je protivljenje održavanju Parade ponosa, Gay prideu, u Splitu.

- Protiv smo održavanja parade kao oblika javnog istupanja. No nemamo ništa protiv građanskog okupljanja na javnoj površini što je ustavno zajamčena kategorija. Nadam se da će svi akteri parade, kao i one udruge koje su protiv parade, smiriti tenzije i poslati umirujuće poruke.

Treba uvažavati različitosti, no ipak pozivam većinu građana da u subotu ne budu na Rivi, već da uživaju u ljepotama Marjana ili Žrnovnice, kazao je Željko Sikirica, predsjednik ogranka.

- Licemjerni su oni vladajući političari koji će sudjelovati u paradi, jer se zna da aktualni zakon o istospolnim zajednicama ne štiti adekvatno gay populaciju. Neka usklade zakon sa najboljim europskim zakonskim standardima i na taj način doprinesu smirivanju tenzija, poručio je Sikirica.

Također je rekao da se u subotu neće naći u povorci.

Pusić i Vrdoljak najavili odlazak na gay pride: To je prvorazredno političko pitanje!

Potpredsjednici HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavili su danas na konferenciji za novinare odlazak na gay pride u subotu u Splitu naglasivši da time žele dati potporu suzbijanju svakog oblika diskriminacije i provedbi antidiskriminacijskih zakona.

Pusić je podsjetila da se HNS oduvijek zalagao protiv svih oblika diskriminacije i sudjelovao na gay prideovima u Zagrebu i Splitu, jer ih smatraju borbom protiv diskriminacije, za više standarde i građansku jednakost.

Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone. "S ponosom idemo u Split stati iza vrijednosti iza kojih godinama stojimo", poručio je Vrdoljak.

Na upit o postupcima lokalne splitske vlasti, Pusić je rekla kako su oni pridonijeli podizanju napetosti, umjesto da je smiruju.

Upitana kakve bi mogle biti posljedice na pristupanje Hrvatske EU ne prođe li splitski gay pride kako očekuje, Pusić je rekla kako je taj događaj prilika da Hrvatska i njezino vodstvo pokažu da stoje iza antidiskriminacijskih zakona. Zadaća je hrvatskog društva izboriti se za višu razini građanske jednakosti, rekla je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit o tvrdnjama žena silovanih u Domovinskog rata kako nije našla vremena da ih primi, dok se s druge strane aktivno zalaže za prava LGBT osoba, Pusić je izrazila apsolutnu spremnost da sa ženama silovanim u ratu razgovara o sankcioniranju ratnih zločina i upozorila da je silovanje u ratu jedan od najtežih. Naglasila je da se trebaju uključiti i formalno nadležne institucije, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i da se zalaže o borbu protiv svakog oblika nasilja. Također je izrazila očekivanje da će svi koji su bili žrtve nasilja i bore se protiv njega biti dosljedni te biti u prvim redovima i na gay prideu.

(H)

Splitki HSLS o Prideu: Sudjelovat ćemo

Na gungulu nastalu oko organizacije, pa potom i trase, splitskog Pridea osvrnuli su se i podmarjanski HSLS-ovci. Naglasili su kako je Pride dozvoljen i kako će i oni sami sudjelovati u njemu, no, drže kako i neistomišljenici imaju pravo na iskazivanje svojeg stava, sve dok je to zadržano na verbalnoj razini, u polemičkoj formi.

- Besplodna i tužna rasprava oko Rive i Prokurativa plod je nepotrebnih prepucavanja i dokazivanja, kazao je Tonći Blažević, predsjednik HSLS-a ogranak Split.

- Građani trebaju znati da među onima koji bi se možda pokušali ponašati agresivno i neprimjereno prema sudionicima Pridea ima dobar dio onih koji se na najgori mogući način obračunavaju s vlastitim nedoumicama po pitanju seksualne opredjeljenosti, kazao je Blažević.

Složili su se HSLS-ovci i u tome da se raspiruju tenzije, posve bespotrebno, pa se skreće pozornost s bitniji stvari:

- U šušuru nastalom oko Pridea posve smo zaboravili na stečaj Kraljevice, pokušaj poništavanja kolektivnih ugovora, smjenu Rohatinskog, dodala je podpredsjednica HSLS-a Split Marija Štambuk Šunjić.

- Ako ne budemo imali što za jesti – neće biti važno koje smo seksualne orjentacije, ni za čija se prava borimo, završio je Blažević svoje izlaganje.

Dolazi i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore

Za slijedeću subotu najavljena splitska Povorka ponosa, gay pride, poprima međunarodne dimenzije. Naime, doznjemo da će u povorci sudjelovati prof. Jovan Kojčić, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije. Kako za „Slobodnu“ kaže prof. Kojčić, predavač na više međunarodnih fakulteta među njima i čuveni „UCLA-School of Law“ u Los Angelesu, „ne boji se mogućih incidenata i nasilja u Splitu, niti o tome uopće razmišlja“.

- Da se bojim, ne bih ni dolazio. O strahu i ne razmišljam, je vjerujem da je Hrvatska najviše napredovala u ovoj oblasti i to želim podržati. Nedavno je u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića organizirana međunarodna konferencija opravima i položaju LGBT osoba. Namjera nam je bila da potaknemo veće jedinstvo svih aktera u regiji i pošaljemo poruku da ćemo raditi zajedno na unapređenju zaštite LGBT osoba. Moj dolazak u Split je potvrda posvećenosti Crne Gore takvom putu - poručuje Kojčić.

Prof. Jovan Kojčić


Nedavnom odlukom Ustavnog suda Crne Gore otvoren je put da se i u toj susjednoj državi uspostave jednakosti u reguliranju pravnog statusa istospolnih zajednica.

- Vlada Crne Gore će inicirati jednogodišnji pilot projekt fokusiran na ekspertsku raspravu o usporednim iskustvima pravnog priznavanja istopolnihpartnerstava u Europi. Aktivnosti na ovom projektu će nam pomoći da se odredimo na kojoj razini treba početi rad na usklađivanju i stvaranju nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti. Ako pretpostavimo da politički uvijeti definiraju izbor modela, onda će aktivnosti na ovom projektu pružiti jasan odgovor gdje želimo da se nadjemo i koji model ćemo slijediti kod izradezakona o istospolnim zajednicama.

- Hoće li to biti model zakona koji podrazumijeva “čvrsto” registrirano partnerstvo samo za istospolne parove što je moguće bliže braku, kako je to na primjer u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji itd. Ili će to predstavljati Nizozemski model model zakona o "čvrstom" registriranom partnerstvu koji će biti otvoren i za istospolne i za raznospolne parove, što je vrlo blisko braku. Ili ćemo se, pak, opredijeliti za model zakona koji podrazumijeva  „blaže“ registrirano partnerstvo otvoreno za istopolne, te za raznospolne parove, i inferiorno u odnosu na brak kako je to uslučaju Luksemburga ili belgijski "cohabitation legale" - kaže nam Kojčić, savjetnik predsjednika Crne Gore za ljudska prava.


LJ. VUKO, D. KRNIĆ, M. BUDIMIR
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI U SPLITU i zagrebu O GAY PRIDEU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-06-05 11:52:54 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-06-05 16:20:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-06-05 11:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11933 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/06/04/PSD/pride_split86-110611.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "850x402" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 16 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15729961 Threads: 4 Questions: 3232268824 Slow queries: 7318260 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236595427 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/don-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku-169335 [printLink] => /split/don-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku-169335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 153700 [name] => gayparadasplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gayparadasplit [link] => /tag/gayparadasplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 218770 [name] => gaypride [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gaypride [link] => /tag/gaypride ) [2] => stdClass Object ( [id] => 154012 [name] => pederi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pederi [link] => /tag/pederi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI U SPLITU i zagrebu O GAY PRIDEU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Don Ivan Grubišić: Parade nisu rješenje i u subotu neću u povorku! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-10-36-57-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/04/PSD/pride_split86-110611.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/04/PSD/pride_split86-110611.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

- Sve stranke nam prodaju maglu, sve su iste. To sam govorio još prije šest godina, a uvjerio se i nakon pola godine u Saboru. Nitko u Splitu ne govori o nezaposlenim, stečajevima, lošoj situaciji ..., već o gay paradi. Ako o tome ne govoriš nisi in – kazao je don Ivan Grubišić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da parade nisu rješenje.

- Gdje će zvučnici, bina ..., sve je to magla. Ako ti ljudi, čija prava podržavam, imaju problema oko legalizacije zajednica, usvajanja djece i sl, to trebaju rješavati institucije, a ne ulica – kazao je Grubišić.

RANIJE

I splitski HSS na konferenciji za medije izrazio je protivljenje održavanju Parade ponosa, Gay prideu, u Splitu.

- Protiv smo održavanja parade kao oblika javnog istupanja. No nemamo ništa protiv građanskog okupljanja na javnoj površini što je ustavno zajamčena kategorija. Nadam se da će svi akteri parade, kao i one udruge koje su protiv parade, smiriti tenzije i poslati umirujuće poruke.

Treba uvažavati različitosti, no ipak pozivam većinu građana da u subotu ne budu na Rivi, već da uživaju u ljepotama Marjana ili Žrnovnice, kazao je Željko Sikirica, predsjednik ogranka.

- Licemjerni su oni vladajući političari koji će sudjelovati u paradi, jer se zna da aktualni zakon o istospolnim zajednicama ne štiti adekvatno gay populaciju. Neka usklade zakon sa najboljim europskim zakonskim standardima i na taj način doprinesu smirivanju tenzija, poručio je Sikirica.

Također je rekao da se u subotu neće naći u povorci.

Pusić i Vrdoljak najavili odlazak na gay pride: To je prvorazredno političko pitanje!

Potpredsjednici HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavili su danas na konferenciji za novinare odlazak na gay pride u subotu u Splitu naglasivši da time žele dati potporu suzbijanju svakog oblika diskriminacije i provedbi antidiskriminacijskih zakona.

Pusić je podsjetila da se HNS oduvijek zalagao protiv svih oblika diskriminacije i sudjelovao na gay prideovima u Zagrebu i Splitu, jer ih smatraju borbom protiv diskriminacije, za više standarde i građansku jednakost.

Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone. "S ponosom idemo u Split stati iza vrijednosti iza kojih godinama stojimo", poručio je Vrdoljak.

Na upit o postupcima lokalne splitske vlasti, Pusić je rekla kako su oni pridonijeli podizanju napetosti, umjesto da je smiruju.

Upitana kakve bi mogle biti posljedice na pristupanje Hrvatske EU ne prođe li splitski gay pride kako očekuje, Pusić je rekla kako je taj događaj prilika da Hrvatska i njezino vodstvo pokažu da stoje iza antidiskriminacijskih zakona. Zadaća je hrvatskog društva izboriti se za višu razini građanske jednakosti, rekla je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit o tvrdnjama žena silovanih u Domovinskog rata kako nije našla vremena da ih primi, dok se s druge strane aktivno zalaže za prava LGBT osoba, Pusić je izrazila apsolutnu spremnost da sa ženama silovanim u ratu razgovara o sankcioniranju ratnih zločina i upozorila da je silovanje u ratu jedan od najtežih. Naglasila je da se trebaju uključiti i formalno nadležne institucije, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i da se zalaže o borbu protiv svakog oblika nasilja. Također je izrazila očekivanje da će svi koji su bili žrtve nasilja i bore se protiv njega biti dosljedni te biti u prvim redovima i na gay prideu.

(H)

Splitki HSLS o Prideu: Sudjelovat ćemo

Na gungulu nastalu oko organizacije, pa potom i trase, splitskog Pridea osvrnuli su se i podmarjanski HSLS-ovci. Naglasili su kako je Pride dozvoljen i kako će i oni sami sudjelovati u njemu, no, drže kako i neistomišljenici imaju pravo na iskazivanje svojeg stava, sve dok je to zadržano na verbalnoj razini, u polemičkoj formi.

- Besplodna i tužna rasprava oko Rive i Prokurativa plod je nepotrebnih prepucavanja i dokazivanja, kazao je Tonći Blažević, predsjednik HSLS-a ogranak Split.

- Građani trebaju znati da među onima koji bi se možda pokušali ponašati agresivno i neprimjereno prema sudionicima Pridea ima dobar dio onih koji se na najgori mogući način obračunavaju s vlastitim nedoumicama po pitanju seksualne opredjeljenosti, kazao je Blažević.

Složili su se HSLS-ovci i u tome da se raspiruju tenzije, posve bespotrebno, pa se skreće pozornost s bitniji stvari:

- U šušuru nastalom oko Pridea posve smo zaboravili na stečaj Kraljevice, pokušaj poništavanja kolektivnih ugovora, smjenu Rohatinskog, dodala je podpredsjednica HSLS-a Split Marija Štambuk Šunjić.

- Ako ne budemo imali što za jesti – neće biti važno koje smo seksualne orjentacije, ni za čija se prava borimo, završio je Blažević svoje izlaganje.

Dolazi i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore

Za slijedeću subotu najavljena splitska Povorka ponosa, gay pride, poprima međunarodne dimenzije. Naime, doznjemo da će u povorci sudjelovati prof. Jovan Kojčić, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije. Kako za „Slobodnu“ kaže prof. Kojčić, predavač na više međunarodnih fakulteta među njima i čuveni „UCLA-School of Law“ u Los Angelesu, „ne boji se mogućih incidenata i nasilja u Splitu, niti o tome uopće razmišlja“.

- Da se bojim, ne bih ni dolazio. O strahu i ne razmišljam, je vjerujem da je Hrvatska najviše napredovala u ovoj oblasti i to želim podržati. Nedavno je u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića organizirana međunarodna konferencija opravima i položaju LGBT osoba. Namjera nam je bila da potaknemo veće jedinstvo svih aktera u regiji i pošaljemo poruku da ćemo raditi zajedno na unapređenju zaštite LGBT osoba. Moj dolazak u Split je potvrda posvećenosti Crne Gore takvom putu - poručuje Kojčić.

Prof. Jovan Kojčić


Nedavnom odlukom Ustavnog suda Crne Gore otvoren je put da se i u toj susjednoj državi uspostave jednakosti u reguliranju pravnog statusa istospolnih zajednica.

- Vlada Crne Gore će inicirati jednogodišnji pilot projekt fokusiran na ekspertsku raspravu o usporednim iskustvima pravnog priznavanja istopolnihpartnerstava u Europi. Aktivnosti na ovom projektu će nam pomoći da se odredimo na kojoj razini treba početi rad na usklađivanju i stvaranju nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti. Ako pretpostavimo da politički uvijeti definiraju izbor modela, onda će aktivnosti na ovom projektu pružiti jasan odgovor gdje želimo da se nadjemo i koji model ćemo slijediti kod izradezakona o istospolnim zajednicama.

- Hoće li to biti model zakona koji podrazumijeva “čvrsto” registrirano partnerstvo samo za istospolne parove što je moguće bliže braku, kako je to na primjer u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji itd. Ili će to predstavljati Nizozemski model model zakona o "čvrstom" registriranom partnerstvu koji će biti otvoren i za istospolne i za raznospolne parove, što je vrlo blisko braku. Ili ćemo se, pak, opredijeliti za model zakona koji podrazumijeva  „blaže“ registrirano partnerstvo otvoreno za istopolne, te za raznospolne parove, i inferiorno u odnosu na brak kako je to uslučaju Luksemburga ili belgijski "cohabitation legale" - kaže nam Kojčić, savjetnik predsjednika Crne Gore za ljudska prava.


LJ. VUKO, D. KRNIĆ, M. BUDIMIR
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/don-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku-169335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd1aa95582190d2062d5c1907d68c8c49a1ea817 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Don+Ivan+Grubi%C5%A1i%C4%87%3A+Parade+nisu+rje%C5%A1enje+i+u+subotu+ne%C4%87u+u+povorku%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdon-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku-169335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdon-ivan-grubisic-parade-nisu-rjesenje-i-u-subotu-necu-u-povorku-169335 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVI U SPLITU i zagrebu O GAY PRIDEU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitSVI U SPLITU i zagrebu O GAY PRIDEU

Don Ivan Grubišić: Parade nisu rješenje i u subotu neću u povorku!

Piše PSD.
5. lipnja 2012. - 13:52
NAJNOVIJE

- Sve stranke nam prodaju maglu, sve su iste. To sam govorio još prije šest godina, a uvjerio se i nakon pola godine u Saboru. Nitko u Splitu ne govori o nezaposlenim, stečajevima, lošoj situaciji ..., već o gay paradi. Ako o tome ne govoriš nisi in – kazao je don Ivan Grubišić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da parade nisu rješenje.

- Gdje će zvučnici, bina ..., sve je to magla. Ako ti ljudi, čija prava podržavam, imaju problema oko legalizacije zajednica, usvajanja djece i sl, to trebaju rješavati institucije, a ne ulica – kazao je Grubišić.

RANIJE

I splitski HSS na konferenciji za medije izrazio je protivljenje održavanju Parade ponosa, Gay prideu, u Splitu.

- Protiv smo održavanja parade kao oblika javnog istupanja. No nemamo ništa protiv građans...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:36