StoryEditorOCM
Splitopet smo najgori

Četvrti val opasno puni Križine, i to teško oboljelima: svaki peti COVID pacijent je na respiratoru!; Dr. Ivić: ‘Nije trebalo biti ovako...‘

8. rujna 2021. - 19:51

Prije skoro mjesec dana, točnije 11. kolovoza, u KBC-u Split se od COVID-a liječilo 40 pacijenata i njih 12 bilo je na respiratoru. Jučer se u KBC-u od COVID-a liječilo ravno 100 pacijenata, a na respiratoru ih je bilo dvadeset i dvoje.

Dakle, u razmaku od 28 dana broj hospitaliziranih zbog COVID-a u KBC-u Split narastao je za 60, a onih na respiratoru za deset. Iz brojki je razvidno da je svaki peti pacijent obolio od COVID-a u KBC-u Split na respiratoru.

– Da su se ljudi procijepili, svima nam je moglo biti dobro, a ovako će nam svima biti loše – kaže izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, na činjenicu da broj oboljelih od COVID-a u Hrvatskoj neprestano raste i da se bolnice sve više pune pacijentima kojima je potrebna bolnička skrb.

Naš sugovornik ne sumnja da će brojke i dalje rasti.

– Četvrti val, koji je započeo sredinom srpnja, nakon lipanjskog primirja i trećeg vala koji je završio prije ljeta, iz dana u dan donosi sve više novooboljelih. I dalje svakodnevno u hitnoj ambulanti Klinike za infektologiju imamo oko 70 osoba koje se dolaze pregledati, a 10 do 15 njih ostane na bolničkom liječenju. Bojim se još gorih brojki – rekao je dr. Ivić.

Kako se bolnica sve više puni COVID bolesnicima, tako se stvaraju i problemi u njezinu normalnom funkcioniranju. Naime, da bi se osigurao dovoljan broj kreveta za one koji se trebaju u bolnici liječiti od COVID-a, potrebno je drugim bolničkim odjelima "uzeti" krevete, odnosno dislocirati te odjele na neka druga mjesta kako bi se stvorio dovoljan broj kreveta za oboljele od COVID-a.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

Inače, u Hrvatskoj je jučer zabilježeno 1237 novozaraženih COVID-om, a samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je pozitivno 209 osoba, od njih 1543 testiranih. To je 13,5 posto pozitivnih u ukupnom broju u utorak testiranih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Riječ je o najvećem postotku pozitivnih u ukupnom broju testiranih u županiji još od 12. svibnja ove godine, kad je taj postotak iznosio 14 posto. Tada je bilo 90 pozitivnih na "samo" 760 testiranih.

Što se tiče jučerašnjeg broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, drugi je najveći od 30. travnja, kad ih je bilo 234.

Istovremeno, jučer su u Hrvatskoj na respiratoru zbog COVID-a bile 62 osobe. To znači da 22 osobe u KBC-u Split priključene na respirator čine 35,4 posto svih osoba u Hrvatskoj priključenih na respirator zbog COVID-a.

I dok se bolnica Križine, koja je COVID bolnica u Splitu, polako, ali sigurno puni, dotle opada interes za cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Interes je opao na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, gdje se od 19. do 24. kolovoza dnevno cijepilo više od 200 osoba, a od 30. kolovoza taj je broj pao na stotinjak.

Pad cijepljenja zabilježen je i u Spaladium Areni, gdje su na cijepljenju 30. kolovoza bile 404 osobe, da bi od tog dana do danas broj dnevno cijepljenih pao za od 100 do 150.

Zašto je to tako, nitko ne zna.

U ostalim danima, od 30. kolovoza do danas, broj dnevno cijepljenih u Spaladium Areni varirao je od 184 do 318.

– U ukupnom broju cijepljenih u Spaladium Areni oko 50 posto je onih koji dolaze na prvo cijepljenje. Tako su od 30. kolovoza do danas u Areni cijepljene 2043 osobe, a njih 960 došlo je po prvu dozu cjepiva. Moram istaknuti da ima i onih koji su mlađi od 18 godina i koji se dolaze cijepiti, i to u pratnji roditelja. Njih cijepimo cjepivom Pfizer-BioNTech jer je samo ono registrirano za mlađe od 18 godina – rekla nam je dr. Mia Mustafovski iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koja već mjesecima cijepi sve one koji dolaze u Spaladium Arenu.

Naši sugrađani pitaju i za treću dozu cjepiva.

– Da, pitaju kad će se moći dobiti treća doza cjepiva, ali kako mi još ništa službeno nismo dobili, ne znamo im točno odgovoriti – kaže dr. Mustafovski.

Sugrađani se, kao što smo već pisali, mogu osim u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i u Areni, cijepiti i u ljekarni "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije" u City Centeru one. Tamo se, kako doznajemo od magistra farmacije Mate Krce, zamjenika ravnatelja "Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije", od subote, otkad se započelo s cijepljenjem, do jučer cijepio 61 naš sugrađanin, odnosno sugrađanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 10:52