StoryEditorOCM
Zagoraslime je zakon

U ovom selu u omiškom zaleđu nikad nije dosadno! Stalno im dolaze poznate face, i večeras imaju dobar razlog za druženje

Piše Sandra Barčot
20. rujna 2024. - 11:46

Mještani Slimena pozivaju sve zainteresirane na još jednu zanimljivu književnu večer u prostorima njihove „Čitaonice-knjižnice” u mjesnoj školi.

U petak (20. rujna), s početkom u 18 sati književnica Sanja Polak održat će promociju svojih djela, dok će u programu sudjelovati i djeca Osnovne škole Josip Pupačić, podružnica Kučiće kao i slimenska djeca.

Inače tek da podsjetimo, kako je akcijom volontera, redom mještana ova knjižnica obnovljena i vraćena u funkciju 10. lipnja 2023. godine, u sklopu jubilarnih dvadesetih „Ivanjskih večeri”.

- Tom prigodom priređena je književna večer u kojoj sam promovirala svoju najnoviju knjigu “Ka’ tica”, uz recenzenta i promotora knjige, akademika Luke Paljetka, koji je ujedno izvršio i sam čin svečanog otvorenja naše knjižnice – kazuje nam književnica Zvjezdana Čagalj, inače profesorica predškolskog odgoja, pa nam iznosi i ove detalje oko samog projekta „vraćanja u život” napuštene škole:

Oživjeli staru školu

- Radi se o novouređenoj učionici u školi u kojoj se do 2015. održavala nastava, a kako su od tada prestale nastavne aktivnosti u Slimenu, ovaj prostor je ostao potpuno neiskorišten. Zbog toga se pristupilo uređenju, nabavljen je i postavljen materijal za police, prikupljena je raznolika književna i multimedijalna građa s više od 2000 naslova koja je od tada dostupna i može se koristiti. Osim prikupljanja književne i druge građe, sama ideja i prvotna namjera bila je tijekom godine održavati razna prezentacijska, čitalačko književna i multimedijalna događanja.

Tako je u proteklom razdoblju priređeno nekoliko programa uz sudjelovanje poznatih književnika i drugih osoba s kulturno obrazovnog područja.

image

Zvjezdana Čagalj

Jakov Prkić/Cropix

- Gostovao je svestrani i nagrađivani umjetnik Damir Karakaš koji je u interakciji s publikom crtao, svirao i govorio o svom bogatom književnom radu, o njegovim djelima na kazališnom repertoaru i na filmu, te je predstavio svoj najnoviji roman „Potop”. Zatim je prof. Maja Punoš Rebić priredila pripovijedanje „Priče o Mudroj Sovi“ te je održala radionicu i predavanje kojima je ukazala na opasnosti prekomjernog i nekontroliranog korištenja interneta i videoigara u svakodnevnom životu i odrastanju mlađe populacije – niže nam minula događanja Čagalj, dodajući:

- Također, za mlađe uzraste zaposlenice Dječjeg vrtića "Carić" iz Novalje izvele su moj igrokaz "Raspjevane priče", a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Hrvatskim društvom pisaca i udrugom SpLitera, kroz projekt "Bečka kavana" gost je bio austrijski književnik Vladimira Vertlib koji je predstavio svoj novi roman "Zebra u ratu" tiskan na njemačkom i hrvatskom jeziku. Zadnje književno događanje prije ljetne stanke bilo je s književnikom i fotografom Edijem Matićem kada se na zanimljiv i netipičan način razgovaralo o književnosti, izdavaštvu, poziciji pisaca... pri čemu je prezentirana zbirka poezije "Neke riječi ne stanu u pjesmu".

A svi ovi programi osmišljeni su kao godišnji i kao pokušaj širenja kulturno obrazovnog sadržaja na manja mjesta, namijenjeni su široj populaciji u svrhu kreativnog provođenja slobodnog vremena i s ciljem edukacije, interakcije i promocije kulture čitanja i pismenosti te svrsishodnog korištenja novih tehnologija i razvoja kognitivnih sposobnost kod djece i mlađih.

- Ovakvim pristupom nastojimo zainteresirati i širu populaciju, pogotovu onu iz obližnjih i susjednih mjesta koja nemaju sličnih sadržaja. U perspektivi, osim književnih programa mogući su i drugi sadržaji: izložbe, filmske projekcije, plesni i dramski programi, edukativne i kreativne radionice, prezentacije i promocije, koncerti i razna aktivistička zbivanja. Time se želi pridonijeti boljoj obrazovnoj slici društva, medijskom opismenjavanju, provođenju suvremenih i prilagođenih edukacija vezanih uz digitalno doba te smanjenju štetnog utjecaja novih tehnologija – ističe Zvjezdana Čagalj, naglašavajući:

KUD Slime pokretač svega

- Novouređeni prostor, znači interijer, knjižni i drugi fond, pripremljen je i opremljen vlastitim radom i sredstvima. Nositelj ovih aktivnosti je Kulturno umjetničko društvo „Slime“ koje više od dvadeset godina kroz lipanj i srpanj organizira „Ivanjske večeri”, manifestaciju koja uključuje različite umjetničke izričaje: od koncerata klasične glazbe, prezentacija i izložbi, promocija knjiga, glazbeno poetskih večeri, filmskih projekcija, dječjih radionica, pučkih fešti i slično. Manifestacija je inicijalno i gotovo spontano nastala organizacijom Večeri dalmatinskih klapa, sad već davne 2002. godine, da bi vremenom rasla i uključivala već spomenuta događanja. Večer dalmatinskih klapa u sklopu Ivanjskih večeri održana je ove godine po dvadeset prvi put, vremenom je postala nadaleko poznata, uključuje nastupe domaćih i inozemnih klapa čime su ovi klapski koncerti dosegli iznimnu kvalitativno izvedbenu i produkcijsku razinu, kojima svoj umjetnički potpis daje prof. Jasminko Šetka.

A evo početkom jeseni, program se nastavlja i to književnom večeri autorice Sanje Polak, zagrebačke književnice koja piše najčešće djela za djecu, scenarije za dječje radijske i televizijske emisije, a suautorica je i većeg broja udžbenika za osnovnu školu i razrednu nastavu. Među brojnim djelima „Dnevnik Pauline P.” je njena izuzetno popularna knjiga koja je uvrštena i u obaveznu lektiru za osnovnu školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 11:46