StoryEditorOCM
Zagorapoznata imena

Vojvoda odredio 17 kopljanika koji će se nadmetati za pobjednika 308. Sinjske alke: jedna stvar ipak posebno brine

Piše dalmacija sd
28. srpnja 2023. - 22:28

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara u petak navečer, poslije završenih proba, pred postrojenim kandidatima odredio je alkare 308. Sinjske alke.

Za slavodobitnika će se nadmetati 17 alkara kopljanika: Ivica Filipović Grčić, alaj-čauš, Ante Runje, zamjenik alaj-čauša, Kristijan Bikić, Petar Tomašević, Tino Radanović, Ivo Zorica, Jure Domazet Lošo, Andrija Hrgović, Ante Zorica, Josip Čačija, Frano Ivković, slavodobitnik 307. Sinjske alke, Frano Talaja, slavopobjednik "Pokazne Alke" u Badenu kod Beča, Marko Vrca, Martin Šušnjara, Mihovil Župa i dvojica debitanata Bože Mandac i Stipe Bogdan.

U pratnji barjaka s isukanim sabljama jahat će alkari Filip Vučemilo, Davor Svalina, Paulo Stupalo, Branimir Vučković, Josip Gugić i Davor Dalbello. Vojvodin ađutant i ove godine bit će alkar Josip Jadrijević, a alkarski barjak nosit će Mate Bilobrk.

image
Duje Klaric/Cropix

Alkarsku odoru u svečanoj procesiji za blagdan Velike Gospe prvi put će obući dosadašnji kandidat Josip Benja koji će od tada imati status alkara pratitelja barjaka. Od alkarske odore opraštaju se dva alkarska veterana, Kristijan Bikić i Petar Tomašević. Njima je 308. Alka oproštajna pa im je vojvoda Šušnjara poželio da je odrade viteški i budu što uspješniji. Ovu godinu sudjelovanje u alkarskoj povorci iznimno će pauzirati alkar Pavao Prolić

Kandidati su odluku alkarskog vojvode primili i prihvatili viteški, bez pogovora. Svoju odluku alkarima vojvoda Šušnjara priopćio je u nazočnosti predstavnika alkarske uprave kao i članova Časnog suda, predsjednika Boška Vladović i članova dr. Tomislava Župića i Mladena Pletikosića.

U ponedjeljak počinju i pripreme momačke čete na čelu koje će stupati Ivo Vukasović Parin čiji je zamjenik Mario Blajić.

image
Sasa Buric/Cropix

- Pred nama je najvažniji alkarski tjedan u kojemu kopljanicima ostaje "uštelavanje" koplja i pogodaka. Prošle godine na Bari, Čoji i Alci imali smo vrhunske rezultate s dvostrukim i trostrukim pripetavanjima, što priželjkujemo i ove godine. U odnosu na nekoliko posljednjih godina imamo povećani broj ozljeda konja. Alkarska ergela ima dovoljni broj kvalitetnih konja za izvedbu ovogodišnje Alke, ali za slijedeću godinu morat ćemo nabaviti nekoliko novih konja – kazao nam je alkarski vojvoda Mario Šušnjara. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 23:35