StoryEditorOCM
Zagoraraspali se skroz

Uoči lokalnih izbora SDP u Vrgorcu ostao bez vodstva. Ljude im pokupila Pranićeva lista, sad zazivaju povratak Lendića?

Piše Mate Primorac
10. listopada 2024. - 00:03
Na fotografiji: Saša Šimunović (SDP) i gradonačenik Mile Herceg (NLM) ispred spomen obilježja u Dragljanima s čelnikom Mjesnog odbora Mirom Jovićem i predsjednikom antifastističke udruge, Draganom BrljevićemPrivatni album

Čelni ljudi vrgorske organizacije SDP-a, predvođeni predsjednikom Sašom Šimunovićem, te potpredsjednicima Stankom Bašić i Željanom Barbirom nakon pet i pol godina na čelu organizacije  podnijeli su ostavke na stranačke dužnosti. Tako su socijal-demokrati nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora ostali obezglavljeni.

SDP je dugo godina bio najveća oporbena stranka u Tinovu gradu, kroz njihove redove prošli su za vrijeme bivše države i neki viđeniji HDZ-ovci.

No, njihovo „gašenje“ krenulo je pojavom bivšeg vrgorskog gradonačelnika Ante Pranića na lokalnoj političkoj sceni. Pranić je dobro znao to biračko tijelo jer je mu je otac bio dugogodišnji predsjednik te stranke te ga je počeo "vrbovati" kao  čelnik Nezavisne liste mladih, danas vladajuće stranke u Vrgorcu.

To se najbolje vidjelo po broju glasova; SDP je, naime, na lokalnim izborima 2013. godine imao 31 posto ili 1004 glasa, a 2017. godine pao je na 453 glasa, odnosno 12,37 posto. Nakon ostavke tadašnjeg vodstva predvođena Radom Bobancem, Slobodanom Vujicom i Robertom Rešetarom, stranka je za povjerenika imenovala Tomislava Jelavića iz Podprologa.

U unutarstrančkom nadmetanju Saša Šimunović je kao mlada snaga pobijedio strančkog veterana Gojka Trlina iz Ravče. No, nije uspio zaustaviti slobodan pad stranke i okretanje SDP-ovaca Nezavisnoj listi mladih.

Na posljednjim lokalnim izborima 2021. godine vrgorski SDP-ovci ostali su bez predstavnika u Gradskom vijeću, dobili su 223 glasa ili 6,12 posto. Ne može se reći da se Šimunović nije trudio, međutim, vjerojatno su mnogi SDP-ovci procijenili da će lakše kroz spomenutu listu pobijediti HDZ, nego preko svoje stranke.

Pored toga jedan dio njih je ispred NLM-a dobio neke sinekure i poslove, pa se nisu više bavili stranačkim terenom. Šimunović je nekoliko puta upozoravao na maćehinski odnos Iblerova trga prema Vrgorcu, na zadnjim unutarstranačkim izborima podržavao je makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića kao mladu i progresivnu struju koja bi jednog dana mogla donijeti  stranci pobjedu  na parlamentarnim izborima.

Je li se nakon svega razočarao u rezultate ili je shvatio da je sve Sizifov posao koliko god gurao neke stvari u Vrgorcu, ne znamo. No, ono što je sigurno da su mnogi SDP-ovci zbog NLM-a, žrtvovali svoju stranku, jedan dio članova preko društevnih mreža sad  zagovara povratak stranačkog veterana Vedrana Lendića na čelo, kako bi podigao stranku iz pepela. Hoće li se Lendić toga prihvati, i koliko ima motiva i energije s time se baviti, bit će zanimljivo pratiti.  

-U ovih pet i pol godina, kao i u svemu u životu, bilo je puno izazova, prepreka, podmetanja, ali isto tako puno više lijepih poticajnih i ponosnih trenutaka znajući da si napravio nešto za svoje mjesto, za svoje ljude i generacije koje dolaze. S ovim činom želimo dati priliku organizaciji da se regrupira, reorganizira i osvježena krene nadamo se u novom, još boljem smjeru- poručili su vrgorski SDP-ovci preko društvenih mreža svojim članovima i simpatizerima.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 00:04