StoryEditorOCM
ZagoraA BURE NI ZA LIJEK

Pretopla zima uzrokovala nezapamćene probleme širom Zagore: pršuti se kvare u dimnim kužinama i masovno bacaju pod okriljem noći! Prijete li nam godine bez dalmatinske delicije?

Piše Toni Paštar
28. prosinca 2022. - 19:30

Velika je sreća što se kroz posljednjih 20-30 godina na području Dalmacije izgradilo na desetine pršutana u kojima se u kontroliranim uvjetima proizvodi najpoznatija dalmatinska delicija.

Jer su klimatske promjene i na ovom mikroprostoru takve da se pršuti na tradicionalni način, kako su to činili naši preci, sve teže uspijevaju proizvesti. Da nije pršutana u skoroj budućnosti za pršut bi nas vezivala samo kultura sjećanja pa bismo potomke teško uvjerili da se od svježeg svinjskog buta samo uz pomoć soli i aromatizacije hladnim dimom od suhog tvrdog drveta dobivao vrhunski proizvod.

Gdje je nestala bura? To je ovih dana vrlo učestalo pitanje na području Dalmatinske zagore u obiteljima koji su od kraja studenoga do polovice prosinca imali tradicionalno kolinje te danas,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 05:43