StoryEditorOCM
Zagora‘U SRIDU‘

Po Sinju danima kruži misteriozan dokument koji teško optužuje bivšu gradonačelnicu. U cijelu priču uključuje se USKOK?!

Piše Toni Paštar
23. srpnja 2024. - 08:01

Već tri i pol godine dvorana za jahanje izgrađena na hipodromu u Sinju ne otvara vrata ni konjima, ni jahačima. Hoće li zbog te dvorane sinjski gradski proračun doći u poziciju plaćanja penala jer je dvorana izgrađena novcem iz EU blagajne?

U alkarskom gradu svojevremeno je na velika zvona najavljen EU projekt "Sinj u sridu" i njime su se obećavala buduća brda i doline. Uredno se potrošio europski novac, da bi gradski oci potom zaboravili staviti u funkciju najveći i najskuplji od izgrađenih objekata, "Interpretacijsko – edukacijski centar Sinjska alka s parkiralištem"(IEC), u naravi zatvorenu dvoranu za jahanje.

image

Hipodrom u Sinju

Vojko Bašić/Cropix

Završna konferencija projekta "Sinj u sridu" održana je 21. prosinca 2020. godine. Prema tada prezentiranim podacima ukupna vrijednost projekta bila je 70.780.994,86 kuna, ukupno prihvatljivi projektni troškovi bili su 67.737.486,73 kune u čemu su bespovratna EU sredstva sudjelovala s iznosom od 54.869.560,49 kuna. Toga istoga dana radi predstavljanja IEC-a kao najvrijednijeg dijela projekta samo radi TV i foto objektiva u dvorani IEC-a pojavili su se jahači na konjima. Tada i do danas nikada poslije. A hoće li i ako hoće kada ne zna se. Osim ako Sinjane ne požure Uskok i Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu. Povučeni su potezi da se to dogodi.

Intrigantna pošiljka

Prije nekoliko dana u Sinju se konspirativno dijelio dokument od 5 stranica formata A4 naznačen kao kaznena prijava, a kojega je izmišljeni pošiljatelj naveden kao "Transparentni Sinj" s nepostojeće adrese "Šilanovac b.b." uputio Uskoku. Prijavljeni su bivša sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, njen zamjenik Denis Glavan, Igor Vidalina, nekadašnji vršitelj dužnosti predstojnika Ureda Grada, Marina Cvitković, direktorica gradske tvrtke "Kamičak" i Ivana Gugić, vlasnica j.d.o.o. Džokej koji je dobio u zakup u sastavu IEC namjenski izgrađeni prostor za ugostiteljski sadržaj.

image

Kristina Križanac

Jakov Prkić/Cropix

Cijela priča iz kaznene prijave svodi se na to da su se njih petoro udružili, osmislili i proveli plan "da se dokopaju poslovnog prostora (ugostiteljski objekt) koji se nalazi u prostoru IEC svjesno dovodeći grad Sinj u poziciju da snosi veliku materijalnu štetu". U biti, cijela prijava svodi se na optužbu spomenutih osoba da su proveli cijeli niz smišljenih nezakonitosti samo da ugostiteljski objekt u sastavu IEC dođe u posjed tvrtke Džokej.

Netko očito dobro upućen u sve što se događalo i komu je prilikom pisanja kaznene prijave Uskoku na raspolaganju bila sva dokumentacija okončava priču s nadnevkom 6. studenoga 2020. godine, danom kada je Džokeju ispred dijela dvorane dozvoljeno postavljanje montažnog dječjeg igrališta s tim da je prethodno ugostiteljski prostor dat u zakup istoj tvrtki kao i pravo korištenja parkirališta.

"Zlatni rudnik"

U prijavi se zaključuje kako je "Plan završen i uskoro se otvara ‘zlatni rudnik‘ za članove udruženja i uspješno izvlačenje sredstava na štetu proračuna EU, proračuna grada Sinja i društva Kamičak". Prijavitelj na kraju postavlja pitanje kako je moguće da nova gradska uprava i gradonačelnik nakon preuzimanja upravljanja Gradom u lipnju 2021. godine nisu poduzeli odgovarajuće zakonske radnje radi nanesene štete i sprečavanja buduće štete proračunu EU, grada Sinja i društvu Kamičak. Pita i da li je nova uprava Kamička nešto poduzela u tom smislu, a isto pitanje odnosi se i na Nadzorni odbor Kamička.

image

Ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

Zanimljivo je da se u prijavi ništa ne govori zašto kroz minule više od tri godine IEC nije aktiviran, zašto nisu otklonjeni evidentni nedostaci i pokrenut rad IEC sukladno projektnoj prijavi. Čini se da bi ta pitanja Sinjanima mogli postavljati istražitelji EPPO jer je, kazali su nam upućeni u ova događanja, netko iz Sinja ovu anonimnu kaznenu prijavu dopunio s u njoj prešućenim podacima i dostavio na zagrebačku adresu Ureda europskog tužitelja. Sudeći po onome što je dostupno javnosti, EPPO ima praksu ustrajati na dobivanju konkretnih odgovora za utrošeni svaki euro cent iz EU blagajne i sigurno se neće zadovoljiti friziranim podacima koji se povremeno iz Sinja šalju SAFU i na druge adrese i na osnovu njih zaključuje kako se sinjski EU projekt "Sinj u sridu" uredno ostvaruje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 19:57