StoryEditorOCM
ZagoraNEBESKA ZAŠTITNICA

U Sinju održano jubilarno 10. regionalno hodočašće Gospi Sinjskoj: misno slavlje uveličala klapa Sveti Juraj

Piše Toni Paštar
26. srpnja 2024. - 14:32

Pripadnici Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca, branitelja i povijesnih postrojbi od Zadra do Dubrovnika u petak su održali jubilarno 10. regionalno hodočašće Gospi Sinjskoj čime su otvorili organizirana hodočašća sinjskoj nebeskoj zaštitnici u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, a čija će kulminacija biti 15. kolovoza na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Pristigli hodočasnici već od 8 sati počeli su se okupljati u dvorištu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske odakle su u 10 sati krenuli u zajednički ophod za križem ulicama alkarskog grada noseći državnu zastavu RH i zastave svojih postrojbi.

U 10:30 sati u crkvi Gospe Sinjske počelo je središnje svečano misno slavlje koje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima i skupinom sinjskih franjevaca na čelu s gvardijanom fra Marinkom Vukmanom.

Među hodočasnicima su, uz ostale, bili brigadni general dr. Boris Zdilar, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Dragan Tokić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, Miro Bulj i drugi.

image
Toni Paštar

Na samom početku svete mise zavjetnu svijeću zapalio je brigadir Krešimir Rožman, zapovjednik 10. regionalnog hodočašća. Potom je domaćin gvardijan fra Marinko Vukman sudionike hodočašća pozdravio riječima dobrodošlice i zahvalio što su i ove godine u alkarskom i Gospinom gradu.

S radošću je naglasio kako je crkva Gospe Sinjske uzdignuta na čast bazilike male te ih je pozvao na svečan ost proglašenja koja će se održati 12. listopada. Pozvao je sve sudionike hodočašća da ne sao danas mole za mir u svijetu, posebno za mir u Svetoj zemlji i Ukrajini, a završio je riječima: Neka vas u časnoj i odgovornoj službi prati božji blagoslov po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

U prigodnoj homiliji mons. Bogdan podsjetio je da se ovo jubularno 10. regionalno hodočašće palo na blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, Isusove majke. Podsjetio je kako je Isus počeo nositi svoj križ od rođenja jer su ga Josip i Marija morali bijegom zaštititi od Herodove smrtne prijetnje, a takav mu je bio životni put sve do smrti na križu.

image
Toni Paštar

Velika je milost i privilegij imati djeda i baku u blizini, odrastati s njima ili njihovoj blizini. Nasuprot tomu je opsjena individualizma, iluzija da nikoga ne trebamo. Dođe vrijeme kada treba tuđa pomoć u svemu, ali shvatiš da si sam, bez pomoći, bez ikoga na koga se možeš osloniti. To je tužno otkriće do kojega mnogi dođu kada već bude prekasno. Usamljenost i odbačenost danas su uobičajene pojave u našem svijetu, a njihovi uzroci su mnogostruki, od žalosne društvene zavjere do vlastitih odluka. Zato ne propustimo pokazati nježnost djedovima, bakama, starijima osobama, posjećujmo one koji su klonuli duhom i više se ne nadaju da je drukčije moguće. Sebičnosti i odbacivanju suprostavimo otvoreno srce. Ovo hodočašće je duhovni, religiozni, molitveni osobni čin svakoga pojedinca, a ono se odvija u Godini molitve.

Za Katoličku crkvu u hrvatskom narodu 2025. godina ima i dodatno iznimno važne i snažne sadržaje i molitve. Hrvatski narod obilježit će 1100. obljetnicu održavanja splitskih nacionalnih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava, 925. i 928. godine u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Neka nas podsjeti na duboke korijene našeg kršćanskog, vjerničkog, crkvenog i državno-političkog ustroja i nacionalnog identiteta, na izvore Isusovih poruka Evanđelja.

Misno slavlje uveličala je klapa Sveti Juraj. Svim sudionicima 10. regionalnog hodočašća podijeljene su krunice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 23:09