StoryEditor
Splittraži se poništenje

Bivši splitski gradonačelnik na suđenju za ‘Spaladium‘ tumačio kako je na svoju ruku potpisao anekse koji su nas skupo koštali; Jedan nije ni pročitao

14. veljače 2020. - 22:16
Vladimir Urukalo

– Aneksi 1 i 2 ugovora o javno-privatnom partnerstvu koje sam potpisao nikad nisu bili prezentirani Gradskom vijeću, niti su vijećnici o njima raspravljali, iako su gradske službe i predsjednik GV-a znali za to.

Bilo je i nekih upita vijećnika za tzv. aneks 2 i na njih je odgovoreno. U slučaju potpisivanja ta dva aneksa bio sam informiran da nije potrebno da Gradsko vijeće daje svoju suglasnost. Smatrali smo da je GV dao suglasnost na sklapanje temeljnog ugovora o JPP-u pa ih nije bilo potrebno dodatno upoznavati s aneksima.

Kazao je ovo u petak bivši splitski gradonačelnik Ivan Kuret, svjedočeći u postupku na Trgovačkom sudu u Splitu u kojem je Dejan Kružić – bivši ovlašteni pregovarač Grada u postupku sklapanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu u izgradnji Spaladium Arene i (neizgrađenih) pratećih objekata – tužio Grad i Sportski grad TPN u stečaju. Erste Group Bank i Unicredit Bank Austria u ovom postupku sudjeluju kao umješači.

Tužbom traži poništenje dvaju aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu, zaključenih u ožujku 2008. i ožujku 2009. godine. Oni su u javnosti poznatiji kao “Kuretovi tajni aneksi”, po bivšem gradonačelniku koji ih je s TPN-om potpisao bez znanja Gradskog vijeća, kako je to u petak i rekao u svom svjedočenju.

’Ne mogu sve pročitati...’

Podsjetimo, prema aneksima ugovora, tadašnji splitski gradonačelnik Kuret je svojim potpisom deblokirao novac koji se trebao nalaziti na posebnom računu i koji je služio Gradu kao jamstvo da će privatni investitor do kraja izgraditi Spaladium centar sa svim sadržajima (poslovni toranj, garaže, trgovački centar).

Drugim aneksom Kuret i njegovo Poglavarstvo oslobodili su konzorcij plaćanja milijunskih penala zbog kašnjenja s izgradnjom druge faze Spaladium centra.

– Sklapanje aneksa broj 1 bio je jedini način da TPN osigura financijska sredstva za izgradnju sportske dvorane jer su nam se obratili da imaju problem s osiguranjem sredstava. Pitanje financiranja cijelog projekta postavljalo se i prilikom sklapanja temeljnog ugovora i znam da je postojalo pismo namjere od strane Zagrebačke banke, ali ne znam je li došlo do njegove realizacije.

Sklapanje aneksa 2 uslijedilo je nakon što nam se obratio TPN da imaju problem s rokovima i da neće uspjeti na vrijeme završiti gradnju cijelog kompleksa – odgovarao je Kuret na pitanja tužitelja, odvjetnika TPN-a i banaka.

Kružić mu je pokazao dokument iz travnja 2008. godine u kojem TPN obavještava Grad da će dignuti kredit, a Kuret je rekao da ga je on potpisao, ali da nije siguran je li ga i pročitao.

– Gradonačelnik ne može pročitati svaki dokument koju mu dođe na potpis i zato postoje stručne službe. Prof. Marenjak i gospodin Jurišić iz pravne službe Grada su mi prezentirali taj dokument kazavši da on ni sa čim financijski ne obvezuje Grad.

Tijekom mog mandata Grad je uredno plaćao zakupninu, a interes Grada za gradnju dvorane za Svjetsko prvenstvo se sastojao u tome da smo smatrali kako je dobro da Grad ima takvu dvoranu s poslovnim sadržajima, a i Vlada RH je ponudila financiranje pola troškova izgradnje – istaknuo je Kuret u svom svjedočenju.

Suđenje se nastavlja u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 00:20