StoryEditorOCM
Zagorasredišnje slavlje

Već sada prema Sinju iz svih pravaca teku rijeke ljudi; vjernicima donosimo sve informacije za blagdan Velike Gospe...

Piše Toni Paštar
13. kolovoza 2024. - 20:45

Nakon što su 4. kolovoza alkarski vitezovi održali svoje 309. nadmetanje, u četvrtak 15. kolovoza u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima po 309. put održat će se svečano slavlje u čast sinjske Majke od milosti, među vjernim pukom znane kao Čudotvorne Gospe Sinjske. Ovogodišnje slavlje u Svetištu Gospe Sinjske ima posebnu dimenziju jer je Gospina crkva odlukom pape Franje, odnosno Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta iz lipnja ove godine, uzdignuta na čast bazilike.

Kada je poslije 150 godina provedenih pod čizmom Osmanskog carstva 1686. godine cetinski kraj oslobođen, katolički puk u Bosni, naročito na potezu od Rame do Kupresa, izložen je sve nepodnošljivijem zulumu radi čega je dolazilo do otvorenih pobuna. Osmanlije su glavnim krivcima za pobune držali franjevce koji su stoga od Stojana Jankovića tražili da ih oslobodi. Janković je pošao u pomoć narodu i fratrima, ali je 23. kolovoza 1687. godine poginuo na Duvanjskom polju. Jankovića je na mjestu vođe zamijenio fra Pavao Vučković koji je polovicom listopada 1687.godine poveo narod iz Rame i sve druge koji su im se na putu priključili i naselio ih diljem cetinskog kraja pa sve do Drniša.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Fra Pavao je sa sobom ponio i sliku Majke od milosti koja je za njega imala posebno značenje mada u crkvi u Rami nije imala status sakralnog predmeta. Nakon fra Pavlovih životnih putešestvija, koje su uključivale ropstvo u Bagdadu i Carigradu, bijeg iz Carigrada u Veneciju i povratak u Sinj, gdje je završio s izgradnjom prije zarobljavanja započete nove crkve, čiji su gabariti do danas nepromijenjeni, 8. kolovoza 1715. godine stiže novo zlo, u povijesti znano kao Mali ili Sinjski rat između Mletačke Republike i Osmanskog carstva. Silna vojska seraskera Mehmeda paše Ćelića u krvi je slomila hrabre Otočane i udarila na Sinj gdje su najprije zapalili novu crkvu. Skupina od oko 700 vojnika, malobrojni puk i dio svećenstva sklonili su se na utvrdu Grad. Franjevci su sa sobom ponijeli i sliku Majke od milosti.

Kada su branitelji poslije 7 dana odolijevanja jurišima osmanlijske vojske, već desetkovani, iscrpljeni, a od oružja su im ostale još samo sablje, očekivali novi i posljednji juriš neprijatelja i svoj izvjesni kraj, u noći na 15. kolovoza svi skupa su, franjevci, puk i vojnici, postavili sliku Majke od milosti zazivajući nadnaravnu pomoć. Dogodilo se čudo. Umjesto da u zoru krenu u pobjedonosni juriš osmanlijska vojska Sinju je okrenula leđa i u kolonama se preko Sinjskog polja kretala put Cetine i dalje preko Vagnja do Livna odakle su i krenuli u napad na Sinj. Za tu svoju pobjedu branitelji su sve zasluge pripisali zagovoru Majke od milosti koja je uslišila njihove molitve.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Od tada je slika Majke od milosti ponijela ime Gospa Sinjska i uzdignuta je na čast oltara, a upravo Njoj je posvećena obnovljena nova sinjska crkva. Nije se sve, međutim, odvijalo baš lako. Kada su 1721. godine obnovili od Osmanlija zapaljenu crkvu franjevci su krenuli u nju prenijeti sliku Majke od milosti-Gospe Sinjske koja je svo vrijeme, od 1715., ostala pod zaštitom vojnika na starom Gradu. Kako su se vojnici suprostavili naumu franjevaca fra Pavao Vučković je potegao do Venecije i od dužda isposlovao povrat slike. Na dan prenošenja na Gradu je slavljena svečana sveta misa, a onda je slika Gospe Sinjske u procesiji donešena u novu sinjsku crkvu i uzdignuta na oltar gdje se i danas nalazi.

Protokom vremena vjernici su u sve većem broju hodočastili Gospi Sinjskoj svjedočeći kako su upravo po njenom zagovoru ostvarili brojne milosti koje se drže nadnaravnima i mogu se objasniti samo vjerom. Svetište Gospe Sinjske, sa samostanom svojih vjernih čuvara franjevaca, izrastao je u najveće marijansko svetište kojemu iz godine u godinu hodočasti sve veći broj vjernika i Gospinih štovatelja, a čija brojka se mjeri u stotinama tisuća. Sinjskoj Majci hodočasti se kroz cijelu godinu, organizirano najviše u kolovozu, a zenit se dostiže 15. dana u tome mjesecu kada se slavi blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u narodu znani kao Velika Gospa.

Tako je i ove godine. Od posljednjih dana srpnja prema Gospinom Sinju iz svih putnih pravaca teku nepregledne rijeke ljudi, a svima je cilj doći u crkvu Gospe Sinjske, stati pred Gospin oltar, najčešće kleknuti i pogleda usmjerenog u blago lice slike sa zlatnom krunom i uokvirenu srebrom povjeriti joj teret koji nose na duši, zatražiti pomoć ili iskazati zahvalnost za pružene i doživljene milosti.

U četvrtak, na dan blagdana, kada će se održati središnje slavlje, u Sinju će broj nazočnih osoba za 4, 5 ili više puta nadmašiti broj stalnih stanovnika alkarskog grada. Po ustaljenoj praksi svima njima je nužno omogućiti zadovoljavanje duhovnih i materijalnih potreba. Za duhovne su zaduženi sinjski franjevci i desetine drugih svećenika koji su im pristigli u pomoć.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Pripremili smo se najbolje što smo mogli kako bismo svakom pristiglom hodočasniku ispunili njegova očekivanja. Ove srijede svete mise u Svetištu održavaju se svakog punog sata od 6 do 11 sat, a poslijepodne u 15, 16, 18 i 21 sat. U 8 sati je misa na Gradu, u 17,15 sati u crkvi je molitva krunice, a u 18 su Pohvale Gospi Sinjskoj i svečana sveta misa na Trgu dr. Franje Tuđmana koju predvodi mons. Ranko Vidović, biskup Hvarski.

Moilitveno bdijenje na Gradu je od 22 do 6 sati. Hodočasnicima koji se žele ispovjediti, a takvih je najviše, na raspolaganju je 40-ak ispovjednika u vremenu od 5 do 12,30 i od 14 do 21,30 sati. Na dan blagdana u Svetištu su jutarnje mise u 4,5,6,7 i 8 sati. Na Gradu je misa s početkom u 8 sati. Tradicionalna procesija sa slikom Gospe Sinjske ulicama Sinja i svečanom svetom misom počet će u 9,30 sati, a predvodit će je mons.

Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup. Poslijepodnevne mise održat će se u 15 i 16 sati. Večernja sveta misa na Trgu dr. Franje Tuđmana počet će u 18 sati, a predsjedat će joj fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja. Crkva je za hodočasnike od srijede na četvrtak otvorena 24 sata, a na sami blagdan bit će otvorena od ponoći do 22 sata. Mi sinjski franjevci s ponosom gledamo kako svi putevi vode u Sinj, svim dobronamjernim ljudima želimo mir i dobro, a samo u četvrtak očekujemo da će kroz naš grad i crkvu proći više od stotinu tisuća vjernika – kaže fra Marinko Vukman, gvardijan Franjevačkog samostana i Svetišta Gospe Sinjske.

Za onaj drugi dio, od dostatne ponude za nahraniti gladne i napojiti žedne do kompletne logistike i sigurnog okruženja na usluzi pristiglim hodočasnicima i ostalim gostima su civilne službe kojima koordinira gradonačelnik Miro Bulj.

- Pozivam sugrađane da otvorenog srca budu dobri domaćini svim hodočasnicima i putnicima namjernicima koji pristižu u naš grad za blagdan Gospe Sinjske koji slavimo i kao Dan grada Sinja. Ovaj posao uspješno se radi iz godine u godinu pa sve žurne službe, sve gradske tvrtke i crkva znaju svoje uloge i zadaće. Za pristigle hodočasnike osigurali smo besplatnu vodu za piće koja će se dijeliti na 4-5 punktova.

Osigurani su i dodatni timovi Hitne medicinske pomoći. Za vrijeme središnjeg slavlja dva tima bit će u ambulanti HMP, a jedan tim u dvorištu Franjevačkog samostana. Sva parkirališta u gradu, uključujući i prostore kao što su dvorište Franjevačke klasične gimnazije i Pazar, 14. i 15. kolovoza bit će besplatna. Apeliramo na vozače da ne parkiraju na ulicama kojima će prolaziti procesija: Glavička ulica - Matića ulica – Splitska ulica – Alkarsko trkalište – Put Petrovca - Kvartiri – Ulica Andrije Kačića Miošića – Trg kralja Tomislava – Glavička ulica. Automobile parkirane na trasi procesije uklanjat će "pauk".

image
Božidar Vukičević/Cropix

Očekujem da će se ugostitelji, kojima sam posebnom odlukom omogućio da u Dane Alke i Velike Gospe rade produženo, pridržavati dogovora i da će za vrijeme misnih slavlja ugasiti glazbu. I ove godine veliki dio Gradskog parka pretvorili smo u veliki ugostiteljski objekt na otvorenom i tu će se, po prihvatljivim cijenama, pristiglim gostima poslužiti, uz ostalo, na stotine pečenih janjaca i odojaka. Sretan sam što svi putovi vode u Sinj i što do sada nije zabilježen ni najmanji incident. Uz dobrodošlicu svim dobronamjernim osobama nadam se da će tako i ostati – kaže gradonačelnik Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 02:11