StoryEditorOCM
Zagorazaziva se inspekcija

U Sinju vrije zbog zapošljavanja Buljeve savjetnice: ‘Završni čin operacije uhljebljivanje‘; ‘Ni Kim se ne bi postidio‘

Piše Toni Paštar
19. srpnja 2024. - 07:56

Odluka gradonačelnika Sinja Mira Bulja da u gradsku upravu na neodređeno vrijeme zaposli svoju blisku suradnicu Boženu Romac, s nemalim zaslugama za njegov izbor na dužnost poteštata alkarskog grada, koju mu je kroz protekle tri godine bila savjetnica preko ugovora o djelu, izazvala je među Buljevim oponentima buru negodovanja.

Na društvenim mrežama pokrenuta su prozivanja i optužbe za uhljebljivanje, još jedno u nepreglednom Buljevom nizu. Od političkih aktera prvi je javno reagirao gradski vijećnik Ante Jukić, ujedno tajnik Gradskog odbora HDZ-a, koji je naveo da se u najstrožoj tajnosti u sinjskoj gradskoj upravi odvija završni čin, poslije slučaja Ređija druga najkompleksnija operacija gradonačelnika Mira Bulja u cijelom mandatu.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Operacija uhljebljivanja političke savjetnice od koje je već jednom odustao zbog pritiska javnosti. Nakon što je u dosadašnjem mandatu u gradsku upravu i tvrtke zaposlio sve zainteresirane kandidate s Mostove liste za Gradsko vijeće, sve one s Mostovih lista za mjesne odbore, rodbinu i druge Mostove zaslužnike, konačno, kao šlag na tortu, na red je došla i politička savjetnica koja duže od 3 godine putem nezakonitog ugovora o djelu obnaša tu dužnost, a zapravo kao gradonačelnica iz sjene vuče sve konce i vodi Sinj i gradsku upravu za vrijeme dok Bulj zbog brojnih saborskih, županijskih i kavanskih obveza izbiva iz zgrade uprave - napisao je Jukić.

image

Stipislav Jadrijević

 

Paun Paunović/Cropix

Na istu temu se, poslije dužeg vremena, građanima Sinja izravno obratio i ugledni kirurg prof. dr. sc. Stipislav Jadrijević, nositelj istoimene nezavisne liste koja u Gradskom vijeću Sinja participira s tri vijećnika. Gradonačelnici Sinja s te liste upravljali su alkarskim gradom od 2009. do 2021. godine, a potom je vlast preuzeo Miro Bulj.

- Upravo je zaposlio svoju političku savjetnicu, inače vječnu studenticu bez diplome u 50. godini bez dana radnog staža na stalnom radnom mjestu, u očito namještenom natječaju u kojem je komisija kojoj je dotična izravno nadređena birala Buljevu političku desnu ruku na radno mjesto u gradskoj upravi.

Kao Kim iz Sjeverne Koreje

- U komisiji koja je birala savjetnicu sjedi i osoba koju je Bulj tek nedavno zaposlio u gradsku upravu i još je na probnom roku, ali je očito pouzdana i bliska savjetnici. Dotičnu savjetnicu Bulj je doveo sa sobom u Gradsku upravu po dolasku na mjesto gradonačelnika jer je bila na njegovoj političkoj listi i omogućio joj da iako je zaposlena na ugovor o djelu neovlašteno sjedi u gradskoj upravi i šefuje gradskim službenicima od kojih su je neki sad izabrali na radno mjesto. Ove Buljeve prakse bi se postidio čak i Kim iz Sjeverne Koreje - piše dr. Jadrijević i nastavlja:

image
Vojko Bašić/Cropix

- Bulj koji se inače lažno kune u poštenje, transparentnost i kompetencije onih koje on bira pri zapošljavanju do danas je u gradsku upravu i gradske tvrtke u namještenim natječajima uhljebio nekoliko vlastitih rođaka, osobnih prijatelja i MOST-ovih sljedbenika i članova, mahom bez kompetencije i iskustva za poslove na koje su primljeni. Rezultat Buljevih uhljebljivanja je nefunkcionalna gradska uprava bez efikasnih pročelnika, nepripremljeni i loše provođeni projekti i nedopustivo visok angažman konzultanata koje masno plaćaju građani Sinja.

image

Miro Bulj

Vojko Bašić/Cropix

Zbog svega toga NL dr. Jadrijevića traži da inspekcija rada Državnog inspektorata i DORH ispitaju zakonitost svih zapošljavanja u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama od dolaska Mira Bulja na vlast, a posebice kompetencije i prethodno iskustvo osoba za poslove na koje su primljeni. Dr. Jadrijević traži od svih opozicijskih vijećnika da se pridruže inicijativi NL dr. Jadrijevića za sazivanje hitne izvanredne sjednice Gradskog vijeća grada Sinja povodom uhljebljivanja političke savjetnice.

Na kraju dr. Jadrijević poziva građane Sinja da na sljedećim lokalnim izborima na čelo Sinja izaberu osobu sa svim potrebnim kompetencijama za vođenje grada i iza koje su ostvareni rezultati u radu. 

Reagiranje Božene Romac možete pročitati ovdje: 

Božena Romac, savjetnica Mira Bulja: ‘Lokalni HDZ i NL dr. Jadrijevića me kleveću, sustavno napadaju i sramote...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:29