StoryEditorOCM
Zagorazone ograničenja

Svinjska kuga pojavila se uz granicu s BiH, država donijela hitne mjere! Imoćane to ne brine, doznali smo i zašto...

Piše Braco Ćosić
20. srpnja 2024. - 18:37

Pojava afričke svinjske kuge u blizini Imotske krajine, konkretnije u dijelu koji graniči sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, digla je na noge državne institucije, konkretno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koje je hitno donijelo novo rješenje o zonama ograničenja, u koje ulaze neka područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image

Granični prijelaz na Jovića mostu

 

Braco Ćosić

To su grad Imotski, naselja Vinjani Gornji, Vinjani Donji, Glavina Donja, Glavina Gornja, Medvidovića Draga, Kamenmost, Grubine, Hršćevani, Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice, Šumet te Zmijavci. U navedenim zonama primjenjuju se mjere ograničenja za suzbijanje afričke svinjske kuge. Pozivaju se svi koji drže svinje na pojačan oprez te da svaku sumnju prijave nadležnim organima.

image

Mještani u Vinjanima Gornjim ne strahuju od širenja bolesti

 

Braco Ćosić

Pojačane kontrole

Na terenu, u Vinjanima Gornjim, uz samu granicu sa susjednim posuškim Vinjanima, gdje je kod tamošnjih uzgajivača potvrđena svinjska kuga, ljudi nisu baš previše uzbuđeni jer, kako nam kažu, u Vinjanima Gornjim baš i nema mnogo onih koji uzgajaju svinje, tek poneki mještanin za svoje osobne potrebe.

Na samoj granici provode se već poznate mjere zabrane uvoza mesa i mesnih prerađevina iz susjedne države. Ipak, nakon pojave afričke svinjske kuge pojačane su i carinske i kontrole pogranične policije.

– Među našim sumještanima, ne samo uz granicu, nego i na širem području, nema mnogo onih koji uzgajaju svinje, ali mi svejedno moramo poduzeti preventivne radnje, ne samo kako bismo pomogli susjedu, nego i da zaštitimo sebe.

image
Ivana Nobilo/Ilustracija/Cropix

Proglašena je zona zaštite i zona ograničenja, a građanima poručujemo da budu mirni. U slučaju bilo kakvih sumnjivih pojava kod svinja trebaju obavijestiti nadležna tijela. Mi ćemo, dakako, budno pratiti cijelu situaciju, održat ćemo i sjednicu civilne zaštite – rekao je imotski gradonačelnik Ivan Budalić.

Da cijela priča o pojavi svinjske kuge u susjednoj BiH, praktički tik uz granicu s Hrvatskom, nije baš bezazlena, svjedoči i izjava državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Mladena Pavića, koji je izjavio za Slobodnu Dalmaciju:

– Čim smo dobili obavijest od naših susjeda iz BiH o pojavi afričke svinjske kuge, donijeli smo rješenja o zaštitnim zonama unutar tri i deset kilometara u kojima je zabranjeno prometovanje svinjama, dakle odlasci i dolasci novih svinja te klanje za vlastite potrebe.

image

Mladen Pavić

Željko Puhovski/Cropix

Na sreću, unutar ovih deset kilometara nema veliki broj svinja, svega nešto više od 1200 i dvjesto kod 236 uzgajivača. Izdano je upozorenje vlasnicima da se pridržavaju biosigurnosnih mjera, što podrazumijeva dezinfekciju pri ulasku i izlasku, te dezinfekciju opreme i alata kojima se koriste u radu sa svinjama.

Vlasnici su obvezni prijaviti svako uginuće, a veterinari su obvezni dosljedno provoditi mjere i odlaziti na gospodarstva na poziv. Ja bih dodao i upozorenje svim građanima da kupuju meso iz ovlaštenih izvora. Posebno je upozorenje zbog ljetne sezone da se iz susjedne BiH ništa ne donosi – izjavio je Pavić.

Prema našim saznanjima, unutar ove zone od deset kilometara djeluju samo jedan uzgajivač s oko 400 svinja i dvojica s po stotinjak, a ostalo su manji uzgajivači. Inače, ove će zabrane trajati najmanje trideset dana, a dalje ovisno o razvoju bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 10:11