StoryEditorOCM
Zagorapožar u cetinki

Stočari s Kamešnice taman pripremili sijeno za prehranu životinja zimi, sad im je sve izgorjelo. Ovo je sreća u nesreći

Piše Toni Paštar
25. listopada 2024. - 15:48

Požar u bivšoj tvornici Cetinka u Trilju i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom vatrogasaca i ne prijeti njegovo širenje niti izazivanje nove materijalne štete.

Očevid na požarištu obavili su policijski službenici koji su provedenom istragom utvrdili da je požar izazvalo dijete mlađe od 14 godina. O utvrđenim činjenicama policija će, navode, poslati izviješće nadležnom državnom odvjetništvu i sinjskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Od petka ujutro na požarištu je 11 vatrogasaca iz Trilja i Sinja sa 7 vatrogasnih vozila. Oni će, uz smjene, dežurati sve dok se požar u potpunosti ne ugasi. Tijekom četvrtka navečer i noći na petak požar u Cetinki gasilo je 26 vatrogasaca iz JVP Sinj i Split i DVD-a Trilj, Sinj i Dicmo.

image
Vojko Bašić/Cropix

U požaru je zahvaćeno sijeno uskladišteno u nekadašnjoj 3. proizvodnoj liniji tvornice. Radilo se o 2.200 rolo bala suhe travne smjese u vlasništvu 6 lokalnih stočara, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji se na Kamešnici bave govedarstvom.

Svo uskladišteno sijeno je izgorjelo pri čemu je nastala šteta od 70 tisuća eura. Stočari su, sukladno ustaljenoj praksi, pripremili i uskladištili sijeno da bi mogli hraniti svoje životinje kada na Kamešnici padne snijeg i kada goveda ne mogu doći do potrebne hrane napasanjem. U nesreći koja ih je zahvatila stočarima je sretna okolnost da je ovo bila izvanredno rodna godina kada su u pitanju travne smjese pa će bez većih problema moći nabaviti novo sijeno za zimsku prehranu svojih životinja.

Poslije izbijanja požara u blizini požarišta susreli smo triljskog gradonačelnika Ivana Bugarina i pitali koliku će štetu požar nanijeti Gradu Trilju, kao vlasniku objekata nekadašnje tvornice.

image

Ivan Bugarin

Nikola Vilić/Cropix

- Grad ne bi trebao imati nikakvu štetu. Ovaj kompleks bivše tvornice od 3,3 hektara Grad je kupio jer se radi o najatraktivnijem građevinskom zemljištu na području Trilja. Naša je zamisao da na tom prostoru, kojega još namjeravamo okrupniti, izgradimo gradski centar kojega Trilj do sada nema.

Upravo radimo na kompletiranju prostorno-planske dokumentacije i projektiranja. Nekadašnje tvorničke objekte, uključujući i proizvodnu halu u kojoj je izbio požar na uskladištenim rolo balama sijena, planiramo rušiti, u potpunosti sravniti sa zemljom. Zato ne vidim da bi zbog samog požara Grad bio oštećen – kazao nam je gradonačelnik Bugarin.

Tvornica Cetinka je, poput Dalmatinke u Sinju, zaslužna za svekoliki preobražaj triljskog kraja. Počela je 60-ih godina prošlog stoljeća kao manufaktura u proizvodnji plastičnih češljeva, a izrasla je u respektabilnu tvornicu za preradu plastičnih masa koja je u zenitu, u Trilju i isturenim pogonima u Vrlici i Tijarici, zapošljavala više od tisuću radnika.

image
Vojko Bašić/Cropix

Među njima je bilo i 400 žena za koje je namjenski izgrađen pogon Galanterije. Cetinka, međutim, nije uspjela preživjeti hrvatske pretvorbeno-privatizacijske marifetluke već je poslije odlaska u stečaj došlo do njenog potpunog gašenja i brisanja kao tvrtke.

U vrijeme stečaja još prije 15-ak godina lokalni stočari, uglavnom branitelji organizirani u zadrugu Planina, od stečajnog upravitelja unajmili su prostor za skladištenje hrane za svoju stoku.

Nakon što je Grad Trilj kupio taj prostor ugovor o njegovom najmu stočarima je produžen, ali je upravo na isteku jer je, procjenjujući, da bi u dogledno vrijeme mogli početi radovi na gradnji budućeg gradskog centra, koji uključuje i zgrade sa 140 stambenih jedinica, primarno za mlade, gradonačelnik Bugarin od stočara zatražio da se pripreme za iseljavanje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 15:49