StoryEditor
Split‘UREĐENJE‘ KUPALIŠTA

Banovina ne skriva da kreće u drvocid uz glavnu žnjansku šetnicu: stabla stara 20 godina čupat će se zbog širenja ceste

13. kolovoza 2020. - 11:13
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Drvored česmina koji je posađen s južne strane Šetališta Ivana Pavla II., iznad žnjanskog platoa, nestat će već u prvoj fazi projekta uređenja popularne kupališne zone.

Nakon što je Branimir Urlić, gradski vijećnik iz redova stranke Pametno, upozorio javnost na uklanjanje gotovo jedinog zelenila na žnjanskoj pustopoljini, njegove sumnje je potvrdio Krešimir Budiša, gradonačelnikov savjetnik. No, Budiša ističe kako je "projekt plaže Žnjan rezultat odabranog rješenja na urbanističko-arhitektonskom natječaju i to upravo s glavnom temom pošumljavanja cijelog platoa".

- Kako je nakon toga predmetni rad pretočen u izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja područja Trstenik-Radoševac, izglasan je na gradskoj Komisiji za urbanizam i zatim na Gradskom vijeću - podsjetio je suradnik poteštata Andre Krstulovića Opare, ali i potvrdio da se postojeći drvored uz prometnicu i pločnik - uklanja.

- Što se tiče postojećih stabala, ona se prema natječajnom radu i prostornom planu uklanjaju, jer je autorski rad bio upravo naglašen na hortikulturi te izboru odgovarajućih stabala i ostalih biljki. Međutim, po projektu hortikulture uz prometnice, samo u sklopu postojeće ceste, uklanja se gotovo tri puta manje stabala nego što se sadi, a sadi se 113 stablašica, 1209 grmova i 79 trajnica uz mnoštvo ostalog cvijeća.

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA


Projekt hortikulture cijelog platoa koji je također izrađen, uključuje sadnju iznimno velikog broja sadnica na gotovo 40 tisuća metara četvornih novih zelenih površina, a što uključuje iznimno veliki broj stabala, grmova i ostalih vrsta bilja i cvijeća - najavio je gradonačelnikov savjetnik te poručio da se projekt treba promatrati kao cjelinu, "što on nosi za građane u smislu novih zelenih površina i broja stabala, a ne izolirano izvlačiti jednu etapu prve faze projekta".

Budiša se pomalo nespretno izrazio kada je rekao da Grad pokušava zajedno s "Parkovima i nasadima" pronaći odgovarajuće rješenje, ako to bude tehnički izvedivo, te presaditi postojeća stabala na drugu lokaciju i tako "prevenirati uklanjanje stabala".
Nažalost, o prevenciji uklanjanja drvoreda se trebalo razmišljati na vrijeme, kao što se trebalo ranije razmišljati o eventualnoj novoj lokaciji za stabla ili ih uključiti u novi projekt

Nažalost, izvjesno je da česmine posađene prije nešto više od 20 godina čeka crna sudbina, osim ako Grad u suradnji s "Parkovima i nasadima" ne pronađe novi dom za jedinu postojeću zelenu oazu na Žnjanu.

Vijećnik Urlić sumnja da će se drvored premjestiti na drugu lokaciju, čak smatra da je o tome uopće suvišno govoriti, jer se takvo nešto nije skoro nikad dogodilo u Splitu.

- Naravno da su projektanti nacrtali kako je njima lakše ili kako su ih uputili iz Banovine, pa ispada da bi sada trebalo ukloniti 30 do 40 stabala koji su tu između 20 i 25 godina. Zašto se uopće planira ovaj parking uz cestu kad 50 metara istočnije imamo prostor od nekih 20 tisuća kvadrata, uređen prije dvije godine za potrebe parkiranja? Zašto se forsira pilanje stabala i stavljanje vozila iako će se za godinu ili dvije napraviti ogromne garaže na platou? Zašto nisu planirana parkirna mjesta tako da se sačuvaju stabla - upitao je Urlići najavio ako se projekt ne promijeni, kako jedino predstoji "zagrliti stabla i leći pred bagere" kad krenu radovi.

image
Krešimir Budiša i Andro Krstulović Opara
Nikola Vilić/HANZA MEDIA


- I Split čeka svoje prve "treehuggere" (grlitelje stabala, op.a.). Želimo zeleni Split, a ne betonsku pustinju - poručio je Urlić, no pitanje je koliko će građanska inicijativa ovoga puta uroditi plodom ili se barem pobrinuti da stabla na kraju ne okončaju na Žnjanu, već se presade na neku bolju lokaciju.

U betoniziranom i zelenilom osiromašenom Splitu, sigurno bi se mogla naći nova lokacija za česmine sa Žnjana, ali je pitanje može li se to uopće učiniti. Jedno je sigurno, o tome trebalo puno ranije razmišljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 06:22