StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Di je nesta Split kakav je nekad bija? Eno ga s druge strane Jadrana, di je kava jedan euro, domaći svit po ulicama...

Piše Damir Šarac
23. svibnja 2023. - 22:41

Pišu Getani na Fejsbuku koliko se toga zatvorilo u centru grada u zadnju godinu, dvi dana. Tri fotostudija, zlatar, dućan od bjankarije, banka, tri mesnice, urar, butige od tekstila, bičava, sportske robe, ključar, dućan zdrave hrane... Biće i još koji.

To je samo zadnji val, popis toga šta je zatvorilo u zadnji desetak godina ne bi sta na cilu stranu novine. Sad je ostalo toliko da bi moga zatvorit oči i sve nabrojit čega ima. Nestaju redon sadržaji potribni građanima. A koliko se toga zadnji godina nakotilo, moglo bi stat u par crtica.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kafić, restoran, brza spiza, pivnica, butiga od alkohola, pataka i Nove godine, suvenirnica, tabakerija, agencija, galerijica, bankomat. To bi bilo sve. Samo triba pomnožit - puta deset.

Nekad živi grad, još sezonu - dvi, završit će preobražaj u lunapark za turiste. Zimi se stavlja katanac. Mogli bismo komodno ukinit i Turističku zajednicu. Šta će nan?

Turisti dolaze i sami, grad se pritvorija u jednu veliku turističku općinu i nema smisla držat na životu organizaciju koja je zadužena – za dovlačenje turista i osmišljavanje programa. Ka šta svidočimo, program je spontan, na licu mista skroje ga gosti furešti i i domaći ugostitelji. Pa kako oni zamisle, tako imaju. Uostalom, to igralište i tako nije ni za našu potribu ni za naš žep. Sve je pozlaćno, grad je ušminkan tip-top.

image
Vojko Bašić/Cropix

Vodič kroz život

Eno su se fratri s Dobroga i susidi in konzervatori ujedinili u novome trendu, pa su pozlatili u kamenu uklesana slova, dosad nepiturana (ka šta je red, običaj i dobri ukus) na pročelju velebne Gospe od Zdravlja. Nekad bi se reklo: koje seljačine. Danas bi to bila pohvala. Bižmo.

Kolegica Lenka Gospodnetić bila je u Bari, priko puta, s druge strane Jadrana pa malo niže doli. Znate di je Bari, bože moj.

Di čuvaju svetoga Nikolu. I di čuvaju grad. Duplo je veći od Splita, 320 iljada stanovnika. I duplo jeftiniji. Baš mi je drago šta nije opisivala znamenitosti, nego je učinila vodič kroz svakodnevni život. Kakvi mi više nemamo.

image

Tiramole u Bariju

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Da samo pobrojimo njezine dojmove iz stare jezgre Barija, pa vi čitajte nadugo u “Slobodnoj”: dica na ulicama, penšjunati isprid portuna, lokalci iz centra kuvaju za turiste, butige svega i svačega šta običnome čoviku triba na sve su strane, poviše štekata visu mudante i maje na tiramolima.

image

Ekipa umirovljenika u Bariju

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Makjato jedan euro, sladoled dva eura, pivo dva. Tradicionalni obid deset eura, po litre vina četiri eura, traverša za suvenir dva eura. Javni kondut – mukte.

Za Split većina njezinih sugovornika, ajme čuda, nije čula. Doživila je naša Lenka prosvitljenje, kaže da joj je bilo ka u Splitu prije tridesetak godina. Ne znaju koliko su sritni, ka šta ni mi nismo znali. Ne bi ih tili proklet: dabogda te Split dopa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:55