StoryEditorOCM
ZagoraBROJKE NE LAŽU

Sinj najizdašniji grad u državi po jednom bitnom parametru. Bulj cvate: ‘Radit ćemo još žešće, gorit ćemo za naš Sinj‘

Piše Sandra Barčot
22. srpnja 2024. - 17:57

Grad Sinj našao se na vrhu tablica, preciznije analize kako se troše proračuna sredstva hrvatskih gradova i to za 2022. godinu.

Prema analizama portala Gradonačelnik.hr, grad alkara i Gospe sinjske je pobjednik u svim parametrima što se izdvajanja po glavi stanovnika tiče.

- Raduje me ovaj podatak, jer je on relevantan kako moja ekipa i ja dobro vodimo grad Sinj. Iako smo non-stop meta prozivki, optužbi bez temelja, pa kada dobijete rezultate stručne analize onda je to to! Radit ćemo još žešće, gorit ćemo za naš Sinj, makar izgorili - u svom stilu prokomentirao je ovu analizu koja ih stavlja u lidersku poziciju Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, grada predvodnika po proračunskim izdvajanjima usmjerenih na podizanje kvalitete života svojih sugrađana, pa ističe:

- Nema prepreke koja će nas zaustaviti, iako nas koče sa svih razina vlasti, ne daju nam raditi! Kakav bi tek rezultat imali da nas puste da obavljamo neometano naš posao. Jer Sinj ima itekakvu perspektivu - koncizan je Bulj, "mostov" poteštat, županijski vijećnik i saborski zastupnik.

Sinj četiri puta u vodećih deset

Portal Gradonačelnik.hr u mjerenju je uzeo 13 stavki - izdvajanja za zdravstvo, turizam, obrazovanje, predškolsko obrazovanje, vatrogastvo, socijalnu zaštitu, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, izdvajanja za zaštitu okoliša, kulturu, sport, subvencije poljoprivrednicima, subvencije poduzetnicima i subvencije obrtnicima, te je kontinuirano radio analize, gledajući udjel izdvojenih sredstava iz proračuna i izdvajanja u odnosu na broj stanovnika.

image

Sinj

Vojko Bašić/Cropix

Tako je Sinj čak 4 puta bio u vodećih deset. Ogulin i Korčula po 3 puta, Ivanić-Grad, Našice, Vrbovec, Vis, Novalja, Buzet, Pleternica, Zabok, Mali Lošinj, Vrlika, Pazin, Opuzen, Ozalj, Vodice, Donji Miholjac, Novska, Benkovac, Solin, Metković, Sveti Ivan Zelina, Imotski, Drniš, Grubišno Polje, Obrovac, Oroslavje, Slavonski Brod, Samobor, Pakrac, Novigrad i Pula po 2 puta.

Dok, u slučaju promatranja izdvajanja iz proračuna za pojedinu stavku u odnosu na broj stanovnika, tu listu predvodi Poreč sa 6 plasmana u Top 10, a potom slijede Opatija i Mali Lošinj po 5 puta, Novalja, Novigrad i Rovinj po 4 puta, Vis, Pazin, Krk, Makarska, Cres, Nin, Novi Vinodolski, Varaždin, Rijeka i Umag po 3 puta…

Brojke tako pokazuju da je prema izdvajanjima i ulaganjima iz gradskih proračuna u 2022. najbolje pokazatelje imao Sinj koji se među svim hrvatskim gradovima našao najviše puta u vrhu tablica, i to: 4. po proračunskom izdvajanju za subvencije lokalnim poljoprivrednicima koje su iznosile 1 posto, zatim 5. prema izdvajanju za socijalnu zaštitu – 14 posto sredstava, 6. po izdvajanju za sport – 11 posto, i 10. prema izdvajanju za predškolsko obrazovanje - 23 posto sredstava.

Uspješnost Visa

Vis je sedmi – 1. po izdvajanju za sport (26 posto) i 3. udjelom izdvajanja za socijalnu zaštitu (19 posto), ujedno je sedmi i na ‘per capita’ listi – 1. po izdvajanju za socijalnu zaštitu (3.559 kuna) i sport (4.841 kuna), 9. prema ulaganju u usluge unapređenja stanovanja i zajednice (3.458 kuna). Na popisu, kao deseta je i  Makarska u kategoriji analiza za 2022.-2023. izdvajanjem za predškolstvo (2.513 kune) i obrazovanje (4.139 kuna), 7. pozicijom prema ulaganju u sport (896 kuna).

image

Vis

Cropix

Treba reći i kako su po 2 puta među Top 10 u analizama prema izdvajanjima ‘per capita’ – po glavi stanovnika među ostalima i Opuzen, Vrlika i Stari Grad.

Ima i onih koji nisu ušli u prvih 10, ali su imali vodeće pozicije po proračunskim izdvajanjima, kao Komiža (usluga unapređenja stanovanja i zajednice) i Kaštela (subvencije poduzetnicima), što je potvrđeno prvim pozicijama i po pitanju izdvajanja ‘per capita’, po glavi stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:34