StoryEditorOCM
ZagoraUTRKA 13 SELA

Trail spektakl u Cisti Velikoj: trijumf Norvežanina Jonesa (11), nećete vjerovati koliko je star najmlađi natjecatelj

Piše Snježana Šetka
Josipa Rimac Vlajčić
2. rujna 2024. - 21:49

Treća trail utrka ‘13 sela‘ kroz Cistu Veliku pokazala se kao privlačno druženje ljubitelja prirode koji su uživali u trčanju, druženju i dobroj zabavi u sklopu Ciskog lita što ga organizira lokalna udruga, KUŠU Cista Velika.

Natjecalo se u tri kategorije, dječjoj i dvije odrasle na 8 i 16 kilometara, te su HGSS, HPD Imotski i Crveni križ Imotski održali i radionice u kojoj su najmlađi htjeli znati sve o čarima planinarenja, a imali su i priliku vidjeti kako se pruža prva pomoć.

Najzanimljivija je bila utrka djece u kojoj je najmlađi sudionik bio maleni Luka Mandarić kojem su tek dva i pol mjeseca! Dopratili su ga mama Ivana i tata Ante ali i bake, Božena i Ilonka koja je šetala i tek malo starijeg unuka Davida dok su mu mama i tata, Petra i Petar, bili okupirani poslovima oko utrke. Mališani su neodoljivi, ali ne smijemo slikat djecu bez dopuštenja roditelja... A oni se samo smiju i kažu: Ma, samo ti slikaj, tu smo svi, babe, ćaće, matere...

image

Neumorni trkač Emil Jones je toliko popularan da se svi žele slikati s njim

Privatni album

Najviše natjecatelja bilo je u kategoriji djece koja su trčala najkraću dionicu od 1000 metara, a najbrži je bio Norvežanin Emil Jones koji je i lani pobijedio na utrci u Cisti. Tek mu je 11 godina, a Emil je već prava zvijezda.
U Cistu je stigao u pratnji tate Aleksa i sestre Diane, dok su mama i brat ostali doma, u Makarskoj. Samo koji sat prije, Jones je u obližnjem Livnu osvojio zlatnu medalju na tamošnjoj utrci. To mu je tek jedna od njih više od šest stotina, većinom zlatnih! koliko ih je osvojio proteklih godina od kako se s obitelji doselio u Hrvatsku.

Došli smo na ljetovanje i ostali, kaže mu otac. Emil je čudesan. Genije! Neodoljivo dijete! Ne samo da je brz, nego se još bavi i judom i veslanjem, a obožava i – skladanje! Note su kod njega na prvom mjestu, vidi se kao glazbenik, možda i kao dirigent! Mobitel za nj nije nikakva posebna igračka, a kupio ga je vlastitim novcima koje je zaradio svirajući flautu na ulici. A zašto ga je kupio? Pa samo zato da mu se vršnjaci ne bi rugali kako nema mobitel!

image

Norvežani već nekoliko godina žive u Hrvatskoj, a tata Aleks redovito prati sina Emila na natjecanjima

Privatni album

Emil Jones uz to je osvojio i srebrnu medalju u utrci s odraslima na osam kilometara! Obožava trčanje i nikad se ne umara od toga.

Bili su tu i članovi HPD-a "Imotski" koji su sudjelovali u samoj trail utrci kao natjecatelji, ali su i nakon završetka natjecateljskog dijela odradili edukacijski dio kojim su predstavili rad imotskog planinarskog društva.

Tako su voditelj izletničke sekcije Milan Buljan i zamjenik pročelnika izletničke sekcije Ante Buljan djeci pokazali kako se koristi planinarska oprema i odgovarali na njihova pitanja. Na edukaciji su većinom sudjelovali najmlađi natjecatelji utrke na tisuću metara.

Na utrci su sudjelovale i dopredsjednica HPD-a "Imotski" Josipa Rimac Vlajčić, ujedno i naša kolegica, i v.d. ravnatelja Crvenog križa Ana Petričević koja je također održala prigodnu edukaciju najmlađima.

Dojmovi koje nose iz Ciste su isključivo pozitivni:

- Izvrsna organizacija i predivna priroda, baš su pozivnica za sudjelovanje i na idućim aktivnostima ove udruge. Staza je zahtjevna, ali dolazak na cilj je stvarno neprocjenjivo iskustvo, rado ćemo se odazvati svim aktivnostima koje budu organizirane u Cisti Velikoj, jer ekipa baš zna kako se ro radi – poručili su Imoćani očarani sudjelovanjem na 3. trail utrci u Cisti Velikoj u organizaciji udruge KUŠU Cista Velika.

Kao pobjednici ostat će zapisani, u utrci Sela na 16 km Vedran Poljičanin koji je osvojio zlatnu medalju, dok je srebro osvojio Davor Milardović, a broncu Ante Ivkošić. U utrci Bunari na 8 km pobijedio je Stipan Kegalj, srebrni je bio Emil Jones, a brončani Mate Banović. Među ženama je najbrža na 8 km bila Lea Ćaleta, do srebra je dotrčala Anita Kegalj, a Matea Vučak osvojila je broncu.

Organizatori su zadovoljni i ističu kako Trail utrka "13 Sela" u Cisti Velikoj pruža jedinstvenu priliku za istraživanje prekrasne prirode i kulturne baštine te vodi sudionike kroz različite terene i pitoma sela, omogućujući im da iskuse autentični ruralni krajolik.

image

Ponosne bake Božena Vuica i Ilonka Mandarić s unucima Lukom i Davidom koji su bili najmlađi sudionici 3. Trail utrke u Cisti Velikoj

Privatni album
image

Luka u sportskoj majici s tatom Antom spreman za utrku

Privatni album
image

Mlada baka Božena Vuica drži unuka Luku dok mu tata Ante priprema mlijeko prije utrke

Privatni album
image

3. Trail utrka u Cisti Velikoj

Privatni album
image

3. Trail utrka u Cisti Velikoj

Privatni album
image

HPD-ovci iz Imotskog prije 3. Trail utrke u Cisti Velikoj

Privatni album
image

Mališane je jako zanimalo kako se pruža prva pomoć

Privatni album
image

Mališane je jako zanimalo kako se pruža prva pomoć

Privatni album
image

Zipline je djeci bio posebno zanimljiv

Privatni album
image

Ana Petričević iz Crvenog križa poučavala je mališane umijeću pružanja prve pomoći

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 00:31