StoryEditorOCM
ZagoraSUZA ZA SIKIRICU

Umjetnik koji je obilježio Alku i Sinj, a pozlatio je i hrvatsku kunu i jugoslavenski dinar, ovo je knjiga o njemu

Piše Toni Paštar
1. kolovoza 2024. - 13:33

U prostoru Galerije "Sikirica" unutar Alkarskih dvora je sinjskoj i široj javnosti predstavljena je knjiga "Stipe Sikirica – život, obitelj, prijatelji", autora Nediljka Sikirice, najmlađeg brata velikog hrvatskog kipara.

Djelo je nastalo kroz razgovore Stipe i Nediljka, zabilježene na videozapisu, iz kojih je mlađi brat oblikovao tri poglavlja u kojima kroz Stipine riječi kazuje o životnom putu Stipe Sikirice, njegovoj brojnoj obitelji i osobama s kojima je prijateljevao, a koje su bile u samom vrhu hrvatske kulture, koji su utjecali na društvena kretanja i imali utjecaj na kreiranje političke misli koja je u konačnici dovela do samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Knjigu su predstavili Stipini i Nediljkovi prijatelji prof. dr. Stipe Botica, prof. dr. Ivan Bošković i autor koji je pustio suzu što ovom, kako je kazao, slavlju Sikirica, nije nazočan i Stipe. Skupu je kipareve pozdravne riječi prenijela njegova kćerka Jelena ističući da je umjetnik zdrav i da se osjeća dobro, ali bi mu zbog tereta godina dolazak u Sinj predstavljao napor.

Cijeli likovni opus Stipe Sikirice obilježio je rodni kraj, a neiscrpna inspiracija bili su njegovi dječački i mladenački doživljaji cetinskog kraja i u njemu posebno drage Sinjske alke. Njegova skulptura Spomenik alkaru, na početku staze trkališta, postavljena 1965. godine u čast 250. Sinjske alke, postala je vizualno obilježje grada.

Njegovo drugo veliko djelo, po ocjeni brata Nediljka, u ravni s navedenim Alkarom su vratnice na glavnom ulazu u crkvu Gospe Sinjske. Sikiričin prvi umjetnički rad je Na izvoru ili kao je Sinjani zovu Luca, postavljena u perivoju Šetelišta Alojzija Stepinca, a posebnu umjetničku vrijednost ima njegova skulptura Mladenci.

Gledano iz sinjske perspektive Sikirica je u svom kulturnom opusu ostavio snažni i neizbrisivi otisak, a jedinstveni je likovni umjetnik u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu na osnovu čijih likovnih rješenja su iskovani serijali zlatnika i srebrnjaka dviju novčanih jedinica, jugoslavenskog dinara i hrvatske kune. Radi se o zlatnicima i srebrnjacima na temu Sinjske alke.

Posebno je zanimljivo poglavlje knjige koja se odnosi na prijatelje Stipe Sikirice koji su se redovito okupljali i njegovu ateljeu. Među tim velikanima bili su Jure Kaštelan, Ivan Raos, Jozo Laušić, Josip Pupačić, Ranko Marinković, Tomislav Ladan, Vasilije Jordan, Fabijan Šovagović, Dragutin Tadijanović, Ante Topić Mimara, Mirko Božić, Stjepan Gunjača i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 12:56