StoryEditorOCM
ZagoraNE PONOVILO SE

Ubio mačića u Imotskom: učenik prijavljen tužiteljstvu, škola ga izbacila, već je imao - opomenu pred isključenje!

Piše Božidar Lončar
9. veljače 2024. - 19:49

Kako su nam odgovorili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, službenici Postaje granične policije Imotski dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja.

- Protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - odgovorili su iz policije.

Prijavljeni 19-godišnjak je učenik četvrtog razreda Ekonomske srednje škole u Imotskom, potvrdio nam je ravnatelj škole Željko Đuzel i odgovorio kako mu je izrečena mjera izbacivanja iz škole.

image

Kompleks srednjih škola u Imotskom

Ivo Ravlić/Cropix

- Odlukom Vijeća je od danas pod suspenzijom koja traje osam dana. Tom prilikom ćemo razgovarati s roditeljima koji su nam dali suglasnost za izbacivanje. On mora doći u ponedjeljak kako bi potvrdili mjeru i više neće biti učenik škole. Policiji smo podnijeli kaznenu prijavu kao i Zavodu za socijalnu skrb u skladu s Pravilnikom. I da ne potpiše suglasnost, on se isključuje iz škole - istaknuo je Đuzel.

Svjedočanstva i fotografije

Ravnatelj nam je kazao kako je izbačeni maturant već imao mjeru - opomenu pred isključenje i to zbog radnje koja je povezana sa životinjama. Tada nije bilo riječ o djelu poput onog za kojeg se od danas sumnjiči. Naime, donio je ribu kupljenu u dućanu u razred i tu je ostavio.

Da podsjetimo, za nemili događaj, koji je šokirao hrvatsku javnost, doznali smo preko "Udruge za zaštitu životinja sveti Franjo Asiški - Imotski" koja je na Facebooku objavila nekoliko statusa navodnih svjedočanstava kao i fotografije za koje su nam rekli da su izvorne, s mjesta događaja, a koje prikazuju tijelo nesretnog mačića. 

- Saznali smo preko roditelja učenika koji idu u tu školu. Sve se dogodilo ispred srednjoškolskog centra u Imotskom za vrijeme odmora ili nakon nastave.

Više je djece bilo tu i jedan se dečko igrao s mačićem, a drugi ga je zavitlao u zrak i bacio 20 metara u zrak nakon čega je mačić pao na betonski pod dvorišta i uginuo -  kazali su nam iz imotske Udruge u srijedu.

Istog dana nam je Ekonomska škola Imotski odgovorila kako ih je o događaju obavijestila skupina učenika zgrožena viđenim. Ti učenici su ovog tjedna bili u školu i s njima je odrađen razgovor, potvrdio nam je ravnatelj Đuzel.

‘Ne mogu ga razumjeti‘

- Bili su zgroženi, dolazili su na školsko dvorište i psi sa slomljenom nogom, oni su se brinuli o njima, uvijek bi našli vlasnika. Ne mogu razumijeti mladog čovjeka da tako nešto napravi. Učenici su došli u školu, razgovarali smo s njima i ponudili pomoć. I njima je žao što se dogodilo kao i nama svima. Nitko se ne osjeća ugodno, ali bitno da je o svemu bilo objektivno izvještavano.

image

Imotski gradonačelnik Ivan Budalić

Duje Klarić/Cropix

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić  je također potvrdio ravnateljeve riječi i izjavio da je riječ o izdvojenom slučaju.

- Grozno je to što se dogodilo. Mučno je i nije u redu da se dogodilo - kratko je rekao Budalić.

Zavod za socijalni rad nam je jutros odgovorio kako još nije zaprimio prijavu i nema saznanja o nemilom događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. srpanj 2024 13:36